przychodzę do Was mamuśki z zapytaniem co polecacie dla dziecka takiego 1,5 - 2 latka? Moim zdaniem jest to okres przełomowy i nie koniecznie wiem co kupić nowego małej.
Gryzaki i wszelkie grzechotki ją już nie bawią, ma klocki, ale moim zdaniem coś za mało tego, wszelkie grajotka odpadają.
Stolik interaktywny nie już za późno?
Myślałam nad lalkami, czy może jakaś kuchnia do zabawy ale czy to nie za wcześnie?
Może jakieś propozycje czym wasze maluchy się bawią?
Moim zdaniem to czas na instrumenty muzyczne pierwsze puzzle tskie z 2 elementuw są świetne ruchome książeczki z akademii mądrego dziecka, zabawki które pozwalają naśladować dorosłych np wszelkie AGD jeśli nie chcesz grających to np drewniane ( lidl ma super ). Może już powoli zestawy na rzep ( warzywa owoce pizza tort itp) u nas hitem byl domek dumels ale to grające :D No i mata wodna i kolorowanki wodne takie wielorazowe .
na stolik moim zfaniem za pozno ale akcesoria kuchennne typu garnki lyzki kubeczki mysle ze w sam raz . na lalki chybs tez za wcześniej . Moja ma 2,5 i tylko bobasa darzy miłością a dostała go na gwiazdkę i zainteresowanie było koło 2 r.z
moja córka w tym wieku tzn od roku bawiła się lalką i miała do niej wózek , w tym czasie już poszły w ruch puzzle, jakieś proste gry logiczne . Zuzka w tym czasie to już była ogromnym fanem książek, więc przy tym spędzała sporo czasu. Co do zabawek takich typowych to też lubiła garnuszek klocuszek z fisher price , gry z pucia
Rzeczywiście teraz tych zabawek bardzo dużo i ciężko wybrać coś co rzeczywiście się dziecku spodoba i go zajmie na dłuższy czas. U każdego też się sprawdzi co innego ale myślę, że taki maluch może byłby już zainteresowany układankami? Może jakieś kostki z obrazkami, czy puzzle lub drewniane układanki?
My raz na jakiś czas odkupujemy zabawki od sąsiadki, jej córeczka jest niewiele starsza od mojej i kupują jej sporo zabawek dosyć drogich, którymi ona krótko się bawi. Ostatnio odkupiliśmy 2 torby zabawek grających i fotelik za wsztstko razem zapłaciliśmy 150zl a sprawdzałam, że każda z tych zabawek była warta ponad 100zl a jeden słonik nawet kosztował 240zl więc niezły biznes nam się udało zrobić :) Jeszcze nawet nie wszystkie zabawki małej dałam bo nie lubię dawać wszystkiego na raz ale każdą rzecz jaką jej daje potrafi się bawić bardzo długo :)
DwarazyH czemu wszelkie grające zabawki odpadają? ja uważam ze to dobry wiek właśnie na interaktywne zabawki. Stolik interaktywny tez byłby ok ;) jakaś kostka, książeczka do przepinania na rzepy, jakieś pieski lub kotki grająca szczekające, tablica interaktywna. 1,5 - 2 latka to dobry czas na takie rzeczy bo czasami widzę jak ludzi dają 6-msc dziecku grające zabawki a potem się dziwią, że nie chce spać (dziecko jest przebodźcowane). Kuchnie i domki takie większe do zabawy to raczej 2+ lub nawet 3+ jak dziecko jest już trochę bardziej kumate ;)
starsza uwielbiała wszelkiego rodzaju ksiażeczki;) lubiła słuchać a ja miałam też czas aby jej czytać wiec to dla niej był najlepszy prezent;) zwłaszcza wieczorem przed snem seria opowiastek;)
Puzle również- w wieku starszym doszły łamigłówki i wszelkie zagadki na spostrzegawczość dostępne w dużych ksiazkach;)
lalki u nas były srednio lubiane za to misie;) malutkie misie do których dokupiliśmy mały domek w którym były mebelki i różne gadzety dom w którym mieszkały misiaki;) z tego co pamietach to wadera
w póżniejszym czasie już pod miśki dokupywane z lalkami rowerki samochody ;) i tak utworzyło sie duże miasteczko dla misiów;)
Mój synek ma dwa latka i lubi się bawić tablicą suchościeralna, cały czas coś tam sobie bazgroli, puzzle 2-3-4-5 elementów z trefla czy czuczu, układanki drewniane np ze zwierzętami według kształtu, kuchnia z całym wyposażeniem garnków, zastawy, jedzenia, warzyw, owoców, jakieś sortery kształtów
wiecie ale z tymi zabawkami to wystarczy kupić jedna rzecz i odrazu idzie fala kolejnych zabawek;)
przypuśćmy kuchnia to już od razu owocki garnki filiżanki;) no jak sa owoce to można i od razu kase kupić i torebke na zakupy;) teraz to jest mnóstwo zestawów typu mikser expres do kawy;)
my mieliśmy też taką żyrafę co pluła piłkami i potem je zbierała jak z nią się szło, ale w sumie bardziej pies był tym zainteresowany w gruncie rzeczy zniszczył je nam .
DwarazyH może taki etap, że teraz jej to nie interesuje bo moja córka też tak miała. Raz takie grające byly okej, a potem już nie
U nas młody się się lubi najbardziej bawić innymi rzeczami, a nie swoimi zabawkami. Chociaż ostatnio zauważyłam, że bawi się tymi wagonikami z lego duplo, jeździ sobie nimi po podłodze i jakimś traktorem, więc chyba powoli samochodziki będą wchodziły na tapetę. No i ta przebijanka z młotkiem to u nas hit ostatnio.
My też szukamy teraz pomysłów co kupić córeczce na pierwsze urodziny :) myślałam o tej hulajnodze 2w1 od scooter bo tak dużo osób poleca albo jakiegoś konika na biegunach
Ja mojej starszej kupiłam kuchnię na mikołaja, byłam wtedy dwa miesiące przed drugimi urodzinami. Od tamtej pory uwielbia bawić się w tej kuchni, dokupiłam jeszcze takie warzywa i owoce na rzepach, i ma mega frajdę jeśli je przeKraja. Więc tutaj do samej zabawy nawet kuchnia nie jest niezbędna, bo najlepszą furorę robią warzywa i Deska do Krojenia
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.