Cześć dziewczyny
u mnie nowa zagwostka. Mój bobas ma skończone 5, 5miesiaca jest mega ciekawska, w gondoli jeździ większość czasu tylko na brzuszku. Robilam już przymiarki do spacerówki. Mała jak narazie w pół leżącej pozycji ale nadal zainteresowana. Jak u was?![]()
🩷
My mieliśmy dużą gondolę i mały jeździl w niej do 7 miesiąca później przeszliśmy na spacerówkę ale w pozycji prawie leżącej. Jeździliśmy zazwyczaj w lesie więc widział drzewa i leżał spokojnie
My przesiedlisny sie do spacerówki w okolicach 6 miesiaca , mala tez byla ciekawa swiata i dokladnie jak u @Kargaw tez w pozyci prawie lezacej , teraz woli dreptac albo byc na rekach zamiast siedziec w wozku wiec mozna powiedziec, ze wozek wyprowadzamy na spacer ![]()
U nas to samo ok 6 miesiąca przeszliśmy już na spacerówkę , aby synek zaczął dźwigać się do siadu nie było na co czekać ![]()
My czekaliśmy z przejściem na spacerówkę kiedy maluch opanuje siad, a że mieliśmy dość dużą gondolę, to udało się nie przesiadać zbyt wcześnie na spacerówkę ![]()
My tez mielismy duza gondole i obaj w gondoli byli do 7 miesiaca, a pozniej spacerowka ale totalnie na plasko. Nie chcialam obciazac ledzwi, a te maluszki tak wisza na tych pasach. Dopiero jak ladnie siedzial posadzony to probowalismy inaczej jezdzic niz na plasko ![]()
U mnie też mam zagwozdkę bo córka się urodziła duża , ma skończone 3 miesiące i już niewiele miejsca zostało w gondoli . Na pewno do 6 miesiąca będzie ciężko ją wozić i coś czuje , że szybciej przesiądziemy się na spacerówkę .
U nas do 7-8 ca gondola byla
i strach jak juz córy zaczynały siadać więc nooo musiałam zmienić na czesc spacerową ![]()
U nas gondola zaczyna by za mała na ugosc ale na upartego można by było jeszcze miesiąc jeździć. U nas wszystkie spacery w 90 % to jazda na brzuszku
. Mamy wózek terenowy więc może i że spacerówki też będę tak zadowolona jak z gondoli. Pewnie zaczniemy się wozić na płasko bo mój maluch musi wszystko widzieć bo inaczej wyskoczy mi sam z gondoli ![]()
![]()
U nas to byl taki okres przejsciowy , bo mala zaczela sama chciec sie podnosic , wiec wlasciwie naprawde bardzo krótko
Hmm z tego co pamiętam to nie za długo bo później już w pozycji pół leżącej i siedzącej. Ale to było jakoś w okolicach 7-8 miesiąca
Mój nie bardzo lubił gondoli i wołał na rękach bo był ciekawski. Ja dość szybko przeszłam na spacerówkę bo synek siadł jak skończył 6 miesięcy ale i tak
Od razu go nie dałam do spacerówki jak siadł bo czytałam że mięśnie jeszcze nie są wzmocnione i to trzęsienie nia na chodnikach czy innych wertepach nie jest wskazane … i też gdzieś czytałam że nawet rozkładające się „na płasko” spacerówki nie zastąpią gondoli która jest najlepsza dla malucha dopóki nie siedzi dobrze
Rozmawiałam z fizjo o spacerówka to mówiła, zeby wozić na płasko ale jak dziecko drze głowę do góry to trzeba o jedno oczko podnieść oparcie plus dobrze pasami złapać żeby dziecko nie latało w każdą stronę. ![]()
No to jak porozmawiała z fizjo to spoko. Ja tylko czytałam jakiś artykuł fizjo mamy która tak właśnie pisała jak wyżej napisała. Ale pewnie każdy ma swoje zdanie
Kurczę ja chciałabym jak najdłużej gondolę w sensie dopóki w 100% będzie bezpiecznie się przesiąść ale ja mam wrażenie że on zaraz będzie za długi na nią ![]()
@Mamusia1 No ja też tak chciałam i ile się dało to go woziłam w gondoli. Nawet jak już siedział to jeszcze odczekałam 2-3 tygodnie by go przerzucić żeby się wzmocniły mięśnie od siedzenia
Mój ma 7 msc, jeździmy w gondoli, spacerówka jest fajna na chwilę a potem jest płacz, ale jeździmy na płasko czekam aż mały usiądzie wtedy może będzie lepiej ![]()
A ile ma cm ? Albo jakie ubranka nosi ? Bo u nas trzy miesiące i mam wrażenie że dosłownie za chwilę wyrośnie z gondoli a to za wcześnie jest
U nas mała jeździła do 6-7 miesiąca w gondoli jak tylko zaczęła sie unosić zaraz przeszłam na spacerówkę