Cześć, na badaniach prenatalnych drugiego trymestru wyszło że dziecko ma wszystkie parametry w normie, mniej więcej po środku wszystkich norm a długość kości udowej w górnej granicy normy. Myślicie że dziecko urodzi się bardzo długie? Czy jest szansa że wzrost trochę wyhamuje? Pierwsze dziecko urodził się o długości 56cm.
Na dwoje babka wróżyła. Nikt z nas nie jest lekarzem i nie wie jakie dokładnie wyszły wyniki. O takie rzeczy najlepiej pytać lekarza.
Ciezko to stwierdzic po tym co napisalas i jak wychodzily wczesniejsze pomiary. Wazna tu tez jest genetyka.
Dzieci tez rosna skokowo wiec przy kolejnym pomiarze moze wyjsc kosc udowa juz sredniej dlugosci ![]()
U nas ciągle wychodziło na usg , że będzie miała długie nogi i waga ponad 4 kg . My z mężem jesteśmy wysocy ja mam 176 cm , mąż ponad 190 cm więc wiedzieliśmy , że malutka raczej nie będzie. Córeczka urodziła się 61 cm , z wagą 3660 g.
U mnie bobas waży 3.37 w 37 tygodniu , od 2 prenatalnych mi mówiło 3 lekarzy że będzie miał długie nóżki , i jego kość udowa ma prawie 8 cm czyli jest w 40 tygodniu a reszta ciałka jest w 37
ale ja jestem wysoka mąż też także wiadomo
Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. U mnie synek w badaniach prenatalnych wydawał się być długi a urodziła się w normie i miał 54cm
U mnie córka też miała kość udową dłuższą, w 36/37 tc miała kość udowa podobnie jak u Ciebie na 40 tc, a urodziła się 54 cm. Tu też niestety może się wkraść błąd pomiaru, ale nie wiem jak to wygląda na prenatalnych, bo ja w pierwszej ciąży takowych nie miałam
Ciężko powiedzieć, ale ja na te pomiary bym brała poprawkę ![]()
Ciężko jednoznacznie ocenić, te pomiary są orientacyjne, więc nie ma się ich co tak kurczowo trzymać
najważniejsze żeby zdrowie bobasa było ok, a czy będzie długi czy mniejszy to naprawdę nie jest az tak istotne ![]()
Myślę że to orientacyjne pomiary. Mi na badaniach stwierdził lekarz że dziecko za małą główkę jak na tamten etap i trochę mnie przestraszył a ostatecznie wszystko było w normie.
A u mnie wychodziło , że ma za dużą głowę . A ma normalną do swoich wymiarów .
To mi od dwóch wizyt że ma malutką główkę i ciałko ale że to dobrze bo lepiej będzie przy porodzie ![]()
Jak cały dzidzius mniejszy to pewnie będzie latwiej ![]()
Oby tylko gładko poszło
na razie jeszcze się nie wstawił w kanał więc nie wiem czy coś przyspeiszczsc ![]()
Czekaj na spokojnie, jak będzie jego czas to zacznie wychodzić ![]()
Ciężko powiedzieć wszystko zależy od genetyki ale ja powoem ci naprzykład u mnie każde dziecko ważyło mniej od poprzedniego więc skoro pierwszy syn miał tyle cm drugi może będzie mieć mniej😄
To dziewczynka, więc po cichu licze ze będzie krótsza
oczywiście nie mowie o kwestiach zdrowotnych bo to najważniejsze ale mam kupione piękne ubranka na rozmiar 56 ![]()
Ja kupiłam nawet 50 i wiem że mi się nie przydadzą
myślę że na pewno zmieści się w 56 , jak masz Bodziaki to i tak nóżki mogą być dłuższe i to nie robi różnicy . Ja mam przygotowane wlansie 56 bo na brzuszku pewnie będzie drobniutki jak mówi mi lekarz na USG
U nas synek mial mieć 4.5 kg z usg i miał mieć duża głowę i brzuszek i krótkie nogi
urodził się 3690g i 59 cm i bardzo dlugie nogi i nosilosmh pr,ez miesiac rozmiar 50. Ja bym nie wierzyła usg i pomiarą ale wiadomo wszystko się bierze do siebie.
Ojeny aż taki błąd pomiaru ![]()
ja czuję że mój ma długie nogi bo non stop pod żebrami mi niemi kopie ![]()