Wysypka

Dziś dzwoniłam do lekarza i kazała wysłać zdjęcia i wyslalam i przepisala nam lek FENISTIL 2 razy dziennie po 5 kropelek;)zobaczymy czy to pomoże,mówiła że to są jakieś zmiany skórne 

Fenistil też nam pomógł   :)

Dobrze, że udało się cokolwiek załatwić i wprowadzić jakaś formę leczenia. Trzymamy kciuki

Oby przeszło :) kąpiele w krochmalu też podobno są dobre ale może lepiej nie mieszać :) 

dam znać nie bawem czy pomoglo;) 

Fenistil jest spoko, jedyny dozwolony u takich maluchów. Mówię o kroplach :) 

A z diagnozą to się nie wysilila, bo ewidentnie są to "zmiany skórne" :p

Jak wszystko co występuje na skórze.

nie liczyłam na lepsza odpowiedź ale ważne ze cos przepisala;D może innaczej by było na normalnej wizycie u lekarza a tak przez telefon i wysyłanie zdjęć to też innaczej 

Arabela i jak jest?

Daj znać czy to co przepisala pomogło

ma twarzy się polepszylo trochę ale nie mówię że jest szał jakis a na nogach nic nie ruszyło ale dopiero 2 dzień stosuje ten lek może za mało czasu minęło,wydaje mi sie ze jest to atopowe zapalenie skóry ale lekarzem nie jestem wnioskuje to tylko czytając Internet 

To faktycznie Jeszce może ze dwa dni i będzie lepiej. Emolient stosujesz cały czas, tak?

Tak do kąpieli stosujemy ale coś zbladlo to teraz zobaczymy jeszcze parę dni co będzie smaruje to też kremem z bambino emolient ;)

Myślę,że po kilku dniach będzie bardziej widoczna poprawa.

To super :)

Dobrze, że jest poprawa :) 

myślałam że przez te parę dni sie to poprawi ale jednak tylko chwilę bladsze było a teraz mi sie wydaje ze to coraz gorzej chyba lekarz będę ponownie dzwonić,jeszcze na lokciu się to zaczyna robić masakra jakas :(

Może dopiero steryd opanuje sytuacje, a emolienty na pewno przydadzą się jeszcze, bo trzeba je stosować regularnie w ramach profilaktyki

Rozszerzenie diety powinno się robić stopniowo więc niezależnie czy wybierzesz gotowy słoiczek czy postanowisz gotowac sama powinnaś zaznajomić się z zasadami rozszerzania diety. Poszukaj w lupce  bo dużo było takich tematów. Wiele jest też poradników w Internecie. Na początku wybieraj pojedyncze produkty, np. Gotowana marchew lub gotowany brokuł. W sklepowych sloiczkach są również takie jednoskladnikowe. Wszystko zapisuj w zeszycie żebyś wiedziała na jakie produkty dziecko dobrze zareagowalo. To długi i monotonny proces. Mam nadzieję jednak że przyniesie zamierzone efekty. Powodzonka 

Rozszerzanie diety ja bym proponowała samej robić bez słoiczków. Da się kupić w sklepach owoce czy warzywa bio, albo poszukaj na ryneczku. Słoiczki też mogą być, ale jednak o wiele ekonomiczniej będzie samej to robić i się wdrażać. Pamiętaj, że dziecko będzie jadło coraz więcej, więc coraz bardziej kosztowne to będzie.

Na początku wprowadzaj warzywa i to pojedyńczo. Ekspozycja na dany składnik 2-3 dni. Potem można coraz szybciej i coraz więcej. Służy to temu, aby wiedzieć co uczula. 

Najlepiej poszukaj informacji. Jest mnóstwo stron o rozszerzaniu diety. Mogę polecić: alaantkoweblw, czy szpinakrobible. W Internecie znajdziesz wszystko ;)

Ja ogólnie rozszerzalam dietę z pomocą słoiczków tak jak Ty nie miałam dostępu do warzyw że sprawdzonych źródeł a te ze sklepu wręcz się lepią od chemii. Oczywiście powinnaś wpierw zapoznać się z podstawowymi zasadami jak postępować. Ja ogólnie podawałam np. sama marchewkę przez 4 dni potem marchewkę z dynią lub coś innego ważne by nie wprowadzać za szybko nowych smaków i obserwować.