Wysypka

Hej mam sprawę po ciąży wysypało mnie strasznie. Nie robiłam z tym nic bo dermatolog powiedział że trzeba wdrożyć leczenie sterydami i antybiotykami. Niestety od paru dni jest coraz gorzej nie wiem czy go odstawić i zacząć leczenie czy co. Czy są może jakieś domowe sposoby albo chociaż takie które nie wykluczają kamienia piersią? Obsypało mnie na buzi, dekolcie i ramionach :frowning: szukalam ale nie widziałam takiego wątku. Będe wdzięczna za każdą odpowiedź.

Dodaj fotkę, ile dziecko ma miesięcy?

Wizyty w obecnej chwili odbywają się tylko telefonicznie lub za pomocą czatu. Ja na Twoim miejscu spróbowałabym się na taką umówić. Wcześniej się trochę przygotować i zrobić jak najwięcej zdjęć gdzie wysypka i plamy będą dobrze widoczne.

Kverve, wyżej jest napisane ,że maluch ma prawie 3 miesiące.

Arabela, teraz o wizytę wszędzie jest bardzo trudno.Obawiam się,że jeszcze długo to potrwa.Poszukaj w internecie zdjęć zmian.Wpisz w wyszukiwarkę to jak to wygląda i może coś znajdziesz ,co wygląda podobnie do tych zmian , które ma twoje dziecko.Zawsze to już trochę się nakierunkujesz co to może ewentualnie być.A brałaś pod uwagę AZS?

Najlepiej umówić wizytę tak jak radzą dziewczyny, nie bawic się samemu w diagnozy. sama borykam się już drugi tydzień z wysypka na całym ciele

A może poszukaj prywatnie? Lepiej nie ryzykować przy takim maleństwie. Poszukaj lekarza, który was przyjmie. 

Przy takim maleństwie 3 miesięcznym tak jak dziewczyny piszą, że najlepiej byłoby skonsultować z pediatrą nawet umówić prywatną wizytę. 

Ja bym zadzwoniła do dermatologa najlepiej prywatnie. Opisała mu cała historie przebiegu leczenia. Zrobiła bym zdjęcia tych miejsc i mu wysłała niech to zobaczy oceni sytuację. Teraz zdrowie dzieci stoi na pierwszym miejscu. 

Dziewczyny, teraz wizyty nawet prywatne są odwoływane i przekładane więc umówić się iść na już to będzie cud.

Mój synek też miał taką jakby wysypkę na buzi przez jakiś czas ,jak był malutki.Samo z czasem znikło.Pediatra podejrzewałam uczulenie na bkm jednak później okazało się to błędną diagnozą bo minęło.

Te plamki , które się dodatkowo pojawiły +  te na buzi to tak się zastanawiam czy to może nie azs.Sprobuj  załagodzić emolientami, może pomogą.

Szukaj porad telefonicznych u pediatry lub dermatologa. Postaraj się wyeliminować z diety białko mleka krowiego. Dodatkowo przecieraj zmiany jałowym gazikiem z wodą. Zminimalizuj użycie kosmetyków. Może nawilżanie pogłębia wyskakiwanie krost oraz plam. 

Najlepiej jakby zobaczył to lekarz. 

na nogach coś takiego ma zdjęcie twarzy jak dodaje to zmienia się zdjęcie na gorszą jakość i nie widać dokładnie tego;) 

Niestety  w obecnych czasach wizyta u lekarza może i pożądana, nawet nie u dermatologa, ale u pediatry to raczej nierealna.

Zaczerwienienie silniejsze pod wpływem temperatury, czy płaczu to jakby trądzik, tylko zmiany na nogach go eliminują. 

Ja bym na razie wyeliminowała białko mleka krowiego, może na razie za mało czasu upłynęło, aby organizm się oczyścił. Jedynka 3 tygodnie to spory czas i zmiany powinny się zmniejszać, a nie pokazywać nowe. Więc na razie bym nie wracała do białka, ale raczej wykluczyłabym to jako powód wysypki.

Dodatkowo jako możliwość AZS, to kąpiele w emoliencie, dodatkowo nawilżanie balsamem tych zmian na skórze. 

Sporo tych zmian, wygląda na AZS. 

Myślę, że ciężko będzie produktami bez recepty sobie z tym poradzić. Spróbuj może na wizytę domową ktoś przyjedzie. U nas pediatra jeździ do zdrowych (czyt. bez infekcji) dzieci.

zdjęcie buzi chcialam dodać ale co dodam do zmienia jakość zdjęcia i nic nie widać  a szkoda ,dziś kupiłam emolium emulsja do kąpieli będę jej przemywac twarz i kąpać w tym i zobaczymy czy cos sie zmieni do końca tygodnia a jak nie to będziemy myśleć co dalej ;) możliwe że to ten trądzik ale skąd to na nogach się wzięło to nie mam pojęcia i co to jest mnie ciekawi bo brzydka ta zmiana skórna ale zobaczymy po kapielach w tej emulsji ;)

Arabela moja córeczka miała takie same na łydkach i łokciach i główce. Pediatra kazała kupić Ectokrem i smarować 2 razy dziennie i już na następny dzień było dużo lepiej. Tez miała 3 miesiące i zdiagnozowaną alergie na bmk odstawiłam nabiał bo jest na piersi i zniknęło wszystko 

Arabela- jejku, to się dziecko musi nacierpiec... Samej lepiej nic nie kombinować...

To naprawde zle wyglada ja bym dzwonila po lekarza na wizyte domoea jakiegokolwiek prywatnego lub dorwac jakiegos lekarza zeby moc zdjecia wyslac smsem czy meilem.. Mielismy alergie na nabial alr to kompletnie inaczej wygladalo.. 

Ja bym tylko emolienty zostawila niczym bym nie smarowala chyba zr lekarz cos przepisze ale zadne oliwki czy tego typu... 

Postaram się zadzwonić do lekarza ale chłopak jak dzwonił ostatnio zapytać o to na twarzy to pani mówiła że mamy dalej odstawić nabiał (co już to robię od dawna ) a jak nie to powiedziała że tylko szpital jedynie... Masakra co się teraz dzieje,zapomniałam jeszcze dodać ze ma strasznie sucha głowę z tylu i aż takie suche ze widać białą skórę jak sie luszczy i taka twarda zaschnieta ale przez tamto zapomnialam o tym napisać.  W ogóle pediatra do której chodzę to szkoda gadać mam wrażenie że wizyta polega tylko na dzień dobry i dowidzenia bez większego zaangażowania. Ciężko trafić na fajnego z powołania który aż chce znaleźć przyczynę i przeprowadzi szczegółowy wywiad większy. Też gdzie na ulotce nie czytam to Pisze może zawierać mleko nawet chleb co jem tak pisze , nis wiem już co jeść po malu skoro wszędzie mogą być śladowe ilości mleka

Są przychodnie, gdzie przyjmują tylko trzeba poszukać. Może w innym mieście, przecież prywatnie to nie ma znaczenia. A lepiej nie ryzykować przy takim maleństwie. Wysypka jest duża. 

Arabela,skoro dodatkowo jeszcze na główce jest problem i skóra jest bardzo wysuszona to jak najbardziej konieczne są emolienty.Kąp w Emolium a później smaruj i nawilżaj balsamem lub kremem.