Dziewczyny poradzcie mi od czego to może być.wysypka jjest tylko za uszami,blada,wyczuwam ją przy kąpieli bo tak to jej nie widac .co to może być,napewno to nie potowki.a i jak małej jest ciepło to właśnie się tam drśpię.
dzieki,ale moja cora ma 11 m-cy,owszem przestalam ja karmic piersia ok m-ca temu,ale wczesniej byla dokarmiana mlekiem modyfikowanym.a ta wysypka pojawila sie pare dni temu.
chyba ze to po zupkach,zaczelam jej gotowac sama(wczesniej jadla sloiczki)?
Też miałam taki problem dopiero, gdy całkowicie przeszłam na mm. U Nas również za uszkami wyskakuje uczulenie na inne składniki diety, bo to to już takie specyficzne miejsce u alergików; )
Nie wydaje mi sie zeby to byla skaza. Jak jest skaza to wysypki sa czerwone i swędzące. To moze byc jakies uczulenie na iny skladnik w diecie
Mój synek też miał wysypkę za uszkami. Jest to alergia na jakiś składnik diety. Wystąpiło u niego to kiedy wprowadzałam mu nowe warzywa i owoce. Po odstawieniu znikła.
Beato czytaj - " jak małej jest ciepło to właśnie się tam drśpię."
Wysypka za uszami przy skazie wcale nie musi być czerwona i swędząca - każdy organizm reaguje na uczulenie inaczej i w różnym odstępie czasu. Jednym wystarczy mała ilość alergenu a innym większa, jednakże…
Na pewno jest to uczulenie.
Wydaje mi się ze Samantka może mieć racje i jest to jakaś alergia. A jaki nowy produkt ostatnio wprowadziłaś? U nas jak zaczęłam wprowadzać jabłko- niby mało alergizujące dosłownie po godz od jego zjedzenia za uszami wyskoczyły czerwone jak ogien plamy. Jak plamy zniknęły to zostało jeszcze przez kilka dni taka wysypka jakby drobna kaszka/. A najlepiej skonsultować to z pediatra
Ja myślę, że najlepiej skonsultować się z pediatrą. Jeżeli swędzi to może być jakaś reakcja alergiczna.
Konsultacja u lekarza rozwieje twoje wątpliwości , może to być skaza bądź alergia pokarmowa , moja córka cała jest wysypana kaszą i ma uczulenie na słońce na początku także myślałam że to skaza ale nie
Dzięki dziewczyny do lekarza wybieramy się w piątek.przeanalizowałam wszystko co jej nowego podawam i wyszło że byc może ma uczulenie na kalafior lub rosołek,bo zupki gotujemy na chudym rosołku. A i jeszcze jej ostatnio dałam spróbować loda waniliowego,to może to.tak to już jest z alergikami
. A wy dziewuszki jesteście wielkie,jeszcze raz dzieki :-*
Zdrówka dla dzieciaczka życzymy daj znać co lekarz powiedział
SamantKa czytam, napisalam tez ze to moze byc uczulenie na jakis skaldnik w diecie.
może to być alergia pokarmowa bądź trądzik niemowlęcy lub tez alergia na jakiś kosmetyk w którym było wyprane ubranie
Być może jest to alergia/ uczulenie na jakiś składnik pokarmu lub proszek, w którym są prane ubrania. Tak sobie myślę, że może ta wysypka wyszła, gdy się dziecku “ulało” i ten ulany pokarm zaszedł za uszko i przez gorące “powietrze”(upały) podrażniło skórę (czasami dziecku się ulewa, gdy mama myśli, że dziecko śpi i nie zerka co 2 minuty na dziecko- podczas upałów na buzi szybko wyschnie ulany pokarm, a za uszkami go nie widać na pierwszy rzut oka). Jeśli utrzymuje się to dłuższy czas to warto zastanowić się nad swoją dietą i skonsultować to z lekarzem, gdyby zmiana diety nie pomogła.
Synek ma właśnie za uszami taka wysypke tylko to to jest właśnie takie suche,smaruje różnymi maściami ale za bardzo nie chce to zniknąć,nie wygląda mi to na uczulenie ale od czego to mnoże być?
Musisz obserwować po jakim składnikiu diety wyskakuje ta wysypka. Postaraj się przez parę dni wykluczyć jeden składnik i popatrz czy jest lepiej. Jak nie ma poprawy to zrób to samo z innym składnikiem . Postępuj tak dopóki nie trafisz na ten uczulajacy.
Zuzia dziękuje za radę,będę obserwowała każdy jeden składnik jutro podam synkowi będę tak to robiła dopóki nie dojde do tego składnika co go tak uczula.
Czasem gdy dziecko ulewa czy chlusta resztki mleka lądują za uszami i mogą powodowac podrażnienie i wysypkę.
Tak jak piszą dziewczyny, wysypka za uszami świadczy w zasadzie jednoznacznie o alergii pokarmowej. Radzę obserwować dziecko po konkretnych produktach i te uczulające wyeliminować z diety.
polecam Ci przecierać gazikiem nasączonym Twoim mlekiem powinno zadziałać