carolinee mleko matki jest nieocenione ale nie na wszystko działa. To nie jest magiczny specyfik na każde problemy skórne
Mojej taka wysypka za uszami wyszła po herbacie truskawkowej. W gościach mi zrobiono owocową i nie pomyślałam, żeby zapytać czy truskawki tam są.
U mnie synek czesto ma takie za uszkami i ma skaze bialkowa delikatna i azs o uzywamy na to masc od dermatologa i uzywamy leki od alergologa i dermatologa a raczej syrop alergiczny i na bardzo sucha skore i kapie synka w emolientach.
Nasza dermatolog powiedziała ze to po nabiale są takie krostki za uszami .
Czasami wysypki u niemowlaka nie są groźne i po paru dniach ustępują samoistnie. Niemowlęta w wieku do 10. tygodni mogą mieć wysypkę na twarzy lub szyi, pojawiającą się bez przyczyny .
Te wysypki początkowe są spowodowane z mianami hormonalnymi. Trzeba przeczekać. Natomiast jak się pojawia większa, silniejsza, można podejrzewać alergie czy właśnie skazę białkową.
Wysypka za uszami nie jednoznacznie świadczy o alergii. Bardzo często pediatrzy widząc krostki bądź czerwone place na buzi lub szyi mówią, że to na pewno alergia albo skaza białkowa. Niekoniecznie! … problemy ze skórą, wysuszanie, zaognione miejsca e okolicy buzi i szyi , strupki na uszach czy za uszami lub też pękająca tam skóra - bywa również związana z CIEMIENIUCHĄ. Jeżeli dziecko ma dużą ciemieniuchę na główce to taka zależność występuje. Tak podpowiedziała mi moja położna, która tą zależność zauważyła w swojej długoletniej praktyce i rzeczywiście u mnie się sprawdziło. Zniknęła ciemieniucha to zniknęły problemy skórne a nawracała ze 3 razy przez pierwsze 5 m-cy życia córki.