Dzien dobry wszystkim
Dzis rano u mojej 13 miesiecznej córki zauważyłam taką wysypke na przedramieniu ale tylko na jednym.
Czy ktos moze wie co to ? Pediatra przyjmuje dopiero od poniedzialku.
Dziekuje za pomoc i odpowiedzi
Lekarzem nie jestem , ale to byc moze potówki . Córa spi na tej stronie ?
Nie wyglada groznie i mala ilosc moze cos zjadla ?
U nas tak wyglądają potówki, a nawet kilka razy gorzej bo synek ma tego pełno na brzuszku i kilka na rączce i nóżce. Posłuchałam męża i ubrałam kilka dni temu cieplej synka na spacer i cały się zgrzał
może córka też była cieplej ubrana ?
Też wygląda mi to na potówki .
Też bym obstawiała potówki . Mała ilość, ma jeszcze to na innych częściach ciała?
Póki co tylko na tym jednym przedramieniu kolo tej wysypki ma takie czerwone malutkie krostki.
Dziekuje Wam za odpowiedzi powiem wam szczerze ze ubieralam ją cieplej ostatnio i duzo spi na brzuszku wkladajac rece pod brzuch tylko ze jak jej to dzis przemywalam to jakby ten nie wiem strupek odpadl sam czy tak sie zachowuja potówki ?
Spróbuj bobaska lżej ubierać i bardziej przewiewnie jak masz ciepło w domu i zobaczysz czy zejdzie. Mój takie miał w lecie w zeszłym roku a po lecie mu wszystko zeszło
Dziekuję tak zrobię ![]()
U nas też wyszła wysypka jak wyprałam w innym proszku kocyk syna
Tak zejdzie samo
wystarczy jak maluszka ukapiesz założysz do snu i na dzien bawełniane ubranka i zobaczysz do jutra czy poniedziałku sladu nie bedzie ![]()
A ile maluszek ma mcy :):)?
Dziewczyny dobrze piszą to wygląda na potówki. Ostatnio zrobiło się ciepło na zewnątrz więc może się dziecko trochę przegrało. Możesz wykąpać dziecko w sodzie jak nie masz nic innego pod ręką. Łyżka sody do wanny. Soda neutralizuje pH i odblokowuje pory do tego działa łagodząco i przeciwświądowe. Można stosować u niemowląt więc nie ma obawy. Ja kąpałam małego w sodzie jak miał potówki bo pediatra mi to powiedziała. A jak ma tylko w jednym miejscu to możesz zrobić okład.
Ma 13 miesiecy a ząbkuje teraz i ma wysypke kolo ust pani doktor mowila ze to od sliny ale nie moge niczym sie tego pozbyc probowalam mydlo dave bepanthen i inne…naczytalam sie i wystraszylam ze to cos powazniejszego
Mam sode akurat w domu zrobie tak ![]()
Tylko pamiętaj żeby nie przesadzić z ilością sody. Mnie mówiła tak 1-2 plaskie łyżki na wanienkę wody no to sobie tam wg uznania daj
ja polecam bo naprawdę dziecko ma super skórę po tym. Wysypka kolo ust przy ząbkowaniu jest normalna na to akurat polecam lanoline bo ona tworzy taka barierę żeby to ciągle mokre nie było. Albo maść z cynkiem np sudokrem
Mój miał mocną wysypkę jak zaczął ząbkować , brzydko to wyglądało. Polecono mi kremy które stosowałam naprzemiennie i się wyciszyło:
-
Bioderma
-
Avene
-
Barierowy
m
Na tą wysypkę i zaczerwienienie polecam te dwa
Syn mojej siostry miał jeszcze gorszą buzię przy ząbkowaniu o dostał steryd ale nie pomógł za bardzo, ale jej teściowa zastosowała domowe sposoby smarowała wazelina kosmetyczną i raz dziennie przemywała oliwą z oliwek i pięknie mu zeszło
U nas tez byla wysyka przy zabkowaniu… i przeksztalcilo sie to w kontaktowe ostre zapalenie skory i dostal steryd na 2 dni i przeszlo… kiedys zreszta pisalam o tym ![]()
A to na zdjeciu to potowki
u starszego syna bylo tak samo ale ob mial je na karku
Też mi się wydaje że to potówki są , mało tego jest więc nie wydaje się na coś poważnego.