Ostatnio zrobiłam badania i wyszła mi dość wysoka prolaktyna, już kiedyś miałam podobną sytuację i teraz znowu to samo… nie wiem dokładnie, co to może oznaczać i czy powinnam się czymś martwić.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację albo zna się na wynikach hormonów? Chętnie dowiem się co warto zrobić dalej.
Wysoka prolaktyna może mieć różne przyczyny od stresu, przez niewyspanie, po zaburzenia hormonalne Jeśli już wcześniej miałaś z tym problem, warto skonsultować się z endokrynologiem, który zleci dokładniejsze badania (np. rezonans przysadki, TSH, makroprolaktynę) i oceni, czy potrzebne jest leczenie.
Rezonans przysadki już robiłam… i wyszło okej
Skoro rezonans przysadki wyszedł w porządku, to bardzo dobrze to wyklucza m.in. gruczolaka czyli jedną z poważniejszych przyczyn podwyższonej prolaktyny.
Ja już się z tym mega męczę, bo nie mogę znaleźć dobrego lekarza
Duzo wplywa tez Stres (nawet krótki przed badaniem)
Niewyspanie lub przemęczenie
To akurat wiem, ale dziękuje
tak często powtarzam , że już o tym pamiętam przed wynikami
U mojej mamy to się przejawiało później problemami z tarczycą . Robi non stop badania TSH żeby kontrolować
Na szczęście tarczyca u mnie ok. A prolaktyna za wysoka czy za niska u mamy?
Nie chce cię skłamać nie pamiętam dokładnie bo u niej to dużo się zadziało
Ale teraz bierze cały czas jakieś tabletki?
Dość wysoka to znaczy przekroczyła normę? Możesz podać jaki wynik miałaś i jaki jest zakres referencyjny dla tego laboratorium?
No to juz dosyc wysoka , a bylas juz z tymi wynikami gdzies ?
Ja skonsultowałabym się z dobrym lekarzem, endokrynolog lub jakiś dobry ginekolog, który nie zbagatelizuje problemu.
Jeszcze nie zdarzyłam , wszędzie są długie terminy
Hmm ginekolog kiedyś na to mi dała tabletki anty i tyle i nie wiem czy do końca to jest dobre
Ogólnie ma cały czas jakieś tabletki tylko musi robić regularnie wyniki i wtedy lekarka jakby zmienia dawki itp . Ale baaaardzo dużo wszystkich badań i wyników robiła zanim doszli do tego co jej jest. Mama też ma choroby autoimmunologiczne które się nasilają pod wpływem wysokiej prolaktyny . Ale nie jestem lekarzem więc nie ma co spekulować
skonsultuj wyniki z kimś dobrym być może to jakaś blachostka ![]()
![]()
Poszukaj kogoś innego
A masz jakieś objawy związane z tym? Nieregularne miesiączki albo problemy z zajściem w ciążę? Bo można dać leki, które spowodują obniżenie prolaktyny, ale jeśli nie masz objawów (i tak jak piszesz s rezonansie jest wszystko okej) to nie trzeba z tym nic robić.
I jeszcze jedno pytanie- rozumiem, że nie karmisz piersią?