Wysoka prolaktyna/ hormony

Ostatnio zrobiłam badania i wyszła mi dość wysoka prolaktyna, już kiedyś miałam podobną sytuację i teraz znowu to samo… nie wiem dokładnie, co to może oznaczać i czy powinnam się czymś martwić.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację albo zna się na wynikach hormonów? Chętnie dowiem się co warto zrobić dalej.

1 polubienie

Wysoka prolaktyna może mieć różne przyczyny od stresu, przez niewyspanie, po zaburzenia hormonalne Jeśli już wcześniej miałaś z tym problem, warto skonsultować się z endokrynologiem, który zleci dokładniejsze badania (np. rezonans przysadki, TSH, makroprolaktynę) i oceni, czy potrzebne jest leczenie.

2 polubienia

Rezonans przysadki już robiłam… i wyszło okej

Skoro rezonans przysadki wyszedł w porządku, to bardzo dobrze to wyklucza m.in. gruczolaka czyli jedną z poważniejszych przyczyn podwyższonej prolaktyny.

Ja już się z tym mega męczę, bo nie mogę znaleźć dobrego lekarza

Duzo wplywa tez Stres (nawet krótki przed badaniem)
Niewyspanie lub przemęczenie

1 polubienie

To akurat wiem, ale dziękuje :wink: tak często powtarzam , że już o tym pamiętam przed wynikami

U mojej mamy to się przejawiało później problemami z tarczycą . Robi non stop badania TSH żeby kontrolować

Na szczęście tarczyca u mnie ok. A prolaktyna za wysoka czy za niska u mamy?

Nie chce cię skłamać nie pamiętam dokładnie bo u niej to dużo się zadziało

Ale teraz bierze cały czas jakieś tabletki?

Dość wysoka to znaczy przekroczyła normę? Możesz podać jaki wynik miałaś i jaki jest zakres referencyjny dla tego laboratorium?

No to juz dosyc wysoka , a bylas juz z tymi wynikami gdzies ?

Ja skonsultowałabym się z dobrym lekarzem, endokrynolog lub jakiś dobry ginekolog, który nie zbagatelizuje problemu.

Jeszcze nie zdarzyłam , wszędzie są długie terminy

Hmm ginekolog kiedyś na to mi dała tabletki anty i tyle i nie wiem czy do końca to jest dobre

Ogólnie ma cały czas jakieś tabletki tylko musi robić regularnie wyniki i wtedy lekarka jakby zmienia dawki itp . Ale baaaardzo dużo wszystkich badań i wyników robiła zanim doszli do tego co jej jest. Mama też ma choroby autoimmunologiczne które się nasilają pod wpływem wysokiej prolaktyny . Ale nie jestem lekarzem więc nie ma co spekulować :wink: skonsultuj wyniki z kimś dobrym być może to jakaś blachostka :crossed_fingers::orange_heart:

1 polubienie

Poszukaj kogoś innego

A masz jakieś objawy związane z tym? Nieregularne miesiączki albo problemy z zajściem w ciążę? Bo można dać leki, które spowodują obniżenie prolaktyny, ale jeśli nie masz objawów (i tak jak piszesz s rezonansie jest wszystko okej) to nie trzeba z tym nic robić.
I jeszcze jedno pytanie- rozumiem, że nie karmisz piersią?