Wysoka prolaktyna/ hormony

Już nie karmie i właśnie staraliśmy się o dziecko ale wiem że przez to nie zajdę. Jestem ciągle śpiąca i ostatnio 14 dni spóźnił mi się okres więc już myślałam , że może zaszłam a tu takie wyniki…

Będę musiała , ale to bardziej ginekolog czy endokrynolog ? Bo każdy z tych lekarzy mówi co innego

1 polubienie

Ojej… skąd się te choroby biorą… u mnie w rodzinie tylko ja na wszystko choruje :confused:

Endokrynolog. Powinien wykonać Ci jeszcze jedno badanie i na jego podstawie określić dalsze leczenie

1 polubienie

Wyobraź sobie że jak moja mama zawsze była zdrowa to nagle coś zaczęło się dziać i np. Miała stare plomby w zębach i się okazało że te które robili dawno temu są szkodliwe . Wsuztsko mama wymieniała . Taka nieoczywista rzecz a jakieś powikłania już są

To muszę poszukać jakiegoś lepszego…

No szok, że takie rzeczy wychodzą dopiero po latach… :flushed: A u mnie właśnie wszystkie zęby zaczęły się psuć, masakra.

Spróbuj do endokrynologa

Umówiłam się narazie do ginekologa, najpierw zobaczę co ona mi powie

@magdallenka08971 a oprócz TSH robiłaś również ft3, ft4 i kolejne badania związane z tarczyca? Czasami TSH wychodzi dobre a pozostałe czynniki szaleją

2 polubienia

Przyczyny mogą być fizjologiczne (stres, brak snu, intensywny wysiłek czy nawet stosunek seksualny-poleca się wstrzemięźliwość dzień przed badaniem :smiley: ), mogą też być problemy hormonalne (np PCOS, warto sprawdzić nie tylko TSH, ale też FT4), niektóre leki też mogą wpłynąć na prolaktynę (antydepresanty, leki na nadciśnienie, przeciwwymiotne). Osobiście na Twoim miejscu zgłosiłbym się do dobrego endokrynologa, bo on będzie wiedział na czym się skupić :slight_smile:

Tak dokładnie, można mieć subkliniczna niedoczynność/nadczynność tarczycy. Czyli wyniki są w normie, ale już coś zaczyna się dziać.
Mówiła mi o tym szwagierka, przyszła lekarka, gdy badałam hormony tarczycy przed ciążą (bo miałam pewne objawy problemów z tarczycą), a wyniki miałam wzorowe. Jak tylko zaszłam w ciążę momentalnie się posypały. Miałam zamiar robić jeszcze usg tarczycy, bo moja mama miała wyniki hormonów w normie, a wyszedł jej guz tarczycy na USG).

Ja też zmieniałam plomby, miałam na jednym zębie amalgamat i dentystka od razu powiedziała, że będzie do wymiany. Zrobiłam wszystkie zęby, które miałam i tą plombę zmieniłam

Celowałabym bardziej w Endokrynologa

Dokładnie jeśli tsh wychodzi okej to trzeba zrobić też pozostałe parametry t3 i T4, może USG tarczycy i do dobrego endokrynologa

Tez mysle ze lepiej do endokrynolog,

U nas są długie terminy :confused:

Te wyniki wszystkie mam ok

A brał ktoś kiedyś dostinex ?

Nie mialam nigdy problemow z prolaktyna ja nie bralam