Wyprawka dla maluszka – kiedy zacząć i co warto kupić?

No wygląda na to że tak

1 polubienie

O ile do kąpieli też słyszałam to znów moja położna mówiła że do oka absolutnie. Różnica są opinie

Moja właśnie mówiła, że do oka można jak najbardziej. Wczoraj spróbowałam, bo córce od dwóch dni łzawiło jedno oko, zakropiłam dosłownie 2 kropelki na noc i dzisiaj problemu nie ma

Tak do oka i do kapania można !

Mleko mamy ma działanie przeciwzapalne i nawilża śluzówkę, u nas bardzo dobrze sprawdzało się przy katarku. Także polecam. Kobiece mleko działa też jak probiotyk, dlatego jest też takie cenne dla zdrowia brzuszka. Wiem, że dziewczyny jak mają dużo mleka i np zamrożone nadwyżki dodają do kąpieli, ponoć świetnie nawilża i koi skórę.

Do kąpieli właśnie rzadko stosowałam, ale teraz przy drugim maluszku jak mi się uda zrobić zapasy to też tak panuję.

Z tym okiem bym się zastanowiła. Bo przecież jak bedzie zakażenie bakteryjne, a w mleku jest cukier, czyli pożywka dla bakterii to może tylko pogorszyć sprawę.

My zaczęliśmy kompletować wyprawkę praktycznie pod koniec pierwszego trymestru, żeby wszystko na spokojnie ogarnąć i żeby nie było nagle do wydania kilku tysięcy w jednym miesiącu, więc rzeczy które są droższe- wózek, łóżeczko, komoda kupowaliśmy przykładowo jedną rzecz w miesiącu. Uważam, że fajnie się to sprawdziło i na spokojnie mieliśmy czas, żeby wszystko kupić. Podobnie z akcesoriami dla malucha- podstawa to zrobić sobie listę rzeczy, które chcesz kupić i stopniowo odhaczać rzeczy na tej liście. Wydaje mi się, że kupiliśmy z mężem w miarę podstawowe rzeczy, a bajery typu podgrzewacz do chusteczek sobie odpuściliśmy- zawsze można dokupić. :slight_smile:

1 polubienie

Właśnie tu się pojawia zagwozdka, bo jednocześnie jest cukier, który może przyspieszyć rozwój infekcj bakteryjnej, ale samo mleko wykazuje też działania antybakteryjne.

1 polubienie

No właśnie jest cukier dlatego położna wręcz zakazała mi przemywania oczek. Patrzcie pępek też teoretycznie można by mlekiem przemywać a się tego nie robi. Więc to mleko tak chyba dobre ale nie na wszystko.

To mi właśnie położna zaleciła na oczka i na szczęście się wtedy u nas nic nie stało.

Każda położna powie inaczej. Ja próbowałam tylko raz. Pomogło, ale do codziennej higieny i tak używam soli fizjologicznej. A właściwie dopóki z okiem nic się nie dzieje, to staram się nie przemywać na zapas

No właśnie nie mówią jednoznacznie i nie wiadomo kogo szukać

Niestety tak… niestety trzeba weryfikować informacje które się dostaje nawet od specjalistów :confused:

1 polubienie

A z tym pępkiem to też każdy inaczej mówi i ciągle się zmienia. Kiedyś kazali psikać octaniseptem czy alkoholem, teraz każą suszyć i niczym nie przemywać. Czasem to nie idzie nadążyć za zaleceniami.

Nie idzie to fakt. Ale moim zdaniem niektóre stare sposoby są lepsze niż te nowe

Pewnie niektóre są faktycznie lepsze, inne niekoniecznie. A tak naprawdę to mam wrażenie, że po prostu trzeba dostosowywać wszystko pod dane dziecko, bo co się sprawdzi u jednego to już u drugiego nie musi.

To co najlepiej sie przydaje ? co warto kupic do szpitala?

Taak, z pępkiem też nie wiedziałam co robić :rofl::hear_no_evil:
W szpitalu położne kazały zostawić jak jest, dopóki nic się nie babra to nie ruszać, a położna środowiskowa już w domu, mówiła żeby popryskać octeniseptem na patyczek do uszu i czyścić dookoła. Całe szczęście kikut odpadł tydzień po porodzie, a sam pępek zagoił się w mgnieniu oka i nie musiałam się długo nad tym głowic :joy:

U nas też na szczęście po tygodniu kikut odpadł, więc problem szybko się rozwiązał :smiley: