Wyprawka dla maluszka – kiedy zacząć i co warto kupić?

No wygląda na to że tak

1 polubienie

O ile do kąpieli też słyszałam to znów moja położna mówiła że do oka absolutnie. Różnica są opinie

Moja właśnie mówiła, że do oka można jak najbardziej. Wczoraj spróbowałam, bo córce od dwóch dni łzawiło jedno oko, zakropiłam dosłownie 2 kropelki na noc i dzisiaj problemu nie ma

Tak do oka i do kapania można !

Mleko mamy ma działanie przeciwzapalne i nawilża śluzówkę, u nas bardzo dobrze sprawdzało się przy katarku. Także polecam. Kobiece mleko działa też jak probiotyk, dlatego jest też takie cenne dla zdrowia brzuszka. Wiem, że dziewczyny jak mają dużo mleka i np zamrożone nadwyżki dodają do kąpieli, ponoć świetnie nawilża i koi skórę.

Do kąpieli właśnie rzadko stosowałam, ale teraz przy drugim maluszku jak mi się uda zrobić zapasy to też tak panuję.

Z tym okiem bym się zastanowiła. Bo przecież jak bedzie zakażenie bakteryjne, a w mleku jest cukier, czyli pożywka dla bakterii to może tylko pogorszyć sprawę.

My zaczęliśmy kompletować wyprawkę praktycznie pod koniec pierwszego trymestru, żeby wszystko na spokojnie ogarnąć i żeby nie było nagle do wydania kilku tysięcy w jednym miesiącu, więc rzeczy które są droższe- wózek, łóżeczko, komoda kupowaliśmy przykładowo jedną rzecz w miesiącu. Uważam, że fajnie się to sprawdziło i na spokojnie mieliśmy czas, żeby wszystko kupić. Podobnie z akcesoriami dla malucha- podstawa to zrobić sobie listę rzeczy, które chcesz kupić i stopniowo odhaczać rzeczy na tej liście. Wydaje mi się, że kupiliśmy z mężem w miarę podstawowe rzeczy, a bajery typu podgrzewacz do chusteczek sobie odpuściliśmy- zawsze można dokupić. :slight_smile: