Wypijana ilość mleka

Skate, kubek niekapek utrwala odruch ssania, to prawda i logopedzi go odradzają używać. Ale kubek ze słomką, czyli np. bbox ma właśnie dużo zalet, bo dziecko właśnie ćwiczy mięśnie twarzy i jamę ustną. Nawet Lovi ma na ten temat artykuł:

https://lovi.pl/porady/zdrowie-i-rozwoj/5-zalet-picia-przez-slomke-czyli-dlaczego-warto-zrobic-krok-naprzod-i-nauczyc-dziecko-picia-z-kubka-z-rurka

O kubkach reflo słyszałam, ale u nas w użyciu jest Doidy Cup.

Kubek z rurka fajny u mnie starsza przechwycila mimo iz mial zostac dla malutkiej ale coz musza sie dzielic;) grunt aby sie dogadywaly

Mi sie podobaja te kubeczki z niekapliem lovi z misiem ;D 

https://lovi.pl/produkty/picie-z-kubka/kubki-niekapki?gclid=CjwKCAiA6Y2QBhAtEiwAGHybPYIb0KCzh1FWvZ4dhFAPFePuUH7l79bh0nP5sL-WbvMKdNEzW7xg9hoCbVEQAvD_BwE

Kubek z rurka wcale nie zaburza odruchu ssania bo dziecko musi ssać,a przy niekapku tylko go przechyla.

Reflo widziałam dosyć polecany,ale i drogi. 

Ja jakoś córki nie chciałam do niczego zmuszać jak nie to nie po co dziecko ma się denerwowac 

do dziś nie umie piec z szklanki czy kubków treningowych itp 

małe kiedyś to ogarnie ♥️♥️

Tofunia, tu nie chodzi o zaburzanie odruchu ssania, tylko o jego utrwalanie. Przy piciu z rurki dziecko wykonuje zupełnie inne ruchy, niż przy ssaniu smoczka od butelki, zupełnie inaczej układa się buzia, trenowane są mięśnie odpowiedzialne za późniejszą mowę. Natomiast przy niekapku dziecko wykonuje dokładnie takie same ruchy jak przy ssaniu smoczka od butelki, co utrwala odruch ssania, który właśnie z czasem powinien zanikać. Czyli podsumowując, przy piciu z rurki dziecko uczy się czegoś nowego, a przy niekapku nic takiego się nie dzieje.

Tpfunia zalwzy od niekapka bo sa takie do pezechylania z plastikowym dziubkiem a sa tez z silikonowym dziubkiem i tam juz sie wlasnie go ssie samo nie poleci ;) w koncu to niekapek ma niekapac;)

A stosowała ,któraś z Was niekapek ?

mazia teraz pytanie o jaki ci chodzi;) plastkowy czy ten z silikonowym ustnikiem?;)

ja miałam oba;) 

Słyszałam o reflo i go kiedyś chciałam kupić ale odpuściłam. Czytałam, że się szybko tłucze. A cena też była spora jak za "zwykły" kubek. 

Ja tam bbox kupiłam bo wtedy go alaantkowe polecały a że tak powiem uważałam je w tamtym czasie za guru rozszerzania diety i tych wszystkich spraw. I miał dobre opinie.

Teraz mam jeszcze taki krzywy kubek z babyono ale nie próbowałam synkowi podać. Ale jest dość podobny do doidy.

Mazia ja starszemu próbowałam dać niekapek przy rozszerzaniu ale go nie umiał załapać i nie używaliśmy wcale. Tylko dopiero później się dowiedziałam, że niekapki są chyba od 9 mcy?

To był taki plastikowy z canpol.

Niekapki to zalezy np. Ten lovi jest od 6 mieisaca ;( wiec na start super

Aniss aaa to już rozumiem🙂 ja myślałam,że woda sama leci po przechyleniu . Jednak dzięki musi trochę popracować

to ja myślałam, że niekapki od 4 miesiąca,ale  pewnie zależy od marki 

Mazia chyba tak;) chociarz pewnie zalezy tez od dziecka bo jedno szybciej zalapie inne wolniej a ten  wiek  to tez podany przez producenta orientacyjnie ;) tak mi sie wydaje ;)

Aniska no masz rację. Oni też piszą często,że od 4, miesiąca bo niby można szybciej rozszerzać dietę. Poza tym i też ludzie wcześniej dają taki kubek jak dziecko bo.nie toleruje butelki, pić nie chce to trzeba się ratować wszystkim

Na tym kubeczku doidy pisze ze są od 3M? 
nigdy go nie miałam 

mysle ze nawet teraz moja córka by wszystko wylała na siebie 

Kasia masz rację mało, które dziecko potrafi pić z otwartego kubka i nie wylewać na siebie. To dla nich jednak zabawa. Myślę,że przy takim kubku jednak należy przez dłuższy czas dziecku pomagać w piciu

Oj mój synek to chyba dopiero 1,5 roku miał jak sam się napił z doidy, albo nawet później to było. Wcześniej mu zawsze trzymałam czy doidy czy zwykłą szklankę. Ale wydaje mi się, że to bardziej moja wina i przewrażliwienie było, po prostu nie dawałam mu spróbować za bardzo nawet.

Obczajalsm te rafelo ?? Czy jak to się tam nazywa i w sumie uważam ze szału nie ma 

juz wole ten z lovi 360 

a cena bardzo podobna

Kasia kubek reflo. Logopedzi bardzo polecają ,ale jak dla mnie cena spora ,a masz rację działanie jak kubek 360 stopni

cena wysoka to już fajniejszy 360 i ma różne pojemności i wzorków od ciorta;)