Czy jest jakaś określona ilość kobiecego mleka jakie dziecko może/musi pić?
Mój synek ma 10 tygodni, prawidłowo przybiera na wadze, karmię go swoim odciągniętym mlekiem i pije różnie - sam dozuje sobie ilość wypijanego mleka.
Za każdym razem jednak pediatra (mam ich w przychodni 4 - są na zmianę) pyta się jak karmię a gdy mówię, że swoim mlekiem z butelki, dopytuje się mnie ile synek tego mleka wypija. Gdy odpowiadam, że czasem 60ml a czasem nawet 150ml, lekarze odpowiadają, że to 150 ml jest za dużo i powinnam ograniczyć je do jakiś 100ml.
Irytuje mnie taka sytuacja, ponieważ pierś nie jest przezroczysta i gdy dziecko jest karmione prosto z niej, nie jest się wstanie określić dokładnie ile pokarmu wyleciało.
Dziecko piersiowe pije tyle ile chce. Też tak karmię. Raz jest 90, raz 150, innym razem tylko 60 ml. Zauważyłaś pewnie, że jeśli malec zje mniej, to krócej śpi. Zasada mniej, ale częściej lub rzadziej, a więcej. Prawda jest taka, że nasze mleczko jest lepiej przyswajalne niż mm i jeśli dziecko potrzebuje to niech pije. Z czasem to się unormuje. A jeśli do tego dobrze przybiera, to nie ma się czym przejmować. Dziecko ani się nie przekarmi, ani nie zagłodzi. Wiem bo mam 2 synów. Jeden od 6 m-ca na mm, drugi w piątek skończy 3 miesiące i jest karmiony odciągniętym mlekiem z piersi.
ja karmilam prosto z piersi … odciagalam tylko gdy szlam na uczelnie wiec sama nie jestem w stanie na takie pytania odpowiedziec . najlepszym dowodem na to czy dziecko wypija wystarczajaco jest jego waga i samopoczucie , jesli nie placze ,nie ulewa i przybiera na wadze wg przyjetej normy to dlaczego mialabym specjalnie odciagac i odawac 100 tak jak ktos mi kaze . każde dziecko wypije różne ilosci . Moj synek wypijał jednego dnia wiecej a drugiego mniej ale zawsze i tak wychodzilo ze wypija mniej niz jego rówieśniczka która jest w porównaniu do niego kruszynka
Podawałabym na Twoim miejscu tyle ile uwazasz za sluszne , jesli sie dzidzia najada i ma sie dobrze to nie koniecznie bralabym pod uwage CZĘSTO sprzeczne teorie lekarzy
Witam,
No faktycznie pierś podziałki nie ma i raczej nie widać ile dziecko zjada:) Dziecko karmione piersią zjada wedle własnego zapotrzebowania. I wychodzi naprawdę różnie, te 150 ml u 10-tygodniowego niemowlaka nie jest czymś szalenie dziwnym, podobnie jak 60 ml. Ograniczać nie trzeba, ani wciskać na siłę też nie. Ważne jest, czy dziecko dobrze przybiera na wadze, to podstawowy wskaźnik (i obiektywny) skutecznego karmienia. Dodatkowe wskaźniki, które obserwujemy na bieżąco, to zadowolenie dziecka po karmieniach czy ilość zmoczonych pieluszek (7-8/dobę).
dr Agata Serwatowska-Bargieł Mój synek nigdy 7-8 pieluszek nie zmoczył … moim zdaniem robi bardzo malo siusiu , ale gdy jednej nocy miał ponad 39* goraczki , na pogotowiiu kazano zrobic badanie moczu i nic nie wykazało , czy to znaczy ze jest cos nie tak ?
Pije moim zdaniem duzo bo około 5-- czasem 600 ml mleka i do tego z 130 ml wody / herbatki .
To zależy jak często przebierasz. Mi przy pierwszym dziecku zalecano nie dłużej niż co 3 godzinki. Ale szczerze to zależy od pieluchy. Jedne wymagają częstej zmiany (dada, huggies) inne np. pampers active baby nawet po 3-4 godzinach są suche. A jak to wygląda u ciebie. Mój 3 miesięczny synek wymaga częstych zmian (nawet co godzinkę czasem) bo ma skłonności do odparzeń, więc czasem wychodzi nawet 15 pieluch.
Monika1993, przez cały dzień, ile zmienasz pieluch? Bo ja na początku, a Ania też piła mleko odciągane, to zmieniałm z 10-13 pieluch. Siku dużo i przy każdym karmieniu kupa.
Cytat: “Mój synek nigdy 7-8 pieluszek nie zmoczył … moim zdaniem robi bardzo malo siusiu , ale gdy jednej nocy miał ponad 39* goraczki , na pogotowiiu kazano zrobic badanie moczu i nic nie wykazało , czy to znaczy ze jest cos nie tak ?
Pije moim zdaniem duzo bo około 5-- czasem 600 ml mleka i do tego z 130 ml wody / herbatki .”
Może robić mało, ale często. Jak pielucha jest z kupą, to nie bardzo widać. W ogóle przy jednorazowych pieluchach nieraz trzeba się dobrze naprzyglądać i pomacać, żeby zobaczyć, że faktycznie pielucha jest zmoczona. Bo ona nie będzie mokra, póki nie będzie bardzo dużo moczu, po prostu będzie nieco grubsza niż sucha świeża - porównywała Pani w ten sposób? Jak często dziecko jest przewijane?
Zmieniam gdy jest pieluszka pulchna ale nie pełna . Gdy tylko pampersika zdejmę okazuje sie ze tego moczu jest niewiele …że tak powiem pieluszka jest tylko pulchna w górnej czesci i po zwinieciu mam wrazenie ze wywalam niemalże pustego pampersika .
po nocy jest nieraz bardzo pełny a nieraz może z raz nasiusiane pomimo tego ze na wieczór wypił około 100 ml wody i z 230 ml mleka (przez cala noc )
zawsze w ten sposob porównuje
Dziewczyny , Pieluszki zmieniam różnie … jak był mały to co 2-3 h nawet gdy było moze z 2 razy nasiusiane. teraz też nie rzadziej niz co 3 -4 h , tylko w nocy nie przebieram chyba ze poodczas karmienia widze ze ma nasiusiane to oczywiscie zmieniam
samantka, podawaj wedle uznania swojego mleka lekarze sie pytaja, ale czasami to chyba sami sie nie zastanowia (bez urazy dla lekarzy, bo nie kazdy taki jest). to ja powiem tak… moj synek ma 4,5 miesiaca i caly dzien jest na piersi a wieczorem dostaje odciagniete mleki z piersi - 220ml i jeszcze je piers no coz… wedle twojego lekarza to przekarmian hehe a moj synek po prostu wieczorem chce zjesc wiecej przed spaniem… i pozniej spi do 4-5 rano, a ja po 23 odciagam sobie jeszcze mleko laktatorem wiec nie cierpie zbyt dlugiego nie karmienia mnie zdziwilo na ostatnim szczepieniu jak pielegniarka zapytala czy podaje jakas herbatke, to powiedzialam, ze koperek bo ma czasami kolki a ona na to “hipp czy bobovita?”. no to mnie zamurowalo. A do czego im to potrzebne? chyba do statystyk
Jestem w szoku że aż o Takie szczegóły jak firma herbatki potrafia zapytać być może do statystyk może najzwyczajniej w świecie ma aktualnie w rodzinie kogoś kto ma maleństwo i po prostu tak trochę jakby prywatnie chciała się rozeznać chociaż Mówiąc szczerze prywatnie nie powinna tego robić
Synek jak miał kolki próbowałam rumianku i herbaty z kopru włoskiego, ale wyczytałam że się nie podaje, syn nie chciał tego pić i nie dawałam, bo też nam to nie pomogło. Także można powiedzieć że nie podawałam.
ja nie podaję żadnych herbat u nas tylko woda . No tak MOnia, ale kiedyś nie było badań tylu co teraz i dlatego podawano wiadomo, że to zależy od dawki. Jak się dużo poji dziecko herbatką koperkową to mogą być problemy w przyszłości. Poza tym nie wiadomo czy nie szkodziły ? estragol jest rakotwórczy nowotwory są i były nie wiadomo od czego, ale on ma takie działanie . Druga sprawa taka herbatka ma dużo estrogenów hormonów żeńskich i w badaniach pokazano, że dzieci miały wyższe stężenie tego hormonu we krwi . Jasne nie ma badań , że on szkodzi ale ma działanie rakotwórcze i nie do końca wiadomo czy jest bezpieczne dlatego należy go wyelminować do 4 roku życia
No właśnie wszystko zależy od dawki. Nawet od namiaru wody można umrzeć :) Pewnie jak raz czy dwa się poda doraźnie taką herbatkę z kopru to ok (bo nie wgłębiałam się jeśli chodzi o rumianek - nigdy nie musiałam podawać, ani tego ani tego), gorzej jak się dziecko tym cały czas poi i może być jak pisze maziulek, taka bomba z opóźnionym zapłonem. Kiedyś takich rzeczy się nie badało, a teraz jednak bardziej się ludzie przyglądają temu, co można dziecku podać.
U nas też jest tylko woda, podałam ostatnio soczek bobofrut i wszystko zostało wyplute, musiałam sama wypić. Dobry był :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.