Dziewczyny, co robicie z butelkami po jedzeniu, po prostu myjecie tylko je w ciepłej wodzie z płynem czy może gotujecie butelki 10-15 min. tak jak powinno się robić czy zalewacie je wodą na parę minut? A może po prostu przepłuczecie gorąca woda? Robicie to za każdym razem po jedzeniu czy jak często?
Ja mam sterylizator do mikrofali a Aventu, ale wolę umyć butelki i zalać je gorąca woda na parę minut.
Słyszałam, że tak wystarczy, nie trzeba ich gotować tak długo i też żeby nie robić tak ze wszystkimi butelkami. Mówili nam żeby nie przesadzać z tym i żeby dziecko miało też trochę styczność z bakteriami bo jak tak będziemy chuchać i dmuchać to będzie jeszcze gorzej. Co myślicie?
Ja myje tylko jeśli to od razu po jedzeniu jak mleko dłużej stoi to wtedy myje i wrzątkiem płucze i tyle . Już nie wyparzam synek ma 6 m więc myślę że starczy już wyparzania .
ja po każdym jedzeniu myję butelki w wodzie z płynem i płuczę a potem przepłukuję wrzątkiem i tyle, smoczki zalewam wrzątkiem w miseczce jakiejś i po chwili wyciągam…nic nie gotuję , bez przesady…jakieś dłuższe wyparzania to tylko wtedy gdy nie umyjemy butelki od razu a są upalne dni.
Ja mam również sterylizator i uważam iż ułatwia mi życie ponieważ po umyciu butelki płynem jestem pewna, że w 100% pozbywam się śladów tego płynu. Mam 4 butelki po wypiciu przez syna mleka myje pod bieżącą wodą z płynem po czym odkładam. Po zużyciu wszystkich sterylizuje w mikrofalówce po czym wyjmuje po kolei do karmienia.
Ja korzystałam z butelek canpolu i lovi. Na instrukcji canpolu było żeby wygotowac przed pierwszym użyciem a później tylko zalewac wrzątkiem i tak właśnie robiłam po każdym karmieniu. Oczywiście najpierw mylam w zwykłym płynie. Chciałam swego czasu kupić sterylizator do mikrofalówki ale sprzedawczyni mi odradzila że szkoda kasy
A Lovi ma w sprzedaży też butelki samosterylizujace. I właściwie ich cena nie jest w sumie większą od tych bez tego kapsla sterylizujacego… próbowała któraś?
Ja zawsze myłam butelki w plynie do tego przeznaczonym w ciepłej wodzie. Gotowalam je przed pierwszym urzyciem a sterylizowalam co 3 dzień :)myślę że nie ma sensu aż tak przesadzać i lepiej przyzwycZaić dziecko:) zawsze powtarzam że wyjdzie na dwór i naje się błota i tyle z tego wszystkiego
ja nie sterylizuję wcale ani teraz ani przy pierwszej 3 lata temu i się wychowałą jedna teraz chowa się druga - tylko woda z płynem , wypłukanie i przelanie wrzątkiem i tyle…i naprawdę dzieciaczki mi wcale nie chorują odpukać, żadna z nich nie miała problemu z pleśniawkami czy coś tam jeszcze…nie ma co kasy wydawać
Ja z racji tego że córka była skrajnym wcześniakiem i miała dysplazje płucno-oskrzelową, za każdym razem zalewam na kilka a minut wrzątkiem umyta butelkę . Ale przymierzam się do kupna butelki samosterylizujacej z lovi, bo słyszałam dobre rekomendacje od znajomych.
Butelkę po każdym jedzonku od razu myje w gorącej wodzie zarówno butelkę, smoczek jak i korek . Raz na kilka dni wsadzam cały kąplet do wrzątku na kilka minut . Uważam ze najważniejsze to aby po każdym posiłku od razu ją umyć i nie zostawiać resztek mleka w niej .
Po jedzeniu myję butelkę w płynie i ciepłej wodzie, wyparzam ją dopiero przed użyciem, ale u nas mleko z butelki to rzadkość. Kubek, z którego synek pije wodę myje raz dziennie a wyparzam raz na jakiś czas.
Zalecam myć porządnie ,Niedokładne mycie butelków dla karmienia może spowodować zatrucia pokarmowe,zakażenia grzybicze jak pleśniawki uwaga a nawet biegunki !!! Warto chociaż raz dziennie Gotować lub wyparzac w garnku akcesorie Nauczyłam się poprzez swoje błędy kiedy mój maluszek miał plesniawki ,a nie przestrzegałam tych prostych zasad
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.