Wszystkie moje przyjaciółki po porodzie mialy ten sam problem - wypadające włosy . Kiedys mialam to tak wytłumaczone ze w ciazy włosy i paznokcie są mocne ze względu na poziomie estrogenu po ciazy on spada o połowe i włosy które mają wypaść wypadają a w miedzy czasie juz zaczynają rosnąć nowe trzeba to przeczekać i jedynie dopomagać sobie odpowiednimi kosmetykami na wlosy .
Jednak zauważyłam że w ciąży to tak często jest nawet jeżeli żelazo jest na słabym poziomie Wyniki nie są do końca takie jak trzeba to często właśnie dziewczyny zauważają poprawy kondycji u siebie włosów paznokci i skóry ogólnie są wtedy takie piękne i zadbane ale też to różnie bywa u mnie było także na samym początku strasznie dużo pryszczy wysypywał o mnie tak od środka wyrzucało wszystko to co mnie osłabiło na początku ciąży ale później faktycznie już w drugim semestrze trzecim widziałam że stan moich włosów skóry paznokci jest wręcz idealny na pewno dużo pomagając tym witaminy Które bierzemy przed ciążą jak i zarówno w trakcie
Mamą być witaminy to kolejna sprawa. Nigdy nie brałam tak regularnie witamin jak w ciąży i do tej pory biore i będę się starała caly czas jakieś brać. Od kąd zaszłam w ciąże bylan raz tylko przeziębiona a to juz półtora roku prawie
Ja pamiętam jak na początku ciąży włosy mi leciały garściami, miałam też niski poziom żelaza. Piłam żelazo feroplex ampolki (znacznie lepiej się wchłania i szybciej widać efekty) i z dalszym rozwojem ciąży było już dużo lepiej ;)
Mi jakoś koło 5-6 miesiąca po porodzie przestały włosy wypadać. Czasami trzeba po prostu przeczekać ten etap aż organizm i hormony się ustabilizują. Warto wspomagać się preparatami ale ja jakoś nie lubię testować takich rzeczy, może gdyby samo nie przeszło to bym szukała jakiegoś innego rozwiązania
Oj mi też leciały włosy po porodzie dosyć długo, zamiany w organizmie po porodzie, dziecko wszystkie składniki pobierało z pokarmu, do tego nie brałam witamin po porodzie bo zapominałam raz na kilka dni, do tego zmęczenie i nie dojadanie.
ja w ciazy miałam piekne włosy nabrały w sile ;) grubsze gęstrze i wyglad zupełnie inny ;) czar prysł po porodzie około miesiac dwa zaczeły strasznie wypadać wręcz garsciami, teraz mineło pół roku i włosy nadal wypadają;( ale mam też sporo odrostów wiec moze po prostu musi wypaść nadwyżka;(
Często tak się zdarza że włosy lecą po ciąży, jednak organizm bardzo się osłabia i warto w tym czasie brać witaminy
Mi np. w drugiej ciąży włosy zauważalnie pociemniały, teraz nie wiem bo farbuj. A wypadać mi zaczęły równo miesiąc po porodzie. Dwa dni temu w sobotę czyściliśmy z mężem odpływy w umywalce i pod prysznicem. Jego wymowny wzrok mówił wszystko - dzięki komu mamy tyle roboty.
Ja tak właściwie odkąd pamiętam miałam wypadające włosy, ile przez lata nałykałam się tabletek, jakieś wcierki we włosy, maski itd. nie znalazłam nic co by mi pomogło. Jedynie zauważyłam zależność od pory roku, że na zimę zawsze mniej mi wypadało.
Mamą być ; ola414@vp.pl - kosmetyki z serii Ajurwedyjska terapia do włosów jakieś wyjątkowo drogie nie są, średniaki cenowe, na allegro kupowałam ten olejek i tonik w naprawdę dobrych cenach.
Jeżeli chodzi o możliwość stosowania w ciąży, to produkty mają bardzo dobry skład i uważam, że można - chyba że zauważycie, że coś Was uczuli, podrażni. To mieszanka różnych olejków i naturalnych składników, dla zainteresowanych podaję cały skład olejku Ajurwedyjska terapia do włosów gotu kola (wąkrotka azjatycka) przetłumaczony z kosmetycznego języka na nasz:
olej kokosowy, olej sezamowy, ferment mleczny, olej kardamonowy, ekstrakt z korzenia łopianu, kalamina (mineralna mieszanka tlenku cynku i tlenku żelaza), ekstrakt z liści eclipty, ekstrakt z migdałecznika, olej z korzenia kolcorośli, ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej, olejek jaśminowy, ekstrakt z korzenia paciorecznika, ekstrakt z owocu arbuza kolokwinty, olej z kiełków pszenicznych, olejek ze skórki cytryny, olejek kamforowy, ekstrakt z liści indygowca barwierskiego, olejek ze szpikanardu, olejek karanja, ekstrakt z miodli indyjskiej, ekstrakt z lawsonii, ekstrakt z korzenia berberysu, ekstrakt z bertramu lekarskiego, ekstrakt z korzenia turzycy słodkiej, ekstrakt z korzenia cykorii.
Ajurwedyjski tonik do włosów amla też ma całkiem dobry skład, ale na końcu składu trzy konserwanty, więc tu byłabym ostrożniejsza przy ciąży.
Kiedy borykałam się z problemem osłabionych, wypadających włosów, stosowałam olejek średnio 3 razy w tygodniu. Wcierałam w skórę głowy i we włosy przy nasadzie około 2 godziny przed myciem. Z kolei tonikiem psikałam codziennie. Efekty zauważyłam już po 1,5-2 tygodniach, widziałam że znacznie mniej włosów wypada podczas mycia, na szczotce przy czesaniu też zostawało ich mniej. I tak pomalutku przestały wypadać, a dodatkowo pojawiły się baby hair.
Halmanowa dzięki! Ja pewnie spróbuję bo lubię odkrywać niedrogie perełki które są skuteczne ;)
Jak mi bardzo włosy wypadały przed ciążą to ja stosowałam nutriol ageLoc plus do tego takie serum. Włosy przestały wypadać całkowicie(tylko jakieś pojedyncze czasami wypadły ale to normalne) i bardzo dużo baby hairow miałam ;) to są raczej droższe kosmetyki ale naprawdę byłam zadowolona ;)
Mamakkd u mnie faktycznie troche tez przybraly ciemniejszej barwy ale myslalam ze to z powodu ograniczonych wyjsc na dwor i slonce tak nie wypalilo
U mnie w ciąży piękne włosy a teraz kilka miesięcy po porodzie jest tragedia lecą bardzo
Ja mam bardzo dobre wyniki krwi, więc raczej nie w tym tkwi problem, myślę, że bardziej hormony tarczycy się do teog przyczyniają;/
Strasznie mi wypadałY ,teraz jestem w drugiej ciąży i to samo , warto zbadać hormony zelazo i ferytyne może tu tkwi problem
Mi nie wypadały jak brałam regularnie witaminy
Mi wypadały po pierwszej, po drugiej i chyba w trzeciej będę miała to samo. Najgorszy jest fakt ze tych włosów jest wszędzie mnóstwo... No ale cóż chyba taki mój urok.
Natalia tak warto brac witaminy bo to duzo pomaga podczas wypadania włosów po ciązy jak się karmi dziecko. Dziecko dużo z nas wysysa więc włosy lecą :(
Ola dokładnie raz że dziecko z nas wyciągnę ale zarówno też organizm jest osłabiony po przebytej ciąży jednak takie 9 miesięcy i rozwijający się w nas nowy człowiek to nie lada gratka dla naszego całego ciała i organizmu Jakoś koniec końców musi się to później na noc odbić i między innymi odbija się właśnie na wypadaniu osłabionych włosów
U mnie po ciąży włosy leciały garściami. Jednak to były zawirowania hormonalne. Po kilku miesiącach minęło, jak sie wszystko już ustabilizowało. Za to w ciąży prawie nic nie traciłam, teraz też nie tracę, więc taka równowaga pewnie na mojej głowie musiała zapanować. Paznokcie teraz też rosną jak szalone, to po ciąży zaczną się nadmiernie łamać.