mój synek wymiotuje mi po tych zupkach w słoiczkach, je z apetytem ale po jedzeniu tak ok 29mun zwymiotuje nie dużo,ale zwymiotuje czy waszym dzieciom też się to zdążyło?
Może to refluks?
Mój synek miał refluks nie tylko przy mleczku ale i również po normalnym jedzonku. Przy odbiciu po prostu mu się zwracało troszkę. Wszystko minęło ok. 9 miesiąca i jeżeli to refluks to za bardzo nic na to nie poradzisz przy obiadkach…
Refluks on miał jak był malutki tak do 3mc ,myślałam że juz puzniej tego nie ma,to może tyle treści? Po takim słoiczku potrafi mu się odbijać z 5razy i to nawet po 3godz pi posiłku i za kazdym razem mu się uleje
No do sądzę, iż to refluks. Żołądek musi przyzwyczaić się do nowej konsystencji i składników na jaki składa się taki obiadek. Staraj się unikać cebuli w takich obiadkach (niestety nie wiem od kiedy jest ona w daniach w słoiczkach), groszku, papryki. Rozszerzanie wprowadzaj w większych odstępach czasu a jeżeli coś bardzo drażni żołądek i bardzo się odbija to zrezygnuj na pewien czas. Zwykle kiedy dziecko już stoi, chodzi zaczyna się to wszystko normować.
Moze to jest uczulenie na jakis skladnik. Twoje dziecko jest alergikiem wiec istnieje takie prawdopodobieństwo.
Moze i macie rację,a związane to też może być z alergia, ale dowiem się dopiero w październiku.
Niektóre dzieci maja uczulenie na marchewke a ona jest prawie w każdym słoiczku. Może aby uniknąć takiego zwracania pokarmu dawaj mu mniejsze porcje a częściej.
No teraz mu daje po całym słoiczku,ale nie dawno podawałam mniejsze porcje a też mu się ulewalo zupka.
Ewciu pisałaś kiedyś że Oskarek miał refluks jeśli go miała to może się uspokoiło na jakiś czas i teraz znów ma go mocniej…i tak reaguje czasami tak się zdarza , refluks może dziecko mieć nawet jeszcze przez rok ,czasami objawy ustępują ale to nie znaczy ze dziecko się wyleczyło , wymioty mogą być także spowodowane uczuleniem na jakiś składnik , jakimś wirusem , bądź twój synek może tak reagować na zbyt wysoką temperaturę , Kiedy jest zbyt gorąco dzieci nie chcą jeść i jak im się wciska to póżniej wymiotują, zmiana na posiłki bezmleczne , nowe obiadki, , jest jeszcze jedna rzecz która mi przychodzi do głowy czyli może to być wynikiem zatwardzenia , jeśli Oskarek nie zrobił kupki przez cały dzień to mogą mu się zdarzyć wymioty z braku wypróżniania , Eh ,można gdybać w nieskończoność przyczyn może być wiele tym , życzę zdrówka Oskarkowi i ma nadzieje że w końcu mu przejdzie .
No moja córka tak ma spowodowane jest to refluksem mleko i słoiczki wszystko chlusta lekarz powiedział że przejdzie samo trzeba cierpliwości
No wlasnie mozna gdybac,no ale macie dzirwczyny racje, mam nadzieje ze szybko przejdzie,a tez jak wan dzieciątko zje słoiczek to juz za godz jest głodny bo mój tak ma a ma 6mc a mleczka pije tylko po max130m l moze max parę razy wypił 160ml ale tylko parę razy
Piszesz, że wymiotuje po słoiczku, może w takim razie spróbuj sama obiadek ugotować i sprawdź czy będzie to samo.
Może sam ziemniaczek daj, później samą marchewkę itd, w ten sposób jeśli to alergia to jesteś w stanie zweryfikować co jest przyczyną.
gdy kupowałam słoiczki po 4mc to było ok,a teraz kiedy kupuje te po 6mc to mi wymiotuje i ma zaparcia z powrotem
Ewcia to wroc fo tych po 4 miesiacu, a za miesiąc spróbujesz tych po 6. Nie ma co sie spieszyć moze jakis skladnik z tamtych dla starszych dzieci mu nie pasuje.
No moze masz racje, jak kupiłam teraz jarzynowa z cielecinka, to tam jest np groszek,kukurydza a w jarzynowej po 4mc było ziemniaki,marchew i pietruszka. No moze jednak zmienię na te pi 4mc albo bede dawać mu po trochę bo ja odrazu dałam po większe niż pul lub po calym słoiczku.
Mlekiem się martw moja córka 5,5 miesiąca je 120 ml mleka i tylko 4 razy + raz dziennie zupka bądź owoc i 40 ml wody lub też herbaty no i jak byłam na szczepieniu to Pni doktor powiedziała że jest ok widocznie więcej nie potrzebuje
Mleczko je różnie, czasem po 100,130a czasem 160ml.
A u nas 120 i 4 razy dziennie
Moj ma 16 miesiecy i jak wypije 200 z butli to jestem szczesliwa.
Ewcia refluks bylby wtedy jak po mleku maly tez by teraz ulewal, a jak nie to on sie nie wrócił. Jak uleje mu sie tylko po zupce po 6 miesiacu to na bank cos mu z niej nie pasuje.
Ja jestem zdania, że powinnaś sama spróbować ugotować coś z składnikami z tych zupek po 6m.
Ważne jest jednak, aby rozszerzać dietę, podawać nowe składniki i zmieniać konsystencje - tak wspomagasz rozwój dziecka a rezygnując z tego i wracając do gładkich papek po 4m cofasz dziecko.
Twój synek leży jeszcze na brzuszku? Jeżeli tak to naciska sobie na żołądek. Jeżeli już siedzi albo raczkuje też intensywniej się rusza i żołądek niestety musi się do tego przyzwyczaić.