Wyjazd na L4 – macie doświadczenia?

Lepiej sprawdzić i mieć pewność, niż się męczyć zdrowie to nie jest coś, co warto odwlekać.

1 polubienie

Gdy terapia się przedłuża bez efektów, dobrze jest zasięgnąć opinii innego fachowca. Nowe podejście może wnieść zupełnie inne rozwiązania.

1 polubienie

Dokładnie, w takich momentach warto stanowczo zadbać o siebie i nie bać się domagać odpowiednich badań czy konsultacji u specjalistów, bo zdrowie jest najważniejsze.

1 polubienie

Czasem to właśnie dopiero konsultacja u konkretnego specjalisty pozwala ruszyć sprawę z miejsca.

Wiedza i doświadczenie specjalisty potrafią naprawdę otworzyć oczy i dać konkretną pomoc.

Ja to czekam już miesiąc za opisem :hear_no_evil:

Nieraz jak dobry lekarz to nie trzeba czekać za opisem wystarczy zdj

To strasznie długo

Też myślę że już ze zdj coś powinni zobaczyć

1 polubienie

Zgadzam się w 100%. Niestety często tak właśnie jest objawy są bagatelizowane, a pacjent zamiast konkretnej pomocy, odbija się od drzwi do drzwi. A przecież jeśli noga boli, puchnie albo coś się nie goi jak trzeba, to sygnał, że coś jest nie tak i trzeba to sprawdzić dokładniej.

1 polubienie

No właśnie… ja to już naprawdę nie wiem, gdzie szukać dobrego lekarza. Czekam za tym opisem, i będę szukać w innym mieście, bo ja chce chodzić…

1 polubienie

No właśnie, na zdjęciu było widać, że mam opuchnięte ale mam wrócić z opisem… a już 5 tygodni czekam… Wiecie gdzie mogę jeszcze podejść z taką płytką, żeby ktoś mógł zrobić mi opis ?

Może lepiej gdzieś dalej jechać , nie szukać tylko w swojej okolicy

Dokładnie, też bym szukała

Ale ja nie rozumu po co opis. U nas nawet lekarze nie chcą opisów bo sami widzą co jest na zdjęciu. 5 tugodni to przeciegie naprawdę. A byłaś u jakiegoś innego lekarza z tym zdjęciem? A w ogóle byłaś u fizjoterapeuty? Może odpuść lekarza i idź do jakiegoś dobrego fizjoterapeuty manualnie też ci pomoże.

Opis robi radiolog ale raczej chyba oni pracują tylko przy pracowniach nie ma takich co opisują tylko zdjęcia. Ale mogę się mylić

Mam już opis i w opisie jest napisane, że ślan płynu w kaletkach między śródstopnych przestani I-III palca . Wie może ktoś o co chodzi z tym ?

Ja to wgl jestem załamana jak ortopeda nie mógł tego zobaczyć…

1 polubienie

Kaletka to takie coś w okolicy stawu. Jak miałaś uraz czy to złamanie kaletka zazwyczaj dostaje w kość i robi się zapalenie a jak jest zapalenie to kaletka produkuje więcej plynu więc jest obrzęk, ograniczanie ruchomości, ból. Więc dlatego masz te sladowe ilości płynu. Bierz leki przeciwzapalne jakiś nawet zwykły ibuprofen albo naproxen no diclofenak jest na receptę. Możesz też dodatkowo kupić sobie zwykła dicloziaje to maść z diclofenakiem o smaruj tym kilka razy dziennie. Do tego chłodzenie k koniecznie do fizjoterapeuty zrobi ci terapię manualną i da.cwicsenia wzmacniające. Przejdzie to nic strasznego ale boli. W najgorszym wypadku robi się punkcję i ściąga ten płyn ale to naprawdę musiało by być go dużo. A jeżeli nie chcesz iść to po prostu jak kolwoek masuj sobie tą stopę. I znajdź ćwiczenia wzmacniające i rozciągające na stopę na już i rób je ale w seriach np 3-4 serie po 15 powtórzeń do granicy bólu czyli jak czujesz że już nie dajesz rady to nie rób na siłę. Musisz ćwiczyć ale nie przeciążać. Najlepsze ćwiczenie to palce pięty czyli wstajesz na palce a później na pięty

3 polubienia

Taki ślad płynu w kaletkach może być m.in. pourazowy. Póki co lepiej odciążyć stopę, chłodzić i ewentualnie leki przeciwzapalne.