Córka ma lekko ponad miesiąc. I dziś kilka razy wycierałam jej oczy, bo miała wydzieline żółtą. Nie mam pojęcia od czego może to się dziać.. A do tego delikatnie jedno oko zaczęło łzawić. Ktoś coś poradzi?
Przemywanie sola fizjologiczną , tylko ja używam wacików tych bezpyłowych bo nie zostawiają tych białych „ włosków „
jestem ciekawa czy ktoś jeszcze używa rumianku do przemywania , pamietam jak zakleiły mi się oczy od ropy moja mama cyk rumianek a w szpitalu powiedzieli że absolutnie nie rumiankiem
To ropa
Przemywaj solą fizjologiczna.
Z tym rumiankiem to może dlatego że podobno jest mocno alergizujący? Rumianek akurat działał na moje oczy zawsze zbawiennie jak byłam dzieckiem bo nie dawałam sobie nic wkroplic. Rumianek działa przeciwzapalnie więc raczej dalej się go używa
Dokładnie tak jak dziewczyny niżej napisały przemywaj solą fizjologiczna albo przegotowana ciepła woda na waciku albo gaziku a jeśli to nie pomoże to poprostu po weekendzie do pediatry aby to skontrolować a może masz jeszcze kontakt ze swoją położna środowiskowa i ona by mogła coś poradzić a może ma jeszcze przyjść ja wizyte to przy okazji skontroluje
Ta ropka często występuje u maluszków :) Tak przemywaj solą fizjologiczna :) Wodą również ,ale przegotowaną :)
Rumianku nie zalecają u maluszków. Osobiście nie stosowałam u moich dzieci :) Ale po soli fizjologicznej i wodzie szybko było ok :)
Tak, to normalne , na szkole rodzenia mówiono nam o tym, żeby przemywać przegotowana woda i gazikami
U mnje tak bylo u corki.. skonczyla miediac i zaczal sie problem z oczkiem.. raz ropialo raz lzawilo tak na przemian do roku. Bylam u okulisty zalecil przemywanie sola i czarna herbata oraz masaze zawsze przy karmieniu. Mowil ze u nienowlakow czesto sie kanaliki zapychaja i te masaze wlasnie maja pomoc zeby do tego nie doszlo.. i faktycznie madaze pomagaly
Tak to ropa, ciepłym gazikiem z przegotowaną wodą badź solą fizjologiczną przecieraj delikatnie ugniatając do środka powiekę.
Gdy nie przejdzie to do pediatry oni pomogą wycisnąć nadmiar, moja chrześnica też miała długo ten problem, kanaliki się zapychają.
U nas bardzo mocno się zbierała i dostaliśmy krople :)
U nas tez oczko ropiało, dostaliśmy krople, ale nic nie dały. Pomogły masaże, ale trzeba robić je dosyć mocno, najłatwiej przy karmieniu :) kilka dni i kanalik się odetka
U nas był też taki problem , okazało się,że córka ,która ma refluks od 3 tygodnia jakoś , zwymiotowala w nocy tak,że wyszło nawet przez nosek, a ,że takie maleństwo tylko praktycznie leży wymioty "zalały" środek , tak nabawiliśmy się zapalenia, dostała kropelki ,które trzeba było podawać jeszcze po zniknięciu ropy żeby nie przechodziło na drugie oczko
U nas tak było przy zatkanym kanaliku łzowym. Przecierałam gazikiem z przegotowana woda i delikatnie masowalam. Obyło się bez kropli.
Kanaliki zatkane. Przecieraj przegotowaną woda od zewnątrz do wewnątrz i na drugie oczko drugi gazik nigdy ten sam. Masaż kanalika powinna pomóc, to częsta przypadłość maluszków
U nas na zatkane kanaliki świetnie sprawdziło się przebywanie mlekiem, ściągałam ręcznie prosto na gazik i przeżywałam od zewnątrz do środka.
Tak poradziła mi moją położna u nas dwa dni i było już wszystko dobrze 😉
Zapewne zapchane kanaliki łzowe, masaze kilka razy dziennie i przemywanie solą. Jeśli będzie potrzeba to iść do pediatry, na pewno przepisze jakieś kropelki
Kiniiiia pomogło cokolwiek z zaproponowanych tu porad? Jak oczka dzidzi?
To zapewne zatkane kanaliki łzowe. spróbować przemywać wodą przegotowaną bardzo delikatnie lub zakropić solą fizjologiczną. U nas synowi to pomogło
To może być spowodowane zatkanym kanalikiem łzowym lub podrażnieniem. Przemyj oczy sterylną gazą nasączoną solą fizjologiczną lub przegotowaną, letnią wodą, używając osobnej gazy na każde oko
Mnie akurat położna zabroniła przemywania oczek mlekiem. Już nie pamiętam dokładnie ale nasze mleko coś tam zawiera czym żywią się bakterie więc można doprowadzić do jeszcze gorszego zapalenia. Tylko przegotowana woda albo sól fizjologiczna
sprawdź u lekarza, u nas był konieczny masaż bo był zatkany kanalik, ale obeszło sie bez zabiegu udrażniającego kanalik :) jak czesto i dokładnie wymasujesz to powinno samo wypłynąć :)