Wprowadzanie glutenu

Celiakia jest genetyczna, ale nie dziedziczna. Dziedziczna jest skłonność do niej. Opóźnianie nic tutaj nie da. Myślę, że możesz wprowadzać wg schematu dla każdego niemowlaka.
To, że gluten wprowadza się od 5 miesiaca już kilka lat funkcjonuję - u mojej 6latki też tak wprowadzałam :slight_smile:

SamantKa ten kto to pisał wprowadza ludzi w błąd, bo Celiakia to nie uczulenie na gluten! Wiele ludzi to sobie myli.

no ja całe szczescie i tatus dziecka nie jestesmy uczuleniowcami ale różnie to wychodzi. zobaczymy jak maluch to zniesie dostanie moze z jedną łyzeczke i zobacze co sie podzieje :slight_smile: oj a co do kaszek to sama dziecku ja zjem haha Xd nie no zartuje…:slight_smile: małymi kroczkami spróbujemy dla bezpieczenstwa.

Greendream na początek dwie, trzy łyżeczki suchej kaszki manny dla dzieci wystarczą. A jak chcesz robić zwykłą to starczy pół łyżeczki.
Celiaklia to nie uczulenie tylko choroba.

Dokładnie. Celiakia to choroba. :slight_smile:
Greendream no ale to wprowadzanie glutenu zacznij w po 5 miesiacu, jeśli dziecko karmilas mlekiem modyfikowanym

Celiakia to choroba genetyczna, jeżeli osoba chora je gluten to zanikają u niej kosmki jelitowe, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku przyjmowania glutenu wchłanianie pokarmu jest ograniczone. Jest to choroba nieuleczalna, a jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa - przez całe życie. Moja koleżanka jest na to chora, funkcjonuje ona normalnie poza posiłkami, gdzie wszystko co jest normalnie robione na mące pszennej ona musi mieć z mąki kukurydzianej na przykład, no i musi czytać skład wszystkiego co chce zjeść, bardzo to uciążliwe jest.

A mam takie pytanie co do przygotowanie kaszki manny dla dziecka, bo od pewnego czasu robię to na przysłowiowe “oko”. Mam kaszkę manną ekspresową 3 minuty i teoretycznie powinno się dawać 2-3g na 100ml wody, ale ja wagi kuchennej odmierzającej ta małe ilości nie mam, wiec czy odpowiednie będzie podawanie dziecku 1 łyżeczki od herbaty na 1 szklankę wody? Jak wy sobie z tym radzicie?

dzieki za uswiadomienie…szczerze pierwsze słysze o tej chorobie… mam nadzieje ze nas to niedopadnie i powstrzymam sie z podawaniem glutenu przez najbliższy czas :*

Celiakli nie można uleczyć, bo będzie ona zawsze. Ale jeśli nie będziemy spożywać pokarmów zawierających gluten to objawy choroby tej nie będą występować.

mimo przestrzegania diety mogą wystąpić niedobory. I mimo największych starań nie da się glutenu unikać w 100% zawsze znajdzie się produkt zanieczyszczony glutenem… no chyba że mamy własny sad z owocami i ogródek ważywny (no i tylko tym się żywimy :P)

Justyna ja gotowałam wiekszą ilość, bo nawet z wagą takich mikroskopijnych ilości ciezko upilnować na kuchence:) . Dopiero po ugotowaniu dawalam małemu a resztę zjadłam. Najlatwiej jest jesli sama gotujesz obiadki, wtedy dodajesz około 1/2 łyżeczki do herbaty kaszki i gotujesz z warzywami.

mamuśka dziękuję. A macie, jakieś fajne przepisy na zupki własnej roboty dla dzieciaczka, który ma 6 miesięcy? Zaznaczam, że nie jestem jakimś wybitnym szefem kuchni i jeśli możecie to dajcie, jakieś proste przepisy, nawet z mięskiem.

Greendream celiakia to choroba wrodzona tzn, że dziecko się z nią rodzi, więc to kiedy zaczniesz dziecku podawać gluten nie ma najmniejszego znaczenia. Zaraz po urodzeniu dziecko ma wykonywane badania w kierunku mukowiscydozy, fenyloketonurii i celiakii właśnie, więc jeżeli nie dostałaś listownie powiadomienia to Twoje dziecko jest zdrowe i nie będzie chorowało na żadną z tych chorób.

pierwsze słyszę, że robią badanie w kierunku celiakii… o mukowiscydozie, fenyloketonurii słyszałam, ale nie wiedziałam że w kierunku celiakii też… :o mi gastrolog powiedział, że dziecku w wieku 2 lat można robić badania dopiero…

Justyna dla 6 miesięcznego dziecka bardzo latwo ugotować ale menu zależy od tego co już wprowadziłaś. Sama bez problemu skomponujesz coś z tego co maluch już jadł. Ja żadnych przepisów nie trzymałam się tylo na oko warzywa no i wiadomo , nie doprawiasz.

Ja ostatnio ugotowałam troszkę marchewki, pietruszki, ziemniaczka rozdrobniłam to na papkę,… i musiałam później zjeść bo synek zaprotestował!!

Ja też pierwsze słyszę, że wykonują badania przesiewowe w kierunku celiakii. Co do ugotowania to właśnie obawiam się, że mój synek nie będzie chciał tego jeść. A powiedzcie mi (mimo, że to nie ten wątek) ile mniej więcej gotujecie mięsko, jak robicie zupkę na mięsku dla dziecka?

wprowadziłam gluten. Pani neonatolog doradziła bym zaczęła od mniejszej ilości, np. gdy ogólnie zaleca się łyżeczkę glutenu dodać do jedzenia to ja mam dawać pół… a jak coś się zacznie dziać niepokojącego to skieruje mnie do gastro-endokrynologa.

I obawy co do glutenu wróciły… od dwóch dni synek jest jakiś niespokojny, dużo płacze, nie chce jeść, tylko pije wodę. I pojawiło się dziwne odbijanie, tak jakby miał zaraz zwymiotować… No i chyba przerwę podawanie tego glutenu. Przynajmniej na parę dni i sprawdzę czy to powód jego zachowania

Jeżeli dzieje się coś niepokojącego to masz w 100% rację, żeby przerwać podawanie glutenu. Lepiej to zrobić, bo po co dziecko ma się męczyć.