Wprowadzanie glutenu

Witam,
Mój malutki niedługo skończy 5 miesięcy. Od kiedy skończył 4 Pani doktor informowała nas o tym iż należy wprowadzić gluten do diety malca aby wyeliminować oraz zapobiegać celiakii. Najlepiej jest karmić piersią i nie wprowadzać w tym samym czasie innych pokarmów (głównie by obserwować reakcje maluszka i być pewnym po czym ta reakcja). Wprowadzanie glutenu powinno trwać 3 miesiące.

A wy kiedy wprowadziłyście/zamierzacie wprowadzić gluten do diety maluszka? Jeżeli jesteście już po to jak to zrobiłyście i jakie były reakcje maluchów?

Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam i boję się, bo jak w moim przypadku… zniszczyli mi układ pokarmowy, po zaleceniach lekarza, który kazał mamie karmić mnie kaszą manna… ;/

A konsultowałaś to z pediatra? Co pediatra na to?

Dziś zapytałam o rozszerzanie diety, to powiedziała, że w 5 miesiącu zacząć wprowadzać gluten, a jak powiedziałam, że ja mam celiakie, to wtedy kazała odczekać do roku… Napisałam tu, bo myślałam, że znajdę więcej osób, które doradzą…

A może warto to skonsultować z jakimś dietetykiem? Teoretycznie powinno się wprowadzać gluten po 5 lub 6 miesiącu w proporcji 2-3 gramy na 100 ml wody, jednakże w Twoim przypadku jest to dość ryzykowne, gdyż istnieje ryzyko, że dziecko również może mieć tą chorobę, czego oczywiście nie życzę. Może zrób, jakieś badania, które pozwolą wykluczyć celiakie u dziecka?

DorFryt ja na twoim miejscu nie czekałabym do roku. U wielu osób, które mają dziś po 20-30 lat celiakia rozwinęła się właśnie na wskutek zbyt później ekspozycji na gluten. Obecne zalecenia mówią o tym by wprowadzać NIEWIELKIE ilości glutenu w momencie kiedy dziecko znajduje się w tzw. okienku tolerancji immunologicznej (czyli właśnie około 5-6 miesiąca życia dziecka).

Mam takie pytanie - karmisz piersią?

Nie karmie piersią. Nie udało mi się rozbudzić laktacji.

Ja również uważam, że pomocna byłaby konsultacja z dobrym lekarzem specjalistą, myślę o gastrologu może.
Niewielka ilość glutenu w okresie między 5 a 6 miesiącem też nie powinna zaszkodzić ale pewnie po własnych doświadczeniach masz zbyt dużo obaw.

Najlepiej udać się do specjalisty, który zbada małego i rozwieje wszystkie twoje wątpliwości. jak zdecydujesz się na podanie glutenu to możesz co jakiś czas kontrolować to u specjalisty, czy oby wszystko jest oki.

No za tydzień mam ja wizytę u gastrologa (ale to lekarz dla dorosłych) dopytam się jej co ona sadzi o wprowadzaniu do diety glutenu, a później będę szukała dobrego gastrologa dla mojego synka…

Uważam, że póki co nie należy robić nic na własną rękę. Zdrowie naszych dzieci, jest dla nas matek najważniejsze. Daj znać, jeśli możesz, co powiedział Ci gastrolog. Będzie to na pewno cenna informacja, dla nas, by poznać stanowisko lekarza specjalisty w tej sprawie.

Byłam u mojego gastrologa… mówię o moich obawach dotyczących wprowadzeniu glutenu… a pani dr na to: " to teraz po 5 miesiącu wprowadza się gluten?" No i później dodała, że dziecko nie koniecznie będzie miało celiakie… No, ale jak będzie miało celiakie to już takiemu maleńkiemu można zniszczyć organizm… Bo u celiaka to nie jest ważne ile tego glutenu zawiera posiłek, ale, że zawiera… I może wprowadzając wcześniej alergeny możemy doprowadzić, że dziecko nie będzie miało alergii (chociażby na gluten), ale celiakia to przecież choroba genetyczna… i za to odpowiadają geny a nie to kiedy wprowadzi się gluten…

W takim razie jedyne co mogę Ci poradzić, to skierować to pytanie do eksperta z serwisu Lovi. Tam na pewno uzyskasz dokładną i precyzyjna odpowiedź w sprawie, która Cię nurtuje. Może zastanów się nad zrobieniem badań, które będą w stanie stwierdzić, albo wykluczyć chorobę? Skoro jest to choroba genetyczna to i pewnie metody na jej wykrycie są.

Pani gastrolog mówiła, że miarodajny wynik będzie dopiero jak dziecko skończy 2 latka… najlepiej 2,5… jak w jego diecie będzie w większej ilości gluten.

Czytalam to, ale jak dla mnie ktoś kto pisze ze podawanie glutenu tak wcześnie w ramach profilaktyki celiakii to po prostu myli alergie na gluten z choroba celiakia. Jak juz pisalam celiakia to choroba genetyczna, przez wprowadzenie glutenu nie zmieni się genow! Moje dziecko będzie, albo nie będzie miało celiakii… Zależy to od genów a nie od tego, czy podań dziecku gluten tak wczesnie

Wynik miarodajny będzie, jak dziecko będzie miało 2 latka, ale lekarze chyba są w stanie stwierdzić mniej więcej, czy dziecko będzie miało tą chorobę genetyczną czy nie. Medycyna idzie cały czas na przód i lekarze chyba są w stanie określić procentowo czy dziecko odziedziczy to czy nie. Nie bez kozery specjaliści nagłaśniają w mediach społecznych temat rozszerzania diety dziecka, wprowadzania nowych pokarmów, smaków, glutenu, po to, aby zrobić to prawidłowo, by dziecku nie zaszkodzić, a dziecko, którego rodzic ma chorobę genetyczną będzie bardziej narażone i nie dziwię się koleżance, że ma obawy przed podaniem i wprowadzeniem glutenu, bo ja gdybym była na jej miejscu też by miała.

Ja wiem, że celiakia nie wiąże się z alergią, ale jakaś podstawa do tak wczesnego wprowadzania glutenu musi być.

No ja mam teraz pytanie z glutenem…moja mama kupiła mi owoce z biszkoptem…no i jest jak byk napisane ,że zawiera to gluten… na słoiczku jest znacznik ,że od 4 miesiąca… tyle ,że czytając tak niektóre wpisy (wybaczcie ze wszystkich nie doczytałam) wynosze ,że 4 miesiac to jeszcze za wczesnie…albo się myle?

Dokładnie. Gluten (wg zaleceń dotyczących zasad żywienia zdrowych niemowląt w Polsce) wprowadzamy po 5 miesiącu. A gdy dziecko jest karmione wyłącznie piersią można wprowadzić między 5-6 miesiącem w małej ilości, wymieszane z mlekiem matki.

dzieki… a dlaczego gluten taki ze tak powiem niebezpieczny??