Wózek spacerowy, do kiedy?

Hej, do którego roku życia Wasze pociechy korzystały z wózka spacerowego?

Dokładnie nie pamiętam ale jak szła do przedszkola 2.5 roku to sporadycznie brałam wózek do przedszkola rano 

To zależy przede wszystkim od odległości, jaką dziecko ma pokonać oraz od jego preferencji / zamiłowania do aktywności fizycznej. Są dzieci, które i w wieku 3 lat nie są chętne do pokonywania większych dystansów. Warto stopniowo zwiększać dystans bez wózka i promować aktywność fizyczną (nawet wchodzenie po kilka schodków), by wyrobić nawyk i pożegnać się z wózeczkiem w miarę bezboleśnie :)

U nas corka korzystala jakos do 2 roku zycia, ale byla duza jak na swoj wiek i pewnie tez dlatego, ze dziwnie to wyglądalo ona w wozku a wyglądała na 3 latka czy wiecej ;)

My jeszcze jesteśmy w gondoli ,ale córka brata ma 15 miesięcy,  sama chodzi ,a i tak korzystają ze spacerówki.  Zapytałam co kiedy chcą korzystać to powiedzieli ,że do momentu , w którym mała będzie sama w stanie przejść troszkę więcej ,bo teraz kończy się, że przejdzie chwilę I nóżki odmawiają posłuszeństwa, więc to indywidualna sprawa bardzo . My też będziemy obserwować i zobaczymy kiedy dziecko już nie będzie chciało być w tej spacerówce 

Moje dziecko jeszcze małe więc nie wiem do kiedy będziemy używać. Natomiast z tego co widzę po znajomych to wszystko zależy jakie odległości są pokonywane. W rodzinie mam 2-latkę i ona już nie korzysta ze spacerówki, zaś koleżanka ma 3 letniego syna i używają bo sporo spacerują i robią długie trasy więc maluch nie dałby rady.

Wszytko zależy od wielu czynników,  u nas sparecowka domokolo 2 latek ale mamy  wszytsko blisko place zabaw sklepy, jak ktoś ktoś te dobrodziejstwa dalej to koze się okazać zbyt daleki dystans dla.malucha i wtedy leszy jest wozek

Dokładnie tak jak dziewczyny piszą to wszystko zależy od wielu czynników i od dziecka  u mnie również syn jest jeszcze mały przygoda ze spacerówką Tak naprawdę dopiero niedawno się zaczęła natomiast kupując ją patrzyłam na jej funkcjonalność pod tym kątem aby posłużyła nam naprawdę na lata również obserwuję maluchy u znajomych i w rodzinie i widzę że wygląda to naprawdę różnie 1 dzieci nauczone są że na spacerze w ciągu dnia po prostu w spacerówce robią sobie drzemke Są to dzieci nawet 3 letnie natomiast U niektórych są to maluchy które mają niespełna 2 latka a już spacerówka nie jest im potrzebna Jeżeli oczywiście wybierają się krótką trasę gdzieś na plac zabaw krótki spacer później takie zmęczone dziecko wraca do domu Je obiad i właśnie idzie na drzemkę natomiast tak jak dziewczyny niżej piszą jeżeli chodzi o dłuższe spacery to jednak warto spacerówke zabrać ze sobą nawet gdy maluch jest już dość duży Bo o ile w jedną stronę może iść twardo to w drugą już lepiej wieźć go w wózku niż nieść na rękach

Zdecydowanie trzeba zwrócić uwagę też nie tylko na wiek, a również na wagę dziecka, producent  przewidział ograniczenie do 15 kg lub 22 kg. No i na sprawność fizyczną czy już przejdzie nóżkami czy jeszcze nie.

No nie każde dziecko tak długo używa wózeczka także jak zacznie chodzić. 

My kupiliśmy rowerek taki ala spacerówka z kinderkrafta myślę że sue dobrze sprawdzi 

Mój ma 2,5 roku i na długie trasy korzystamy ze spacerówki, bo on nie da rady przejść kilku km. Jak krótkie to oczywiście idzie sam, aby ćwiczył. Z czasem się mniej korzysta, ale widzę 3, a nawet 4 latki co nie siedzą już prawie, ale jakaś parasolka pod ręką czasami u rodzica jest.

Moja ma 2,5 i lubi spacerować ale jak się zmęczy wskakuje do wózka :D
I lubi usypiać w wózku na dworku ...

Do jakiego wieku służył Wam wózek spacerowy? 

Moja córka zaraz będzie miała 2 latka i niestety nie znosi wózka . Oczywiście iść gdzieś dalek jest problem ale bywa tak ze pcham wizek i ja niosę bo nie da się do niego wsadzic

Monia u nas spacerowka to tak do 1.5 roku w zasadzie do 2 roku sporadycznie nawet kupilam lekkp spacerowke ktora szybko sprzedalam bp bylo jeszcze gorzej ;( 

U nas wózek dalej w użyciu :D

Moja córka ma teraz półtora roku i też rzadziej na wózek bo częściej spacerujemy ale jak na przykład chcę zrobić jakieś zakupy i potrzebuję rąk to w Busku spaceruję z córką i jakoś nie protestuje

Moja córka ma półtora roku i kupiliśmy ostatnio taki rowerek 3 w 1 i jak mam być szczera to spacerówka poszła w kąt bo jednak mała zdecydowanie chętniej jedzi rowerkiem 

Moja córka czerwcowa we wrześniu ponad 4 lata na wakacjach jeszcze używała;) ale do 3.5 roku to byk intensywnie użytkowany

Mam nadzieje ze moja córka tez będzie tyle chciala w wózku bo nie wyobrażam sobie jej  nosic albo chodzić csly czas w jej tępie tak właśnie na zakupy czy gdzieś coś załatwić.