Zabawki zrobione własnoręcznie są super. Ja nie dawno zrobiłam razem z synkiem (3 i pół roku) zagrodę z dużego kartonu, ozdobioną bibułą z kartonowymi zwierzętami. Świetna zabawa przy wycinaniu, klejeniu i kolorowaniu, a jeszcze lepsza kiedy zabawka jest gotowa.
uwielbiam takie zabawki, bo przy okazji to recykling, a jak sie znudza, nie żal wyrzucic, fajnie jest nawet napełnic butelkę plastikową kaszą, ryzem, grochem, piaskiem, jak sie kula, to się to wszystko miesza, zaciekawia malca, prowokuje do raczkowania
Mój synek ma frajdę z przekładaniem grochu pęsetą do foremki na lod
bardzo go to zajmuje i usprawnia koncentracje
Ostatnio widziałam fajną przytulankę zrobioną ze skarpetki można stworzyć z niej szeleszczącego króliczka na prawdę super sprawa i na pewno duża satysfakcja dla rodzica:)
a z nakretek mozna zrobic super węza, wystarczy podziurkowac je i przeciągnac wełnę robiąc supełki odstępy miedzy nakrętkami
Jeśli chodzi o zabawki robione ręcznie można stworzyć na prawdę wiele wspaniałych rzeczy. Trzeba tylko chęci i trochę talentu. Moja koleżanka robi wiele rzeczy od kuchni dla dziecka ze starego mebla, po huśtawkę i szyje zabawki.
Tylko nasza wyobrażnia nas tu ogranicza… z rolek po papierze toaletowym można zrobić lornetkę; dorobić sznureczek na szyję, ozdobić…
Można samemu zrobić kalejdoskop - rolka po papierze, na końcu folia, konfetti do środka, i druga rolka zalepiona folią do tej pierwszej;
Fajnie maluje-stempluje się folią bąbelkową zanurzaną w farbie;
Tradycyjne stempelki z ziemniaka, korka (na korek naklejamy wzorek);
Można samemu zrobić z kartonu i ozdobić sorter klocków (na kolory);
Można zrobić matę do gry w klasy w domu;
Można samemu zrobić grę “Memory” (np. bierzemy dwie takie same gazetki, mogą być reklamowe; wycinamy dowolne przedmioty i naklejamy na karton);
Można zrobić pacynki ze skarpet,
Postaci do teatrzyku z pomalowanych drewnianych łyżek czy szpatułek;
Przeplatanki ze sznurka i kawałka pianki czy tektury (mniej trwałe
) podziurkowanej dziurkaczem…
I mnóstwo innych rzeczy! ![]()
Mam też sąsiadkę, która uwielbia wyszywać różne rzeczy, zrobiła fajne poduszki dzieciom, przytulanki, zabawki. Mam zdjęcia nawet, ale nie są moje więc nie wstawię. Jak ktoś ma do tego głowę i chęci to jak najbardziej polecam, sąsiadka też z zawodu jest krawcową i to jej pasja po prostu, wszystkie materiały kupuje w ciuchlandzie:)
Zbliżają się Święta i to także świetna okazja do wykonywania własnoręcznie zrobionych zabawek
my z papieru kolorowego, bibuły, waty i rolek po papierze toaletowym robimy aniołki, mikołaje, renifery. Ostatnio z butelki i filcu zrobiliśmy samolot. To był extra pasażerski samolot
a moja babcia to expert w obsłudze maszyny do szycia i spod jej igły wychodzą fantastyczne pluszaki, miśki a nawet pierwsze książeczki dla dzieci. Trzeba tylko uruchomić wyobraźnie i dać sie ponieść fantazji : w internecie jest mnóstwo wzorów i pomysłów, a także instrukcji krok po kroku jak coś wykonać
pluszaki tez szyłam, czasem mi szkoda wyrzucic jakiegos ciucha, wtedy z kawalka tkaniny szyje stwora, fajne zajęcie i dla małego tania zabawka
W pokoiku córki goszczą różne przytulaki i te kupione i te zrobione. Jak narazie wybrała sobie dwa kupione (misia i owieczkę) i nimi się bawi, ale zobaczymy później jak będzie.
i ja też zabrałam się za robótki ręczne mam sowę poduszkę i jestem przy kończeniu karuzeli do łóżeczka (tutaj inspiracje zaciągnęłam z dawanda) fajne spożytkowanie nadmiaru wolnego czasu, również polecam
ahh i jeszcze mam ponad 40 szt różnego rodzaju opasek bo czekamy na baby girl
Polecam i zachęcam również ja ![]()
ah jeszcze fajnym rozwiązaniem jest zrobienie kilku broszek np z filcu jak dostajemy ubranka spadkowe i trafiają się nam koszule męskie,fajną opcją jest podwinięcie rękawków na 3/4 i dodatek w postaci ciekawej broszki , wtedy nie widać że zakładamy męską koszulę małej damie . koszt metalowej zapinki to ok 80 gr, filc ok 4 zł a radość z tworzenia bezcenna ![]()
ja jestem na etapie tworzenia pudel na zabawki, z kartonów, obklejam je tkaninami lub kolorowymi papierami, zeby były estetyczne
Domek dla lalek, bardzo fajny pomysł, który można samodzielnie wykonac
donnavito, chyba odgapię Twój pomysł na kosze na zabawki z pudełek. Mam już nawet wizję ![]()
Witam. Ja zdecydowanie wolę zabawki ręcznie robione. Zauważyłam, że moja córka również. Jeszcze będąc w ciąży zaczęłam Anieli szyć książeczkę edukacyjną (Quiet Book). Początkowo chciałam jej taką kupić, ale odstraszyła mnie cena. Z reguły 1 strona kosztuje od 10 do 20 zł, czyli za książeczkę lepszej jakości, składającą się z 10 stron musiałabym zapłacić około 200 zł . Kupiłam kolorowy filc, kilka dodatków i wzięłam się do roboty. Książeczkę szyłam ręcznie, więc cały proces trwał dość długo. Chciałam jednak, żeby była solidna i dopracowana. Książeczki tego typu wspomagają rozwój dziecka już od pierwszych miesięcy.
Przesyłam link do filmiku z moim dziełem. Może kogoś zainspiruję ![]()
https://www.youtube.com/watch?v=iuxl0dUl_dk&t=11s

Ale śliczne
muszę coś takiego wyprodukować w wolnej chwili. A jak maluszek patrzy, widać że jest zainteresowany ![]()
Dzieci swietnie sie bawia wlasnirecznie zrobionymi zabawkami . Ja robie takie np. GOCH WSYPANY DO SKARPETKI , PO PLASTIKOWYM OPAKOWANIU OD WITAMINEK WSYPUJE RYZ I JEST GRZECOTKA , ALE TEZ DAC DZIECKU DREWNIANA LYZKE I POSTAWIC DWA GARNKI DA SUPER ZABAWE , MOZNA TEZ COS FAJNEGO WYCZAROWAC Z ROLEK OD PAPIERU I RECZNIKOW PAPIEROWYCH . Moje dzieci maja pelno zabawek, grzechotek ale takimi zajma sie najdluzej
M.Poniewierska piękna i bardzo dopracowana książeczka, jestem pod wrażeniem!
Na pewno przesiedziałaś przy niej niezliczoną ilość godzin ale efekt jest wspaniały, gratuluję. Mam nadzieję, że córeczka doceni pomysłowość i pracę mamy ![]()