Wkładka do wanienki

Mnie gąbka się nie spodobała, z wierzchu jak była mokra to robiła się od razu zimna i ziębiła dziecko. A do tego jej wykręcanie to był koszmar.

Zdecydowanie plastikowy leżaczek, ale to dopiero od 2 miesiąca. Gąbkę odradzam dlatego że jest siedliskiem bakterii.

Pamiętajcie, że najwygodniejszym, najbezpieczniejszym i najprzyjemniejszym dla maluszka oparciem podczas pierwszych i tych następnych kąpieli będzie dłoń Waszego partnera, czyli tatusia :wink: Uczę na zajęciach w szkole rodzenia kąpieli noworodka i proszę o jej wykonanie tatusiów. Są bardzo przejęci i naprawdę doskonale ogarniają temat swą dużą dłonią. Szczerze polecam :slight_smile:

Nam odradzano takie wkładki w szkole rodzenia i doszliśmy z mężem do wniosku, że szkoda na to pieniędzy. By ułatwić nam kąpiel córki, która przez pierwsze 2 tygodnie płakała, krzyczała i wyrywała się przy każdym wkładaniu jej do wody, mąż ją trzymał, a ja szybciutko myłam. Potem było już spokojnie i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że żadna wkładka nie jest nam potrzebna.

Ja niestety byłam w takiej sytuacji, że po cc bardzo bolała mnie rana i nawet pochylenie się nad wanienką na samym początku na kilka minut potrafiłam odpokutowywać całonocnym bólem… Partner się bał a nam nikt nie pomagał, więc taka wkładka okazała się rewelacyjna; )
Teraz zdecydowaliśmy się na takową wanienkę już wyprofilowaną, bo Nasz synek zrobił się ruchliwy i potrzebne Nam było w wannie coś stabilnego…
Poza tym to gorąco polecam tą wanienkę - jest ona bardzo duża, stabilna i na pewno wystarczy na dłuższy okres czasu ; )

Ja mam plastikową wanienkę a na początku używałam wkładki z gąbki jakieś 4 miesiące może 5 i jestem bardzo zadowolona . Gdy kąpałam córeczkę miałam obie ręce wolne i o nic sie nie bałam ze się ze ślizgnie lub coś . Bardzo polecam taką gąbkę ale trzeba pamiętać ze musi być zadbana czyli po kąpieli dziecka musimy ją przepłukać wykręcić i żeby wyschła .

Na początku po CC używaliśmy hamaczka, który jest w zestawie z wanienką w FP. Obie ręce wolne, dziecko zanurzone w wodzie tak, że nie moczy pępowiny. Po około 2 miesiącach zaczęliśmy kąpać ją “na ręce”, a teraz już sama w wanience siedzi. Dodatkowo ta wanienka ma taki separator, że można usadzić dziecko i nie ma możliwości, żeby wpadło do wody :slight_smile:

Silje fajne te wanienki z hamaczkami;) ale i drogie
marzyłam o takiej;) na marzeniach się skończyło
dostaliśmy od rodziny zwykło używaną wanienkę i to nam wystarczyło

120 zł zapłaciliśmy. W porównaniu ze zwykła, standardową droga, ale zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i jak wstawię ją do dużej wanny to aby wylac wodę po prostu wyciągamy koreczek. Bez dzwigania.

Bardzo fajna :slight_smile: Może przy drugim dziecku zdecyduję się na coś podobnego.

żebym policzyła te wszystkie gąbki i wkładki do wanienki które kupiliśmy
na pewno za te pieniądze wyszła by ta wanienka

U nas sprawdziła się zwykła tetrowa pieluszka położona na dnie.
Jak dla mnie same plusy:

• szybko schnie,
  • po każdym użyciu można ją wypłukać i wyprać razem z ubrankami,
  • no i przede wszystkim jest tania.
    Maty i wkładki uważam za zwykłe wyrzucanie pieniedzy.

a ja uważam że wkładki do kąpieli są bardzo dobre jeśli rodzice boją się kąpać dziecko na początku
u nas ten sposób się sprawdził, kąpiel odbywała się bez stresu

Kazdej mamie podpasuje co innego, u nas pieluszka się niesprawdzała, podwijała się i spływała pod nóżki, być moze wanienka była zbyt długa

• proponuje gąbki wbrew pozorom nie sa takie złe, mają duża wytrzymałość, nie są bardzo drogie a po kąpieli łatwo je wypłukać i wysuszyć wystarczy mocno wycisnąć wiadomo higienicznośc większą będzie miała pieluszka tetrowa o ile mama sobei z nią poradzi;)
  • na etapie siadania kiedy dziecko umie już dobrze siedzieć (warto wówczas przestawić dziecko do kąpania w wannie/brodziku) polecam gumową matę, dużo łatwiej utrzymać ja w czystości jednak i tak warto ją co jakiś czas wymieniać, bogaty wybór kolorów i wzorów dodatkowo zachęci maluszka do kąpieli -jeśli jej nie lubi - warto zwracać uwagę na spodnie przyssawki czasami są zbyt wysokie wówczas mogą uwierać maluszka.
  • jednak nie zastąpioną pomocą przy kąpaniu noworodka czy niemowlaczka są 2 pary rąk;) mamy i taty;)

My obecnie używamy tetrówki, choć mała zaczęła się nią interesować i ciągnie ją z pod pupy. Czasem za pomocą wanienki przesuwa się na niej na przód wanienki.

U nas kąpanie od wczoraj wyglada tak jak widać:) wanienka nie ma dużych rozmiarów jak te najtańsze w sklepach i młoda może w niej bezpiecznie siedzieć. Pod pianą można zauważyć zabawki, które są w zestawie z wanienką.

Ostatnio będąc w ikea widziałam fajne wanienki które były już wyposażone w antypoślizgowe dno

Silje gdzie kupiłaś taką małą wanienkę? Widziałam takie w szpitalu i bardzo mi się spodobały tylko tam to już takie przedpotopowe…; )

Mraczek to jest wanienka Fisher Price, zamówiłam przez internet.

Ja zaopatrzyłam się w anatomiczną wanienkę :wink: Taka jak na zdjęciu :wink: Myślę ,że warta swojej ceny, bo wcale nie była za droga :wink: