Wizyta u stomatologa w III trymestrze ciąży

Kasia_S myślę, że w 30tc lekarz zauważy dość spory ciążowy brzuszek :smiley:
O znieczuleniach dedykowanych dla ciężarnych wiem, mam tylko nadzieję, że lekarz poda odpowiednie.

Mamameg myślę że warto się wybrać i zrobić wszystko przed porodem jeśli będzie możliwość no i warto pamiętać że w ciąży 2 razy możemy w roku czyścić zeby z kamienia i to jest refundowane.
Ja bym się wybrała zdecydowanie poleca się wyleczyć zeby przed porodem :slight_smile:

Aiisa ta trudna decyzja już zapadła :wink: wizytę mam w poniedziałek, mam jednak nadzieję, że to nic groźnego i lekarz coś zaradzi.

Myślę że to nie będzie nic poważnego może jakiś nerw zaczął bardziej oddzialowywac. W końcu w poniedziałek się okaże

Tysialke - a przypadkiem ibupromu nie można brać? Ja brałam ibuprom po wyrwaniu zęba, ale tylko 1 czy 2 bo mnie właściwie nie bolało. To wyrwanie przeszłam super.

Ibuprofen można tylko nie przekraczając dawki 4

Paracetamol jest bezpieczny, jednak to stomatolog powinien Ci doradzić jaki lek możesz zażyć. Mimo wszystko możesz tez skontaktować się Z lekarzem prowadzącym i zapytać o dozwolone leki przeciwbólowe. Tysialke, każdy z nas ma inny próg bólu i to, że Ciebie bolało to nie znaczy, że mamęmeg też i tak dalej :slight_smile: ja kiedyś nie potrzebowałam znieczuleń u dentysty jednak z wiekiem się to zmieniło.

Znalazłam tez ciekawy artykuł dot nowych badań odnoście ibuprofenu i paracetamolu - istnieje ryzyko obniżenia płodności dzieci dlatego warto rozważnie go zażywać

Mama gratki generalnie wszystkiego w ciąży trzeba z rozwagą używać i tylko w razie konieczności.
Ibuprom też można bodajże w 2 trymestrze paracetamil można od początku do końca ciąży tyle że nie powinno się go brać przez dłuższy czas bo niszczy wątrobę.

Aisa, tak bo nawet leku dozwolone pewne konsekwencje niosą więc czasem warto zrobić sobie drzemkę, napić się wody, odpocząć, a niekoniecznie brać przeciwbólowy. Wszystkie leki działają negatywnie na wątrobę, ale niedawno pojawiły się badania świadczące o pogorszeniu się płodności dzieci, których mama zażywała sporo paracetamolu

Dokładnie, wszystkie leki działają negatywnie na wątrobę. Dlatego ja zawsze powtarzam, że bierzmy leki ale z rozwagą. A nie, że coś zaczyna boleć i od razu łykamy tabletkę…

Wow dziewczyny, ale nam się wątek rozwinął :slight_smile:
MAMO_GRATKI przy starszaku mieliśmy taką gondolę, którą można było przekształcić w fotelik samochodowy (nie korzystaliśmy z tej opcji) i ogólnie nie byłam z niej zadowolona, bo była mała, ale też syn urodził się zimą i do marca nam wystarczyła, a w kwietniu przesiedliśmy się już do spacerówki. Do gondoli zimą nic nie wkładałam bo syn i tak był czapce i kombinezonie, a na wiosnę kładłam go na pieluszce flanelowej.
Teraz spodziewam się dziecka latem więc sama gondola musi być obszerna i na materacyk planuję zakładać prześcieradełko.

Mamameg, z prześcieradłem będzie wygodniej i praktyczniej bo nie będzie Ci się podwijać i zsuwać. Dostałam od kuzynki jedno, ale użyłam go tylko raz bo nie było praktyczne- miało gumki tylko góry i na dole, kupiłam takie, które ma gumkę dookoła- zwróć na to uwagę przy zakupie

Prześcieradło do wózka dobra sprawa ja teraz będę kupować wkładkę do spacerówki

Ahhh to może już zostanę na swoim wątku nie będę u Monki pisać o prześcieradełkach :wink:
Mamo_Gratki właśnie na takie patrzyłam, żeby miały gumkę dookoła bo lepiej dopasują się do materacyka, a ten wiadomo uniwersalny nie jest - wielkość zależy od wózka.
Zastanawiałam się też, które kupić bo widzę prześcieradełka POOFI, Pink no More, Color Stories i te są po około 90,00zł za 2szt, a są też bawełniane na allegro po 20,00zł. Możecie się wypowiedzieć jak z jakością? może te po 90,00zł są jakieś super extra?
Kasaiaa1 wkładka to chyba do spacerówki? dla mnie temat jeszcze trochę odległy, ale warto wiedzieć na przyszłość, gdzie kupujesz? szytą na zamówienie czy gotową?

Jeśli chodzi o stomatologa to są tacy, którzy zajmują się typowo kobietami w ciąży i będą wiedzieć co wolno a czego nie. Ja byłam w 3 trymestrze na piaskowaniu. Tabletki biore tylko w ostatecznosci przy silnym bolu. Zawsze warto iść na kontrolę… Jeśli chodzi o prześcieradło do gondoli to ja nie kupowałam i nie brakowało mi go. Używałam pieluch flanelowych, które były na tyle duze, że szło podwinac je pod materacyk.

Mamameg, wydaje mi się, że ta wysoka cena to cena za „metkę” i osobiście wolę No name za 20 zł- najważniejsza jest dla mnie jednak jakość. Jeśli gatunek jest dobry to cena nie jest tak bardzo kluczowa.

Wkładka do spacerówki to fantastyczna rzecz- nie wyobrażam sobie jej nie mieć. Ja kupiłam gotową, mam jasną, ale nie brudzi się póki co. Kuzynka na tej samej firmy i nie zmieniła się po praniu

W niektórych wózkach materacyk w gondoli ma pokrowiec i wtedy w zasadize nie trzeba przescieradelka :slight_smile:

Aiisa ale pokrowiec też trzebaby przeprać. Więc zdecydowanie lepiej jest na pokrowiec naciągnąć prześcieradełko i w razie potrzeby wymienić na świeżutkie. Maluch urodzi się w środku lata, więc podejrzewam że będzie niezbędna częsta wymiana. Tak jest praktyczniej.

Zdecydowanie bardziej wolę prześcieradło. Mamameg, jeśli to będzie środek lata to dwa wystarczą bo na słoneczku wyschnie Ci w godzinkę :slight_smile:

Mamo Gratki mam dwa bawełniane no name, ale kuszą mnie też z firmy colorstories albo pink no more we wzory typu dżungla, może jakieś kolorowe wzory geometryczne. Nooo zobaczymy :smiley: