Wizyta u stomatologa w III trymestrze ciąży

Dziewczyny przed ciążą moje wizyty u stomatologa były bardzo regularne, w lipcu usunęłam kamień, miałam trzy drobne ubytki, których leczenie zakończyło się w październiku. W listopadzie zaszłam w ciążę. Około 1,5 miesiąca temu miałam problem z napuchniętymi dziąsłami. Zastosowałam pastę, która zawsze ratuje mnie w takich sytuacjach (ajona - polecam!), po kilku dniach wszystko się ustabilizowało i byłoby ok gdyby nie to, że między zębami (a może w jednym z nich), które były leczone w ubiegłym roku czuję dyskomfort. Nie jest to ból, przy nagryzaniu, szczotkowaniu nie czuję niepokojących objawów, natomiast jakiś czas po jedzeniu czuję tam jakby rozpychanie i pulsowanie. Próbowałam nitkować, ale moim zdaniem jest tylko gorzej, bo dziąsła są bardzo wrażliwe i krwawią. Jestem aktualnie w 30tc, do porodu zostało kilka tygodni, będzie to cesarskie cięcie i tak się zastanawiam czy czekać i umówić się po porodzie czy jednak udać się do dentysty.
Wszędzie gdzie czytam piszą, że zęby najbezpieczniej leczyć w II trymestrze, że w III mogą wystąpić przedwczesne skurcze macicy, w dodatku jeśli wizyta trwałaby dłużej to w pozycji leżącej może nastąpić ucisk macicy na naczynia żylne i spadek ciśnienia. Wizyty u dentysty bardzo mnie stresują, a to z kolei podnosi poziom kortyzolu we krwi. Co mnie pociesza i jednak przemawia za wizytą w najszybszym czasie, to fakt, że są dostępne znieczulenia, które nie obkurczają naczyń krwionośnych i mimo ciąży można z nich ze spokojem skorzystać.
Jak to było u Was? chodziłyście do stomatologa w III trymestrze? nie zaszkodziło to dziecku?

Witaj Ja chodziłam do dentysty w 3trymescie ciąży. Co prawda było to leczenie zęba bez znieczulenia ale żadnych komplikacji zdrowotnych nie miała. Jeżeli boisz się pójść do dentysty zadzwoń do lekarza prowadzącego ciążę i zapytaj czy nie narazisz dziecka jeżeli pójdziesz teraz do dentysty.

Najlepszy czas na wizyty u stomatologa to jednak drugi trymestr i tak też chodziłam, w trzecim nie. Warto też po porodzie wybrać się na kontrolną wizytę do stomatologa, po ciąży różnie to bywa więc warto sprawdzić czy nic złego się nie dzieje.

Oo Ajona faktycznie jest super i bardzo pomogła mi z krwawiącymi dziąsłami, to także mój numer jeden!
Co do wizyty u stomatologa to faktycznie najlepiej w 2 trymestrze.

Ja byłam na dwóch wizytach u stomatologa w II trymestrze, ale pamiętam, że po czasie zaczął boleć mnie ten leczony ząb. Zadzwoniłam do swojego dentysty i zapytałam, czemu boli skoro miało nie boleć :smiley: Umówił mnie na wizytę następnego dnia i posprawdzał wszystko, coś tam podłubał i faktycznie przestało boleć a za wizytę nie musiałam płacić :slight_smile: Ja ma Twoim miejscu zapytałabym po prostu i umówiła się na wizytę. Myślę, że on podpowie co możesz zrobić i naprawi to jakoś. Skoro ząb wyleczony i boli to coś musi być nie tak i lepiej będzie to naprawić. Jeżeli masz obawy możesz zapytać też swojego gina czy dziecku na pewno nie nie zagrozi. Ale myślę, że dentysta powinien wytłumaczyć co i jak, na jakiej zasadzie będzie polegał dany proces i jakie niesie za sobą skutki. A tak w ogóle co to się działo z tym zębem?

Nie ważne który trymestr - jeżeli boli, to prawdopodobnie jest infekcja - trzeba leczyć. Infekcja może bardziej zaszkodzić dziecku niż pozycja leżąca u stomatologa (btw. w nocy też leżymy, a niektórzy przez zgagę śpią w pozycji półleżącej i nic się nie dzieje). Jeżeli masz wątpliwości to porozmawiaj ze swoim lekarzem. Ja w ciąży leczyłam i nawet usuwałam zęby. Nic mi nie było. A mój ginekolog wychodził z założenia, że nieleczona infekcja przyniesie więcej złego niż dobrego, bo taka infekcja wpływa na dziecko. Warto zajrzeć do mamy stomatolog: 10 rzeczy o leczeniu zębów, które powinna wiedzieć każda przyszła mama - Matka Dentystka

Pcheła no właśnie jak czytam, że stany zapalne dziąseł i choroby przyzębia są najczęstszą przyczyną przedwczesnych porodów to nie mam wątpliwości - wiem, że powinnam pójść, z drugiej jednak strony, jaką mam pewność że stomatolog poda mi bezpieczne znieczulenie? wiem, że powinnam zaufać lekarzowi, ale…
biorę leki na rozrzedzenie krwi: acard i heparynę i najzwyczajniej boję się tej wizyty, pewnie niepotrzebnie, bo jak lekarz dowie się jakie mam leki to też nie zrobi pewnie nic bez mojej zgody.
No i wyszło szydło z worka…boję się chodzić do dentysty tak czy siak, i zawsze korzystałam ze znieczulenia.

Mamameg, ja również leczyłam zęby w II i III trymestrze i uważam, ze wizyta może jedynie pomóc. Najpierw jednak skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym, umawiając się na termin do dentysty, poinformuj go o ciąży, być może Cię uspokoi, zaproponuje bezpieczny środek przeciwbólowy. Każdy ginekolog uczula pacjentki na stan uzębienia i w mojej karcie ciąży jest tabela dla różnych specjalistów, w tym dla dentysty, który wpisuje informacje dot Twojego uzębienia. Stany zapalne w jakie ustnej są ryzykowne dla całego organizmu, w tym dzidziusia dlatego powinny być jak najszybciej wyleczone. Masz też taką tabelę w karcie? Być może przy okazji poprosisz o jej wypełnienie. Może być tak, że dentysta zastosuje środki tymczasowe, a na leczenie zaprosi Cię po porodzie lub po zakończonym karmieniu piersią- jednak wizyta według mnie jest kluczowa.

Znam ajonę- to znakomita pasta! Co prawda dość droga bo malutka tubka kosztuje Ok 10 zł, ale jest bardzo wydajna - wystarczy nałożyć ziarenko pasty na szczoteczkę. Kupuję tę pstę w gemini lub czasem melisie, a Ty? W jakiej cenie?

Polecam Ci też szczoteczkę soniczną do szczotkowani zębów bo dzięki swoim drganiom znacznie lepiej czyści zęby, nie kaleczy dziąseł tak jak elektryczna. Wspominasz, że masz delikatne i podrażnione dziąsła, nić może tylko zaogniać rany więc może warto rzucić okiem na irygator. Jest alternatywą dla nici- co prawda, ja go nie mam i nie używałam, ale moja dentystka mi polecała. Jednak używam szczoteczki sonicznej więc póki co nie jest to rzecz niezbędna jednak pomyślę o tym bliżej jakieś większej okazji dobrej na taki prezent :slight_smile:

Ja korzystałam z wizyty u dentysty w II trymestrze i niedawno byłam na początku III z powodu z zapaleniem dziąsła przez przebijanie ósemek . Jeśli jest jakies zapalenie to tak jak dziewczyny mówiły grozi to przedwczesnym porodem , należy to wyleczyć .

Mamo_Gratki zdaję sobie sprawę, że nieleczona infekcja w jamie ustnej może nieść ze sobą konsekwencje w stosunku do dziecka, temat pulsowania zęba jest świeżutki, więc zacisnę zęby i zadzwonię dzisiaj do mojej stomatolog :slight_smile:
Ja ajonę również kupuję internetowo i nie znam lepszej pasty! poleciła mi ją właśnie moja Pani doktor, bo przy usuwaniu kamienia czułam dyskomfort i okazało się, że to wina opadających dziąseł. Stosowałam jakiś czas wyłącznie tę pastę i pomogło, teraz kiedy pojawia się jakiś problem najczęściej z opuchniętymi dziąsłami to sięgam właśnie po nią. A najczęściej rano myję zęby pastą sensodyne, a na noc używam ajony. W gemini też płacę za nią w granicach 10zł, ale z reguły poniżej tej kwoty. Odkąd mam problem z obrzękami dziąseł używam szczoteczki sonicznej, jestem z niej bardzo zadowolona, dentystka zapewniała mnie że zapewni wystarczającą ochronę, i myślę, że tak będzie tylko w ciąży jednak jesteśmy bardziej narażone na dolegliwości ze strony jamy ustnej.

Mamameg, to prawda, że w czasie ciąży jesteśmy podatniejsze na wiele różnych infekcji i zmian w organizmie dlatego tak ważne jest to aby szybko reagować. Na termin nie powinnaś długo czekać, zgodnie z prawem, do 7 dni. Inaczej sprawa wygląda prywatnie choć kiedy zgłaszasz, że jesteś w ciąży to wydaje mi się, ze każdy specjalista stara się wybrać dla Ciebie w miarę możliwości najszybszy termin. Ja ajony używam codziennie dwukrotnie, od kilku dni miesięcy nie używam już innej pasty. Około pół roku używam szczoteczki sonicznej i póki co nie miałam żadnych problemów. Warto tez płukać jamę ustną płynem do płukania bo on również niweluje sporo procent bakterii. Najlepiej płukać rano i wieczorem jednak według mnie najważniejsze jest płukanie na noc bo wtedy najdłużej utrzymuje się ochrona

Również jestem za tym, żebyś jednak wybrała się do dentysty i z pewnością on coś na ten problem poradzi. Ja leczyłam zęby w II trymestrze ciąży, konkretnie kanałowe. Mój stomatolog dał mi znieczulenie. Jedynie zdjęcie RTG kazał przyjść na umówioną wizytę już po porodzie, ponieważ to mogłoby być szkodliwe dla dziecka.

Udaj się na konsultację,to nie zaszkodzi, powiedz jaki masz problem być może stomatolog coś zaradzi.Moze okazać się,że to nic poważnego.Ja jednak na twoim miejscu starałabym się załatwić sprawę jeszcze przed porodem tym bardziej że masz planowane CC .

Zgadzam się, że najlepszy czas na leczenie zębów przypada na drugi trymestr ciąży jednak zgadzam się z mama pchełą i jeśli ząb boli to do dentysty trzeba się udać. Stan zapalny jest tak jak już dziewczyny wspomniały niebezpieczny dla maluszka i grozi przedwczesnym porodem dlatego lepiej udaj się kak najszybciej. Jeśli chodzi o czas oczekiwania to mama gratki ma racje jeśli w czasie rejestracji powiedz ze jesteś w ciąży to do tygodnia będziesz miała umówiona wizytę. Przynajmniej ja bym poszła, żeby skontrolować wszystko i ewentualnie leczyć. No i najważniejsze jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości zawsze możesz zadzwonić do swojego ginekologa i zapytać. Ja w pierwszej ciąży dzwoniłam i pytałam jeśli miałam jakieś wątpliwości. Znieczulenia są i możesz oczywiście z nich skorzystać będąc w ciąży.

Ja wybrałam się do dentysty na konsultacje żeby sprawdzić czy wszystko dobrze

Zakładając wątek liczyłam na Waszą pomoc, i przekonanie że warto iść, mimo, że to już trzeci trymestr. Znam wpis z ustawy za życiem i z moich doświadczeń wynika, że pracownicy służby zdrowia stosują się do niego.

Wczoraj zadzwoniłam do mojego lekarza i wizytę mam w najbliższy poniedziałek, mam nadzieję, że to nic poważnego i obejdzie się jednak bez znieczulenia.
Wieczorem czułam też że wrócił problem rozpulchnionych dziąseł, ale mam ajonę na stanie więc powinnam szybko czuć ulgę.

Dziękuję Wam za pomoc :slight_smile:

mamameg - bardzo dobra decyzja :slight_smile: Kochana i nie bój się znieczulenia. teraz są takie leki i znieczulenia, które można brać w ciąży :slight_smile: Jak pójdziesz do stomatologa to od razu podkreśl, że jesteś w ciąży, w którym tygodniu i jakie leki przyjmujesz. Powiedz też co Ci dolega i jak się czujesz, a lekarz na pewno dobierze sposób leczenia do twojego stanu :slight_smile: Ja w ciąży miałam wyrywaną 8-kę, która nie wyrżnęła się do końca i wychodziła pod kątem i wszystko było ok :slight_smile: Będzie dobrze! :slight_smile:

Mamameg, to dobrze, że udało Wam się znaleźć tak szybki termin. Gdybys czuła ból, który Cię męczy to możesz wziąć paracetamol - on jest bezpieczny. Weź koniecznie do stomatologa swoją kartę ciąży. Być może będzie chciał ją przejrzeć, dokonać wpisu.

Ja miałam podawany zarówno antybiotyk i jak usuwanego zęba w 2 trymestrze ciąży. Żadnych problemów ze strony lekarza nie było. Bolało po usunięciu zęba jak diabli, ten tydzień po był trudny bo nie można brać leków przeciwbólowych innych jak paracetamol, a ten z kolei przy bolu zęba zdaje się na nic.

Mamameg tak jak napisała Pcheła teraz są znieczulenia które można brać w ciąży. Jest ono bezpieczne dla dziecka. Tylko koniecznie poinformuj stomatologa o ciąży.