Chyba nie ma określonej godziny kiedy podawać witaminę D3. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałam. ![]()
Jednak jest określone to, że powinno się ją dawać na kilka minut przed karmieniem bo witamina D najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach ale nie też dać i od razu karmić bo wtedy dziecko całą witaminę rozmaże na piersi. Musi być kilka minut przerwy.
Z tego co wiem to pora nie ma znaczenia, ważne jest to, aby dziecku tę witaminę podawać. Ja akurat wypracowałam sobie taki tryb, ze zazwyczaj daję ją rano, ale często zapominam i dziecko, nawet jeśli dostanie ją pózniej, zachowuje sie tak samo ![]()
Też nie spotkałam się z jakąś określoną godzina dawania witaminy D - daje kiedy pamiętam ![]()
Ja mam w kapsułkach, ale faktycznie macie rację że kropelki lepsze . Może przy kolejnym razie je kupię.
Ja osobiście witaminę D podaje do 2 roku życia. Potem przechodzę na tran z domowej apteki dla dzieci w okresie jesień-zima-wiosna. Działa on też uodparniajaco ![]()
W szpitalu podawali przy kąpieli ja natomiast wolałam dodawać rano. Nie ma określonej godziny, możesz robić tak jak Tobie pasuje, Wit D nie ma działania pobudzające, więc najprawdopodobniej spotkalas się z mitem, których jest mnóstwo ![]()
Ja do 2 r. ż. podawałam devikap na receptę, teraz przez lato nie podaje wcale ponieważ bardzo dużo przebywamy na słońcu, a z początkiem września zacznę podawać dzieciakom tran.
Gdy synek był mały, pediatra poleciła podawać mi witaminę D razem z mlekiem w butelce (już nie karmiłam piersią), bo witamina najlepiej rozpuszcza się w tluszczach. Przez pewien czas tak robiła, ale nie zawsze synek zjadał pełną porcję, potem miałam wątpliwości czy oby na pewno nie osadza się ona na brzegach butli. Po jakimś czasie zaczęłam więc podawać witaminę wieczorem, bezpośrednio do buzi, przed mlekiem. I suplementujemy się witaminą w kapsułkach do dzisiaj (3 latka).
Nie słyszałam o tym, aby pora dnia miała tu jakieś znaczenie. Witaminę D dobrze jest podawać wieczorem, po prostu żeby o niej nie zapomnieć. Istotne jest podanie tuż przed karmieniem, aby w czasie karmienia zdążyła się wchłonąć z mleczkiem i nawet gdy się uleje przy odbijaniu, możemy być spokojni, że już została wchłonięta.
Podajemy bezwzględnie do ukończenia1-go roku życia. Później to faktycznie zależy od lekarza, gdyż dieta malucha i tak już jest mocno wzbogacona w tym wieku.
Witamine podajemy wieczorem po kapieli, bo tak jest nam najwygodniej. Rano szykowanie do pracy, zlobka wiec latwo zapomniec. Nasz pediatra mowil ze do 3r.z. a pozniej co do okresu jesienno-zimowego to nawet doroslym zaleca sie by przyjmowali wtedy wit. D. Mimo podawania wieczorem nie widze roznicy w zachowaniu corki;)
Czas jesienny już się zaczyna więc my zaraz zaczynamy znów podawanie dzieciakom witaminy D. Najnowsze badania podają, że nawet my dorośli powinniśmy się suplementować w okresie bez słońca. Niestety ostatnio w Polsce więcej dni pochmurnych niż słonecznych w roku.
Ja podaję synkowi witaminę przed wieczornym karmieniem i szczerze nie zauważyłam żadnych powiązań, między jej podawaniem a nadmiernym pobudzeniem. Synek po kąpieli dostaje witaminkę, potem karmie go piersią i zasypia
Wiem natomiast że trzeba podawać przed po lub w trakcie jedzenia gdyż jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ![]()
Tak jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach dlatego najlepiej ja dać właśnie kilka minut przed karmieniem. Ale nie od razu przed bo dziecko powyciera cała witaminę w nasza pierś.
Ja daje córci witaminę d3 zawsze rano (po pielęgnacji) a następnie nakarmie i usypiam
Starszym dzieciom daje o różnych porach dnia, przeważnie wówczas kiedy starsza córka się upomni ![]()
Ja podaje dziecku witaminę zawsze wieczorem. Uważam że to bez znaczenia o jakiej porze podasz. Przez dzień witamina jest tez produkowana w skórze, gdy np jesteśmy na spacerze. Mi wygodniej podawać jest wieczorem.
Ja zazwyczaj daje ok południa bo rano i wieczorem dostaje żelazo więc tak rozkladam. Chyba nie ma to znaczenia.
U nas witamina jest podawana w południe, podczas obiadu
tak na prawdę każda pora jest dobra, a istotna jest systematyczność, żeby nie zapominać o jej podawaniu ![]()
Ja podaję wieczorem przed karmieniem. Powinno się podawać witamine D3 przed karmieniem gdyż jest ona rozpuszczalna w tluszczach. A czy rano czy wieczorem to nie ma różnicy.
Witaminę D podajemy do roku czasu nie dłużej.
Aneta w naszym klimacie zaleca się nawet dorosłym podawanie wit. D, oczywiście najlepiej uprzednio robiąc badanie na poziom tej witaminy w krwi i dopasowując dawkę. Jednak w Polsce ze względu na ubogą dietę orazx małą ilość słońca wiele osób ma niedobór.
Również podaję głównie wieczorem, starszej też tak podawałam. Nie zauważyłam wpływu, czasem podaję rano i nie widzę różnicy.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale nam kiedyś lekarz powiedział, że jak sa słoneczne dni to, że w ciągu dnia dziecko czerpie w sposób naturalny ta witaminę w dzień i żeby podawać wieczorem. Natomiast jeżeli już nie ma dni słonecznych to żeby podawać witaminę D rano.
No tu już bym się prędzej może zgodziła z tym co pisze Ewelaa. Choć przyznam że wg mnie chyba lepiej dawać o stałych porach.
Ja podaję witaminę D zawsze wieczorem ponieważ nawet jeśli nie ma słonecznego dnia to dziecko dostaje promienie które przenikają przez chmury. Maluszków w pierwszych miesiącach i tak się nie wystawia bezpośrednio na słoneczko ponieważ im wystarczą promienie które się odbijają od innych elementów.