Witamina d3

Jaką ilość witaminy D3 powinno otrzymywać dziecko w wieku prawie dwóch lat?
Czy zamiast kropelek można podać dziecku tran?

Tak wiele teraz się słyszy o niedoborach witaminy D3 i wapnia u dzieci.
Co robić żeby tego uniknąć… ?

Karmiąc dziecko piersią, należy suplementować go witaminę D, która nie jest produkowana w mleku matki. Jednak w przypadku karmienia lub dokarmiania maluszka mlekiem modyfikowanym należy skonsultować konieczność podawania tej witaminy z lekarzem.
Dzienna dawka dla dziecka karmionego piersią wynosi 400 jednostek.

Co do pory podawania, co osoba to inna opinia. Z tego co wiem to jedni twierdzą, że najlepiej wieczorem po kąpieli a inni, że rano przed karmieniem. Myślę więc, że nie ma to znacznia kiedy podasz dziecku witaminę.

Dużo też zależy od tego jakie mleko podajesz. Czy jest to naturalne czy mm. Jeśli mm to jaki producent. Mi tak czy inaczej mówiła żeby rano podawać

Ja zawsze rano podawałam witaminę D ( czyli jak już dzieciątko nakarmiłam, przebrałam)

Ja nie zauważyłam zmiany w zachowaniu a czy dawałam rano czy popołudniu czy wieczorem.
Jak karmiłam synka mm neonatolog wyliczała nam ile razy w tygodniu mam podawać wit. D. Zależało os ilości mm wypijanego na dobę.

Mi pediatra kazała podawać codziennie niezależnie od karmienia mm , podaję zazwyczaj rano chyba pora dnia nie ma znaczenia

Ja podaje obojętnie kiedy zazwyczaj rano ale zdarza się że rano zapomnę idę po południu albo i nawet wieczorem wydaje mi się że ważne żeby ją podawać a nie o której się podaje

Najlepiej podawać rano chwilę przed karmieniem gdyż witamina D najlepiej przyswaja sie w mleku więc pierw witaminka potem karmienie tak sugerują najnowsze badania z tych badań wynika również że najlepiej przed 10 podawać bo wtedy jest stężenie odpowiednie w organizmie pewnych substancji które pomagają lepiej przyswoic witaminę d :slight_smile: apropo poproś pediatre o receptę na witaminę D w kropelkach wtedy zaoszczędzisz bo będzie ta sama dawka co bez recepty a taniej a niczym się nie różnią :slight_smile:

My mamy wlasnie w kropeljlkach od poczatku pediarta kazał nam dawac dewikap z teso zlwzgladu ze w kapsułjach nie zawsze sie wycisnie wszystko a krapelka wleci cala.

My też devikap mamy brać 2 krople dziennie :slight_smile: a jest tani w okolicy 4 zł kosztuje :slight_smile: taniej od kapsułek i lepsze dla mnie właśnie dlatego że kropelka cała wejdzie a z kapsułki nie zawsze się wycisnie :slight_smile:

Ja podaje witaminę przed samym snem wieczorem, inaczej nie otworzy buzi ;p

ja zazwyczaj po kąpieli bo rano nie pamiętam o tym

Ja podaje d +dha zawsze rano chwile przed pierwszym jedzeniem tak mi wygodnie i tak pamietam bo popoludbiu czy rano jakos wiecej na glowie i zapominalabym podawac :slight_smile: a takie pytanie co do tematu . Do kiedy podawac witamine D bo zdania sa podzielone :slight_smile:

Zawsze podajemy rana, jeszcze przed mlekiem :slight_smile:

Ja wit. D podawałam przed karmieniem, zazwyczaj rano, chociaż gdy zapomniałam to dawałam wieczorem i też było ok. Teraz gdy synek jest starszy podaje mu witaminę w trakcie obiadku, bo jak wiadomo wit. D najlepiej się wchłania z tłuszczami więc warto o tym pamiętać .
A jak długo można podawać wit. D dziecku, mój lekarz twierdzi, że do 2 r.ż.? Jak to wygląda u Was?

U mnie mówił że nawet do szóstego roku życia ale tylko w okresach jesienno-zimowych tak od listopada do końca marca kiedy Słońca jest dużo mniej a potrzeba na witaminy w bardzo duża

to długo, dobrze wiedzieć :slight_smile: a podajesz kropelki czy kapsułki? samą wit. d3 czy razem z DHA?

A mi kazali dawać wieczorem bo w dzień czerpie wit D ze słońca. Uważam ze to bez różnicy. Mamy krople w dozowniku który tak strzela tą kropla trochę jak dozownik do mydła wiec wszystko wpada do dzioba :slight_smile:

Przeważnie daję córce witaminę rano, nigdy nie słyszałam, że to musi być o określonej porze :slight_smile: