Witamina D czy D3?

Z tego co widzę trzeba utrafic w vit D. Dla nas juvit nie był tym najlepszym 

Witamina D to nazwa ogólna.

Dokładniej są 2 rodzaje: witamina D2 (ergokalcyferol) pochodzenia roślinnego i witamina D3 (cholekalcyferol) pochodzenia zwierzęcego i wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. D2 raczej nie działa na ludzi dlatego w lekach i suplementach jest witamina D3, potocznie, w skrócie zwana witaminą D. :)

D3, zawsze lek, a nie suplement. Od początku dla dziecka kropelki Vigantol, a dla siebie Vigalex Forte 

Dzięki Inka  za rozjaśnienie wiedzy na temat wit D  🤗🌸

To jest to samo :wink: My mamy z firmy Devikap, bardziej mi odpowiada forma podania w kropelkach niż w kapsułkach twist-off

Ja używam Juvit D3, podoba mi się głównie przez pompkę, więc podanie jest bardzo łatwe

U nas juhit baby z pompką najwygodniejsza dla mnie forma podania, mielismy kapsulkj twist, ale mialam wrazenie ze na sciankach kapsulki duzo zostawało…

Ja podaje witaminę D , nawet nie wiedziałam ze jest d3

My dajemy D-Vitum albo Baby Drops – zależy co akurat mamy. Ważne, żeby była na bazie oleju, bo wtedy lepiej się przyswaja.

My dajemy witaminę D3, bo to najlepiej przyswajalna forma witaminy D dla dzieci

Ja daję juvit d3 bo to lek a nie suplement

1 polubienie

Ja też z tego względy podaję Vigantol. Mam jakoś większe zaufanie do leków.

Ja rowniez polecam vigantol

Różnica jest ogromna i też zwracam na to uwagę, bo leki muszą być przebadane, a suplement w Polsce ro może być nawet cukier puder w tabletce…

Producenci używają zamiennie określeń witaminą D i D3 . D to nazwa dla całej grupy witamin.

Ja akurat używam też twist-off, u nas się sprawdza.

Też mi się wydaje, że kupując witaminę D zawsze kupujemy D3 i nie ma żadnej różnicy tak naprawdę.

Wit D i D3 to dokładnie to samo😉 ale warto zwracać uwagę czy to lek czy suplement diety

Ja pidaje witamine D taka:

D3 Jovit baby 2 pompki .