Tak jak tytuł, wit D czy tran ?
Mamy 7 mcy .
Wit d strasznie pachnie ryba i tak też smakuje, mojemu Młodemu nie podchodzi strasznie ! Myślałam o tranie.
Tylko pytanie czy warto , i jaki wybrać ?
Karolinko moim zdaniem twoje dziecko jest jeszcze za małe aby podawać mu tran.ja bym nie kombinowała ,bo można zaszkodzić małej ,może ją boleć brzuszek ,albo dostać biegunki.Podawaj witaminę D dla niemowląt, nie wiem jaki preparat teraz podajesz,bo jest ich dużo różnych firm,ale ja od początku podaję synkowi Juvit D3 ,bardzo wygodny ,bo w pompce ,dla mnie osobiście lepszy niż preparaty w kapsułkach.Wcale nie ma zapachu ryby ,mój mały chętnie go przyjmuje ,sam otwiera buźkę jak widzi buteleczkę z witaminą.
o to musze zmienić na ten w takim razie, mamy teraz zwykłą w kapsułkach D-VITUM.
I TA JEST STRASZNA POD WZGLĘDEM ZAPACHU ; /
Tez nie podawalabym dziecku tranu, pediatra zalecal od 3 roku zycia takze moze zmien vitamine jak radzi bogna83
Zgadza się, z tranem nie m co przesadzać, są teraz jakieś trany baby:), ale ja swojemu synkowi podawałam jak miał skończone 3 latka. Niemowlakom należy podawać witaminę D do ukończenia przez nie 1 roku życia, a później należy skonsultować się z pediatrą.
To chyba raczej tran pachnie ryba i jest okropny w smaku podaje 4 letniej corce i strasznie go nie lubi. A witamine d podaje swojemu maluszkowi taka na recepte Devikap jest on w kropelkach i nie pachnie ryba i ma lagodny smak i podajesz kropelke dzienie.
Zgadzam się z Bealią, wg mnie to tran własnie pachnie rybą. Ja podaję tylko witaminę D i mam właśnie tą D-vitum, nie zauważyłam, żeby jakoś szczególnie ona pachniała. Może jest coś nie tak z opakowaniem, które masz? Z tranem przy takim maluszku bym się wstrzymała. A poza tym to jest za tym, aby nie przesadzać z tym wspomaganiem.
Z tego co wiem to tak jak napisały dziewczyny do roku podaje się dziecku witaminę d, więc ja bym nie kombinowała z żadnym tranem u takiego Malucha.
Teraz jest taka gama smaków jeśli mowa o tranie, że nie pachną rybą, tylko ten smak pozostaje. Fajne są o smaku gumy balonowej firmy MOLLERS. wITAMINE d PODAJĘ FIRMY BIOARON W KAPSUŁKACH, DO D VITUM NIE MAM PRZEKONANIA.
Ja również kupiłam Witaminę d + k z Bioaron. Zakupiłam jedne opakowanie bo w razie czego jakbym niestety nie mogła karmić piersią to będę musiała kupić tylko witaminę d i tak ją podawać do ukończenia przez Syna roku.
Polecam preparat o nazwie Bobik DHA, który zaspokaja szczególne zapotrzebowanie niemowląt i dzieci na kwasy omega 3 (DHA - kwas dokozaheksaenowy, którego organizm nie potrafi wytworzyć) oraz witaminę D3 ważne dla prawidłowego rozwoju.
Niektórzy pediatrzy polecają podawanie wit D3 nawet gdy dziecko skończy pierwszy rok życia .Mój maluch już skończył roczek ,a ja nadal podaję mu tę witaminę .Zaleca się podawanie jej w okresie zimy ,wczesnej wiosny i jesieni ,latem można nie podawać.Najlepiej zapytać swego pediatrę,bo dodatkowe podawanie wit D czasem jest niekonieczne ,gdy np.dziecko dostaje odpowiednią ilość mleka modyfikowanego ,które ma w swym składzie tę witaminkę.Myślę że powinien o tym decydować pediatra razem z mamą malucha.
Mnie pediatra powiedzial ze do 1 roku zycia witamine d codziennie natomiast starszenu dziecku wlaanie w okresie jesienno zimowym nawet do 3 roku i dluzej
Wiadomo że lepiej dopytać lekarza jednak ja również niejednokrotnie słyszałam, że do ukończenia przez dziecko roku witaminę d podajemy codziennie. A później można dopytać czy podawać dziecku dalej czy już tylko okresowo.
Należy skontaktować się z lekarzem podając jakiegokolwiek leki swoim dzieciom
Nie ma co przeginac z wszelkimi witaminami. Moim zdaniem u takiego maluszka kazda suplementacje nalezy skonsultowac z lekarzem. Inaczej mozemy dziecku narobic klopotu
Lepiej zapytać o raz za dużo niż o jeden raz za mało. A pytanie nic nas nie kosztuje.
wszystko co podajemy jest po uprzedniej konsultacji z pania doktor ; )
i poki co robie rozeznanie jak wygląda sprawa podawania tranu ; )
Super postawa
nie mam zamiaru podawać nic na własną rękę ponieważ nigdy nie wiadomo czy się czymś nie zaszkodzi zamiast pomóc ; )