Eksperci opracowujący aktualne zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witamin i minerałów u dzieci nie bez powodu zalecają, by niemowlętom nie podawać – bez wyraźnego zalecenia pediatry – preparatów multiwitaminowych. – Podstawą utrzymania zdrowia jest prawidłowa dieta, w której nie brakuje żadnych składnikó. Zapotrzebowanie na większość witamin można pokryć za pomocą odpowiednich pokarmów, a stosowanie syntetycznych preparatów wielowitaminowych „na wszelki wypadek” bez szczególnych zaleceń lekarskich może przynieść szkodę dla organizmu – dodaje. Dodatkowa suplementacja wskazana jest jedynie w przypadku tych witamin i składników odżywczych, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z pożywieniem, gdyż albo nie występują w produktach spożywczych, albo jest ich tam za mało.
Ja swojemu synkowi podaję tran, kiedyś podawałam wit. D, ale stwierdziłam, że tran będzie lepszy i jak na razie od 3 miesięcy dostaje tran Möllers(taki akurat mieli w aptece) i jest ok. Dopóki mam ten tran Möllers to będę go podawać, później popatrzę na inne firmy.
magros takie maluszki, nawet 7 miesięczne mogą przyjmować tran, przynajmniej ten z Möllers, bo jest od 6 miesiąca życia
Ja osobiście słyszałam, że witaminę D powinno się podawać przez cały rok(ewentualnie ominąć porę letnią), ale wiadomo lepiej zrobić badania na obecność witaminy D i wtedy z wynikami konsultować się z lekarzem
Najlepiej zapytać lekarza i mieć 100% pewności, że te witaminy/tran czy cokolwiek innego musimy podawać swojemu Malcowi i przede wszystkim nie jest to dla niego szkodliwe czy po prostu zbędne.
tylko tran zawiera cenne kwasy Omega-3, więc warto go podawać dzieciom ze względu na jego zawartość. Tran już można podawać dzieciom od 6 miesiąca życia, bo takowe są w aptece. Jakby to było za wcześnie, to by takiego nie produkowali
Magiczny skoro można kupić taki tran od 6 miesiąca w aptece to raczej nie jest on szkodliwy dla naszego Malucha i można go podawać dziecku.
Polecam witaminkę D, jednak ja przy wizycie ze swoim dzieciaczkiem zawsze pytam lekarza co należałoby teraz dziecku podać
Addamek zawsze lepiej zapytać co podawać swojemu dziecku. Nikt nas za pytanie nie zbije a i mammy pewność, że nie zaszkodzimy dziecku.
Witamina D D-cure. Nie wiem czy jest coś takiego w Polsce, ale my używamy tej witaminki w Belgii. Od urodzenia w szpitalu ją dostaliśmy ( plus witamin K do 10 tygodnia życia ) i dalej podajemy tą witaminę D do 6 roku życia- tak jak zalecili. Są to kropelki na bazie oleju i nie smierdzą, są bez smaku a mały sam otwiera buzię jak tylko rozszerzę mu delikatnie wargę. W Polsce raz kupiłam też witaminę D jak byłam na wakacjach i akurat skończyły mi się te co przyjmuje od urodzenia były to witaminki też na bazie oleju z pompką JuvitD3.
Fakt, witaminy są zdrowe, ale łatwo można przedawkować. Ja bym nie bawiła się w tran. Sprawa indywidualna. Ja wolę witaminę D podawać
Tran to tez witamina A, ta w nadmiarze jest szkodliwa, ja bym nie pdawała tranu bez konsultacji z pediatra i bez analizy zawartosci witamin w diecie dziecka, mozna przeliczyc ile jest w modyfikowanym mleku, kaszce itp.
Wolę witaminę D niż tran. Teraz te trany mają w sobie więcej chemicznych dodatków niż samego tranu. Nie mówię już o tym w jakich skażonych zbiornikach żyją teraz ryby. Dla mnie nie ma różnicy czy to ekologiczny tran czy zwykły z apteki. Wolę podac witaminę D i stosowac zdrową diete
uwazam ze wit D. Podawana jest nawet w szpitalach po porodach maluszkom i polecają jej stosowanie pozniej w domku. Ale ei tak nalezy skonultowac to jeszcze z lekarzem. Wiadomo klimat mamy jaki mamy wiec i duze niedobory wit D mamy Nawet osoby dorosle powinny suplementować tą witaminkę (oczywiscie po wczesniejszej konsultacji z lekarzem)
Natka po porodzie podaje się wit. K i potem się to kontynuuje od 8 doby jeśli się oczywiście karmi piersią. WItamine D zalecają tylko do podawania w domu.
Maluszkowi do roczku nie zamieniałabym Wit D na Tran. Później po ukończeniu 1 - go roku życia po konsultacji z lekarzem można byłoby zmienić na Tran dobrej jakości.
Moja córka gdy skończyła 2 lata, codziennie rano dostaje łyżeczke tranu, ale do tego czasu podawałam Wit D, teraz w tranie jest ta witamina i wiele innych niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Córce (5 lat) podaję tran z wit. D nie w płynie a w żelkach. Natomiast synkowi (10 miesięcy) podaję witaminę D i za pewne będzie tak aż skończy 3 latka jak w przypadku córki.
MamaSza, w szpitalu w korym bede rodzila, podają owszem wit K od razu po porodzie, ale codziennie podają maluszkom doustnie z kapsulek wit D i zalecają kontunuacje w domu
A to już zależy od szpitala U nas np. nie podają witaminy D po porodzie a w domu. Może tez dlatego,że mają do tego stopnia beznadziejną opiekę laktacyjna,że wciskają mm ,gdzie już jest ta witamina
Ja sama nie zmieniłabym witaminy D na Tran. Jakoś wg mnie musi to być skonsultowane z pediatrą. Synkowi oczywiście podaję Witaminę D i zaczęłam od pierwszego dnia Synka w domu.
Natka witamina K podawana jest od razu po urodzeniu dziecka albo w formie zastrzyka domięśniowego albo też doustnie i jest to w każdym szpitalu. Ale już z witaminą D bywa różnie i nie zawsze ją podają u mnie w szpitalu nie dawali i dopiero zaczęliśmy ją podawać w domu.
Nie można zastąpić suplementacji witaminy D tranem.
Spróbuj kropelki Devicap - są na receptę i nie pachną ryba
Nie spotkałam się żeby jakieś inne preparaty z wit D pachniały rybą devikap też ma intensywny posmak i też może dzieciom nie odpowiadać ale to wszystko do przetestowania
Ja zaczęłam podawać Małej omegamed dha+D dla dzieci i niemowląt + osobno wit K. Niestety są to kapsułki twist off nie mogę znaleźć dha z pompka. Miałam d+k z pompka + dha w kapsułkach ale się skończyło, zostało mi pare kapsułek tylko dha tez z omega med, ale że nie ma w żadnej aptece ani hurtowni kupiłam dha +D i osobno K, głównie dlatego ze nie chce rezygnować z dha, ale fakt śmierdzi ^^