Wielkanocne menu

Kochane, co przygotowujecie na swieta wielkanocne ?
Ja tradycyjnie, na pewno żurek na wlasnym zakwasie ( gesty, na zebrach wedzonych, z kielbaska, jajkiem i chrzanem), oczywiscie jajka faszerowane pasta jajeczna, zrobie pewnie babkę herbaciana i mini babeczki cyrrynowe. moze uda mi sie mazurka zrobic i schab lub boczek pieczony.

Chcialabym tez poeksperymentowac z zimnymi przekaskami, wiec moze macie jakis hit ?
Widzialam kilka rzeczy w necie i w sumie sa proste wiec postaram sie zrobic.

1 polubienie

Babka herbaciana ? Jak ona smakuje ?

Ja na pewno zrobię warstwową sałatkę z tuńczykiem na krakersach i tartę z białą kiełbasą i serem blue :wink:

Ja też robię żurek ale nie na własnym zakwasie bo nie ilumiem go robić. Do tego galareta drobiowa i jajka faszerowane muszą być bez tego u nas świat nie ma a o reszcie nawet jeszcze nie myślałam

No my w tym roku swieta bedziemy mieli takie gwizdane… nie wiem do konca czy bede w domu czy w szpitalu z malym… wiec jak uda mi sie wyjsc na swieta to tylko zrobie jarzynowa galat i moze jeszcze kebab bo dzieciaki najlepiej jedza noni standardowo jajka biala kielbaska no i szynke ugotuje… babek nie pieke ani nie gotuje bo nie umiem zawsze gdzies sie na kawe wbijamy :slight_smile: ale jaknw tym roku bedzie to nie wiem

Uwielbiam babke herbaciana, pierwszy raz jadlam kupiona w piekarni, byla mokra i pachniala herbata przepieknie. Znalazlam przepis i robie ja zawsze na wielkanoc

Ja robie bez rodzynek bo nie lubię

1 polubienie

U mnie obowiązkowo musi być sałatka jarzynowa i sernik jakiś.

Muszę spróbować :blush:

Ja uwielbiam gotowac i piec… lubie sie zmeczyc tym przed swietami ;p w ubieglym roku zrobilam biala koelbaske w sosie chrzanowym. Kielbasa premium surowa, podsmazona, do tego podsmazona cebulka, do tego sosik chrzanowy i calosc do piekarnika… bylo mega, a przepis widzialam gdzies na insta… a jak robicie jajka? Chodzi mi o kolor skorupek itd :stuck_out_tongue: w moim rodzinnym domu robilo sie w skorkach z cebuli… mam ochote zrobic tez inne w tym roku ale niekoniecznie barwniki…

Widziałam że w torebkę wsypujesz ryż dodajesz barwnika i wkładasz jajko. I wychodzi takie coś. Mam zamiar zrobić w tym roku

Albo np liście konieczyny albo czegoś innego przyklejadz do jajka. Jajko wkładasz w rajstope tak mocno wskazujesz i w tedy np w cebulę albo kapustę czerwona i wychodzą odbite listeczki

2 polubienia

Salatke jarzynowa i salatke surimi tez zrobie na pewno.
Jajek nie barwie wcale, choc moze w tym roku dam sie przekonac.

U nas sałatka jarzynowa, babka, żurek i oczywiście jajka faszerowane

1 polubienie

W tym roku planuję zrobić tradycyjną sałatkę, babkę, a do tego jeszcze sernik na zimno i kurczaka pieczonego w ziołach

Musze spróbować zrobić tą babke herbacianą

Ja tradycyjnie nie za wiele, bo święta spędzamy u rodziny. Ale pomysly macie ciekawe, babka herbaciana tez mnie zaintrygowala🙂

1 polubienie

Obowiązkowo sałatka jarzynowa, tarteletki z musem porowym, jajka w każdej postaci :rofl: pieczona karkówka i pewnie jakieś zimne zakąski, ale jeszcze nie zdecydowałam jakie

Zrobie tą babkę i zabiorę w gości :+1:

1 polubienie

bardzo dobry pomysł :slight_smile:

Zurek , biala kielbasa, jajka w majonezie, salatke warzywno i naprwno jakies ciasto mazurka albo babke :slight_smile:

U nas w tym roku córka bardzo chce sama ozdobić jajka swoimi rysunkami, więc jak mogłabym się nie zgodzić :grin: