Weto w sprawie pomocy Ukrainie

Dla mnie osobiście to nie jest temat do żartów. Gdzie mozna sie smiac to można.
Dziadek w necie sie wypowiadal ze woli dac 500 zł takiemu spod sklepu bo zbiera na piwo jak Ukraińcowi 1 zl , na racje.

I jak takim Ukraińcom ma być źle?
Po sklepach dalej sa zbiórki , no okej , ale niech tez trafiają faktycznie na Ukraine, gdzie jest potrzeba

1 polubienie

Ale przeciez ja nie zartuje ! Wez wyluzuj troche co ?
Mowie serio, moj maz stracil prace gdy bylam w ciazy poniewaz szef sam powiedzial ze nie stac go na nuego i woli zatrudnic ukrainca a nawet dwoch bo bez umowy to on daje tylko tyle co zarobili a przy umowie do zusu placi drugie tyle…

No przez te usmieszki dlatego tak pisze , i tak wgl to ja przy innych postach jestem wyluzowana :slight_smile: , a nie kazdy jest , a tu przy tym poscie to nie bede wyluzowana.
Tutaj wyluzowana nie bede jak widze co sie dzieje z Ukraincami i co robią np baby , maz walczy a wojnie a taka jedna z dupa lata i dzieci robi, rozbijają polskie rodziny takie ukrainki ,

1 polubienie

Aha i to znaczy ze mam nie wstawiac emotek ? Czy o co Ci chodzi ?
Ty widzisz co pisze ? Moj maz stracil prace ( bylam chyba w 7 miesiacu ciazy) wlasnie przez Ukraincow, wcale nie bylo mi do smiechu. Dobrze wiem ze oni teraz maja wyplaty ( na czarno) i wszystkie dodatki od naszego panstwa. I jestem smiertelnie powazna. Smieszne jesy tylko to ze nasz rzad udaje ze tego nie widzi.

Maminko poprostu mi te buzki śmiejące sie nie widza i tyle.

A mam plakac ? To wrecz zenujace co sie teraz dzieje i te otwarte listy do prezydenta tez. Jakby pracowali na umowach to przeciez by nie bylo problemu.
My nic nie mozemy z tym zrobic, tylko wysmiewac ze wlasnie podjezdzaja takimi furami pod panstwowe przedszkola czy nie placa za wykonana usluge. To oni smieja sie i pluja nas w twarz za kazdym razem. Dlaczego mialabym sie nie smiac ? Do takicj ja szacunku nie mam.

2 polubienia

Nakręciłam się i musze ochłonąć, bo jeszcze bym oowiadanie tu zaczęła pisać co mysle, co slyszalam o nich, i to wcale nie byłby cenzuralne slowa a tutaj na forum nie wypada :wink:

Najgorsze jest tak jak pisze @DDoominika ze dalej sa Ukraincy ktorzy walcza o swoj kraj, ktorzu traca rodziny… ale ixh tutaj raczej nie widzimy. Tu biedni nie przyjechali po azyl.
Swoja droga jesyem ciekawa jakie maja dofinansowania np do przedszkoli, bo obok mnie przedszkole przekracza 1500zl miesiecznie a tam juz zosyalo 3 Polakow - reszta Ukraincow. Jeden to chociaz jezdzi normalnym starym BMW ale reszta to takie fury z ekranami z tylu, Land Cruiser taki tu podjezdza co mi sie podoba, 2024 rok ale moj maz mowi ze to niespelnione marzenia bo w tym wyposazeniu to cwierc melona :see_no_evil:

To właśnie napisałam na początku ,ze dokładnie tu biedni nie przyjechali bo czym,bo za co ?
A takim jeszcze źle jak się panoszą? Mam 3 znajome Ukrainki od lat juz w polsce , które podzielają nasze zdania o tych z wojny.
Dobra bo mi żyłka pęknie

Mi np Ukrainka robi paznokcie. Jest tu wiele lat. Ma niezarejestrowana firme bo nie przekracza dochodow. Robi je pieknie. Jest mila. Niczego nie oczekuje od naszego kraju. Ale niestety wojna pokazala nam te zle oblicza Ukraincow, chciwe i bezczelne

1 polubienie

Tak one robią perfecto mani i pedi ,sama chodziłam.

Ale to nie zmienia mojego myślenia o tym co sie dzieje. Do roboty i niech mają swoje wypłaty jak należy wyedy nie bedzie im się krzywdowac

A mnie w tym wszystkim najbardziej denerwuje ich niewdzięczność… Na forum światowym grożą Polsce (niedawna sprawa z flagą bandery), mówią,że powinniśmy im dziękować , że chcą tu być, bo podnoszą nasze pkb, piszą na pomnikach, że zrobią nam drugi Wołyń. Za ten Wołyń nie chcą się rozliczyć (chodzi o zwykłe pozwolenie na ekshumacje i przyznanie,że do tego ludobójstwa doszło, tyle i aż tyle). Do tego jeden z polskich historyków zaangażowanych w ekshumację powiedział,że oni się zgodzą jak nazwiemy to konfliktem, a nie ludobójstwem na Wołyniu (bo wtedy to oznacza,że i Polska i Ukraina działała jednakowo). Te flagi Bandery na stadionach i Ci bezczelni Ukraińcy w internecie, którzy wyśmiewają nas, jacy to jesteśmy beznadziejni, leniwi, że oni za nas pracują i mamy być im za to wdzieczni, a Polska jest najgorszym krajem… I takich wpisów widzę dużo m.in. na Threads, dlatego praktycznie tam nie zaglądam,żeby się nie denerwować

2 polubienia

Owszem to prawda co piszesz ale ci co mieszkają z dala od wojny zamiast zostać w kraju i pomagać swoim przyjeżdżają do nas i cwaniakuja. Ile osób z Lwowa czy innych części kraju siedzi i nas a przecież tam wojny nie ma. Ilu mężczyzn załatwiało sobie zaświadczenia lekarskie żeby na Ukrainie nie zostawać? Takich ludzi jak ty piszesz jest garstka bo większość albo tam została albo nie ma za co do nas przyjechać. I nas 90% Ukraińców to bogacze którzy żerują tylko na nas. Ale jest jak jest wojna się zaczęła, woziliśmy co mogliśmy nasi obywatele dzielili się wszystkim od ubrań po środku czystości i jedzenie do tego Ukraińcy dostawali pieniądze. Czas wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć zarabiać, pracować i żyć tak jak ludzie w innych krajach na zasadach państwa a nie na zasadzie dają to bierz. Ludziom którzy tutaj pracują i odprowadzają podatki nic się nie zmieni dalej będą dostawać 800+ więc nie rozumiem o co ten cały szal. Prezydent moim zdaniem zrobił dobrze bo myśli o nas a jednak mynw Polsce jesteśmy najważniejsi.

Oczywiście, w każdej narodowości zdarzają się takie przypadki. Polacy za granicą też często kombinowali jak tu socjal dostać. Z resztą ile jest nawet grup na Facebooku „Polacy gdzieś tam” i ludzie tam właśnie o socjale dopytują.

Trochę im się nie dziwię, nie odnośnie całości, ale odnośnie zostawaniu w kraju. Sama bym nie została. Nie pozwoliłabym również na to, żeby mój mąż narażał życie, za decyzje polityczne. To normalne, że uciekają i co, których wojna dotyka bezpośrednio i co, do których jeszcze nie dotarła.

Każdy z nas jeżeli miał by możliwość to by uciekł ale chodzi o to że oni nas wykorzystują po prostu. Uciekli ok ja nic do nich nie mam niech znajdą sobie pracę i pracują tak jak większość Europejczyków tu nie chodzi tylko o Polskę a k wszystkie kraje.

Tak, tylko właśnie ich obraz jest zakrzywiony tylko pod tym względem, że ludzie już mówią tylko o tym, że oni przyjechali po socjal. Gdzie tak naprawdę ci, którzy przyjechali tylko po socjal, to jest mały odsetek całego narodu, a na ich podstawie jest wystawiona opinia dla większości.
W mojej okolicy ostatnio pobili chłopca, 40 latkowie, pobili kilkunastolatka tylko ze względu na to, że mówił po ukraińsku.

Tak naprawdę sami sobie zasłużyli na takie obraz właśnie przez jakiś tam procent ludzi niewdzięcznych. Dlatego też uważam że weto jest jak najbardziej na miejscu skoro takich ludzi jest tylko garstka to tylko ta garstka na tym ucierpi.

Tak dokładnie jestem tego samego zdania .

Miejmy nadzieje że dzięki temu się wkoncu coś zmieni a nie będzie znowu kombinacji jak to obejść