Co myslicie ?
Tak jak nie lubię Nawrockiego i zawsze glosno to mowilam tak teraz to mi zaimponował.
Żeby nie było- jak tylko wybuchla wojna to bylam bardzo zaniepokojona, rozumialam ze matki z dziecmi uciekaja. Moja rodzina dala schronienie jednej takiej matce z nastolatką ( moja ciocia przygarnela). Ale faktycznie Oni maja teraz lepiej niz my.
Dofinansowanie do przedszkoli, dofinansowanie do mieszkania, darmowe obiady dla dzieci w szkole, 800+, dodatki socjalne oraz darmowa sluzba zdrowia mimo iz nie pracuja.
Poczuli sie tu jak paczki w masle i bylo to widac przez ostatni rok. W dodatku to nie matki z dziecmi a mlodzi w pelni sprawni mezczyzni przebywaja tutaj o żerują na naszej goscinnosci.
Jestem za tym by to wszystko PRZYSŁUGIWAŁO im ale na zasadach podobnych do tych dla nas - pracujesz tu, odprowadzasz tu skladki i dostajesz tu pomoc.
A Wy, co myslicie ?
A tak w ogole to dziadkowie mojego meza wynajmuja mieszkanie Ukraincom, ale on mieszka tu 10lat, zalozyl tu firme i mimo ze zatrudnia tylko Ukraincow to firma jest tu zarejestrowana i tu placi podatki. Takich ludzi naprawde szanuję.
Zeby nie wyszlo ze jestem zle nastawiona do wszystkich Ukraincow.
A no i ja jesli chodzi o 800+ to uwazam ze powinno sie nalezec jesli chociaz jedno z rodziców pracuje,dla Polakow tez
Hmmm wolałaś żeby przestrzeń forum Lovi była bez polityki , tak pisałaś jak dodałam post o wyborze prezydenta 2025 , a tu proszę jaki wątek tak , wiem uszczypliwa jestem
Popieram Nawrockiego, 800 + dla Polaków , najlepiej gdy rodzice pracują , badz jeden nie pracuje bo uległ w wypadku i dochodzi do siebie czy niepełnosprawosc nie pozwala pracować.
Ukraińcy już dość dostali od nas , a ciągle mało ,i mało . Daliśmy dłoń , a oni chcą więcej i więcej od nas…
Ubezpieczenie na nfz - niech idą do pracy , a nie ,że jestem z Ukrainy to mi sie nalezy.
Dzieci niech się uczą , niech mają książki ,obiady w szkole , ale rodzic niech podejmie pracę.
Tu nie chodzi o to kto za kim i dlaczego. a to to co sie dzieje u nas. Nowy program edukacyjny tez jest polityczna sprawa, a jednak o tym rozmawiamy, ustawa o osobach bez wyksztalcenia pedagogicznego uczacych w placowkach przedszkolnych - tez jest sprawa polityczna, zmiany w urlopach macierzynskich - zdziwię Cie ale tez wywodzi sie od zmian politycznych.
Piszac to wtedy mialam na mysli- zaraz sie poklocimy bo kazdy ma swoj punkt widzenia i bedziemy sie przepychac jesli bedziemy pisac na kogo glosujemy z nazwiska
A dlaczego chcialabys zeby tylko w przypadku gdy ktos nie moze pracowac bo wypadek/ niepelnosprawnosc itp ?
Sa domy gdzie maz pracuje a zona zajmuje sie 3 dzieci i swoja schorowana matka i wtedy tez ma nie dostac 800+ bo nie poszla do pracy na umowe ? Praca w domu tez jest praca
Może źle ujęłam. Chodzi mi o to że patole nie robią ,albo inaczej robią na czarno ,wiec mają kasę np po 4 dzieci i maja też 800 plus dodatki m.in. mops, dodatki do czynszu, żywność, bo przecież umów nie mają wiec mogą powiedzieć że zarobią po 200 zł na mc i nikt im nie udowodni ile zarabiają. Malo takich jest ? Stąd albo niech idą do uczciwej pracy albo niech nie mają 800 + , a po drugie zal byłoby tyllo dzieci bo przez takich rodziców 800 + byłby niewyplacane
No wlasnie chodzi o to zeby to byla praca na umowe ( to tez by poprawilo nasza gospodsrke i finanse) praca na czarno juz by nie byla taka pociagajaca bo wiecej pieniedzy itp.
Dlatego uwazam ze w rodzinie chociaż jeden pracujacy rodzic na umowie
Ja naprawdę nic do Ukraińców nie mam, ale tu przyznam rację, chociaż Nawrocki też nie był moim wyborem. Albo pracują, wtedy mogą liczyć na socjal, albo niech sobie radzą sami. W każdym kraju tak to działa, nie wiem, czemu my byśmy mieli im płacić za samą obecność w kraju i posiadanie dziecka.
Ja też z resztą uważam, że dla Polaków powinno być to liczone tak samo. Albo pracujesz i dokładasz się do budżetu, żeby to 800+ z czegoś wypłacić, albo nie pracujesz i go nie dostajesz. W mojej okolicy naprawdę pełno jest rodzin, które albo pracują na czarno, albo na 1/4 etatu, a wyrabiają więcej i resztę mają płacone pod stołem i żyje im się lepiej, niż przeciętnemu „Kowalskiemu” bo dostaną zewsząd dodatki
Ja też uważam, że już Ukraina dostała dużo pomocy od nas i niech będą traktowani na równi z nami. Co do patoli to jest tez racja. Ile przejeżdżałam do pracy to matki z rzęsami do nieba i paznokciami długimi, że nawet nie wiem jak by można było z takimi funkcjonować stoją pod mopsem i czekają bo im się należy i nie opłaca im się iść do pracy bo te wszystkie dodatki im zabiorą.
Mam bardzo podobne zdanie. Też z wielu względów byłam sceptycznie nastawiona do Nawrockiego w roli prezydenta, ale jeśli chodzi o tą ustawę ma on rację. Wojna wybuchła 3,5 roku temu, więc obywatele Ukrainy mieli już dość czasu by się jakoś “ogarnąć” i znaleźć pracę w Polsce. Wiadomo, że świeżo po wybuchu wojny te specjalne przywileje były im potrzebne, bo nowy kraj, może brak języka - mogło to ograniczać w znalezieniu pracy i ustatkowaniu się. Myślę jednak, że już najwyższy znieść większą część przywilejów i dostosować ustawę do dzisiejszych realiów.
No mnie zaimponował mówiąc że , najpierw Polacy, zobaczymy jak długo będzie to trwało. Uważam że ok niech mają te 800+ i inne dodatki ale dla kogoś kto pracuje bądź nie może pracować bo jest niepełnosprawny bądź jest opiekunem osoby niepełnosprawnej. Znam przypadki że Ukraińcy są tutaj tylko przez kilka dni biorą pieniądze i jadą na Ukrainę bo tak się da. Jak tutaj pracują i odprowadzają składki to ok nie mają nasze zasady a jak nie to sorry jakoś trzeba się wziąć w garść u nad też są samotne matki które nie mogą pracować i kogo to interesuje
Nie jestem przeciwna innym narodowością w Polsce , ale mam wrażenie że jest duża różnica pomiędzy ludźmi z Ukrainy którzy mieszkali tutaj przed wojną a tymi którzy przybyli ze względu na wojnę . I jestem tego zdania co Mamina , czują się jak pączki w maśle i jeszcze narzekają , są opryskliwi i myślą że Bóg wie co im się należy . Wyobraźcie sobie że do mojej koleżanki do sklepu weszła Ukraina że nie zapłaci za sukienki bo ona przyjechała z Ukrainy , ta sama kobieta poszła do kosmetyczki i po usłudze nie chciała zapłacić z tego samego powodu . Cieszę się że 800 plus się ukróci , bo dla tych Ukraińców którzy pracują jak my Polacy nic się nie zmieni , będzie to jakaś forma sprawiedliwości dla polskich rodzin
Tak było sama byłam świadkiem jak na stację paliw podjechał samochód z kobietami i 3 dzieci odwalone w nie jakieś tam zwykle marki ubrań tylko te lepsze. Nakupowaly pełno słodyczy i zatankowali do pełna po czym powiedziały że nie zapłacą bo one z wojny są. Kierownik stacji paliw powiedział że jakiś są głodni to zrobi on po hot dogu ale za paliwo muszą zapłacić a jak nie to wzywają policję. Jakie było ich oburzenie że jak to mają płacić. Nie wiem jak się to skończyło bo wyszłam ale ciekawie nie było. Mnie się wydaje że jak ktoś jedzie naprawdę z wojny w inne miejsce gdzie ma schronienie i pewność że bomba na głowę im nie spadnie to są wdzięczni za wszystko a nie jeszcze wymagają. Ale takich ludzi jest garstka
Do Polski nie przyjechali biedacy a bogaci ,przecież jakimi furami jeździli. Ten biedny nawet by nie mial za co przyjechać do nas , został tam na swoim z psami i kotkami , taka to wojna…
Ja również nic do nich nie mam , i jestem w tym za Nawrockim tego samego zdania . Bo najgorsze jest to że tak jak napisałaś czują się tu jak pączki w maśle i często mają dużo lepiej jak my .
Tak dokładnie taka to wojna . Dużo cwanych się wzbogaci i wróci jak wojna się zakończy , a jeszcze na koniec powie jaka to polska zła i nic nie pomogła
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.