Wczesne ruchy dziecka w 2 ciąży?

Czy słyszałyście o tym iż w 2 ciąży ruchy dziecka są wcześniej wyczuwalne przez mamę??? Ja jestem w 14 tygodniu ciąży i tydzień temu odczułam takie delikatne świdrowanie od środka macicy, to prawdopodobnie było dziecko robiące fitokołka w moim brzuszku. Czy któraś z was też tak wcześnie odczuwała ruchy dziecka???

Zazwyczaj w drugiej ciąży ruchy dziecka są wyczuwalne wcześniej. Ponadto na ich wyczuwalność ma wpływ waga ciężarnej. Im szczuplejsza osoba, tym wcześniej można poczuć ruchy.

Czyli poczułaś już w 13 tyg?To wcześnie…
Ale faktem jest,że wcześniej się odczuwa ruchy w kolejnej ciaży.Ja w pierwszej czułam późno,
grubo po 20 tyg,a w drugiej w 18 tyg

Dokładnie tak jak pisze Silje. Z reguły w drugiej ciąży ruchy są wyczuwalne wcześniej. Ja będąc w ciąży poczułam je w 18 tygodniu (a niby normalnie wyczuwa się je koło 20). Wydaje mi się że w drugiej ciąży wyczuwa się je wcześniej bo po prostu doświadczona mama już wie na co ma zwracać szczególną uwagę by nie pomylić ruchów dziecka z ruchami jelit. Podejrzewam że pierworódki też je czują wcześniej ale nie zdają sobie jeszcze sprawy z tego że to już ruchy dziecka.

u mnie nie było wcześniejszych bo równo w 20 tygodniu ciąży poczułam maluszka

dzastin_usia kobietom które już rodziły mogą wcześniej poczuć pierwsze ruchy dziecka niż pierworódki
pierworódki mogą pomylić pierwsze ruchy dziecka z pracą jelit
budowa ciała ma też tu znaczenie jeśli jesteś szczupła szybciej poczujesz ruchy Twego dziecka
tak więc powinnaś się cieszyć bo ruchy dziecka w brzuszku są cudowne

Jest to jak najbardziej możliwe, bo moja koleżanka w drugiej ciąży również w 13. tc poczuła pierwsze delikatne muśnięcia :slight_smile: A jeszcze jak jesteś osobą szczupłą i łożysko jest na tylnej ścianie to i lepiej będziesz odczuwała późniejsze kuksańce :slight_smile:

Ja uwielbiałam te fikołki albo przepłynięcia ‘rybki’ :smiley:

w 2 ciąży szybciej czuć ruchy dziecka;) moja przyjaciółka tez bardzo szybko poczuła:)

mysza 13 a ile masz w domu maluszków?

Na wyczuwanie ruchów dziecka ma wpływ wiele czynników. W pierwszej ciąży kobiety też nie raz szybko czują bejbi. Jeśli kobieta jest szczupła lub ma mało wód plodowych wyczuwa ruchy szybciej i bardziej. Większość kobiet w 2 ciąży też czuję je szybciej z powodu już rozciagnietych mięśni. Zazwyczaj takie kobiety też wiedzą jak to się "odczuwa" więc potrafią odróżnić ruchy jelit od dziecka. 

Kojulia nie zgodzę się. Jestem szczupla w ciąży tylko brzuch urósl. Miałam mało wód. A dziecko bardzo późno poczułam i do tego bardzo mało czułam ruchy 

Ja w drugiej ciąży poczułam już w jakoś 15 tygodniu pierwsze ruchy, a łożysko mam na przedniej ścianie macicy tak jak za pierwszym razem. Wtedy koło 18 tc byłam pewna, że to „to”, teraz po prostu wiedziałam czego się spodziewać i jak to się czuje.

Dokładnie. Jestem w drugiej ciąży i już wiem, że to są ruchy dziecka. W pierwszej ciąży myliłam je z perystaltyką jelit. Ruchy poczułam przed 18 tc .

Ja w pierwszej ciąży poczułam ruchy dziecka w 18tc. W drugiej dopiero w 21, mimo że wiedziałam czego się spodziewać. Bardzo wsłuchiwałem się w swój brzuch. Ale synek ogólne bardzo mało się ruszał, ilosc wód była prawidłowa.

Ja w drugiej ciąży poczułam później ruchy dziecka niż w pierwszej.

Było to spowodowane tym , że mam łożysko na przedniej ścianie i wszystko jest bardziej wyciszone.

Tak też mi tłumaczył lekarz , że wszystko będzie później odczuwalne. 

Też słyszałam o tym, że w drugiej czuje sie je później ale za to brzuszek wcześniej widać w kolejnej ciazy :)

Tak, szybciej u mnie widac było zaokrąglenie, wywalilo mnie w tydzień nagle... 

w drugiej ciąży czułam ruchy od 16 tygodnia ciąży. Jest to zdecydowanie szybciej niż podczas pierwszej ciąży, kiedy to przyszła mama nie wie czego się spodziewać :)

W pierwszej czułam bardzo późno ale chyba dlatego ze nie byłam ich świadoma. Właśnie w pierwszej nie bardzo wiemy czego się spodziewać i jak powinnyśmy to czuć- pamietam że był to dla mnie niesamowity stres 

Ja się długo zastanawiałam, czy mam wzdęcia czy, to bobo. Gilgotanie było subtelne, ale nie zapomnę tego uczucia nigdy... czasami czułam nawet jakby smyrał mnie otwartą dłonią i wachlarzem paluszków.