Wczesne objawy ciąży

Tak, objawów jest dużo, nie każda z nas ma takie same więc łatwo podpiąć coś pod siebie. Dorzuciłabym pieczenie piersi.

No tak zapomniałam i najbardziej charakterystycznym objawie czyli o spozniajacej się miesiączce. :slight_smile: choć w sumie u mnie różnie to bywało bo miałam cykle nieregularne

Dokładnie objawów może być sporo. Możemy je dostrzegać lub nie. Często zdarza się tak, że jak ktoś się nie spodziewa, to tłumaczy sobie je czymś innym. A jak ktoś planuje i wyczekuje, to może sobie wszystko z ciążą kojarzyć. Ja byłam w tej pierwszej grupie i zdałam sobie sprawę z tego, że symptomy ciąży były i nawet kilka razy o ciąży pomyślałam, ale tak do końca nie wierzyłam i zawsze inne wytłumaczenie na pierwszy plan się wysuwalo. Dopiero po spóźnionej miesiączce i zrobieniu testu się śmiałam, że przyczyną mojego innego sompoczucia jest jednak ciąża :slight_smile:

Agata, ja również starałam znaleźć wytłumaczenie wszystkich objawów. Robiłam to po to aby się nie rozczarować. Tutaj sporo ma do czynienia nasza psychika. Młoda dziewczyna nie gotowa i nie spodziewająca się wszystko zrzuci na stres i przeęczenie, byleby tylko wyprzeć z siebie tą myśl.

U mnie były mdłości pamiętam że zwracalam wszystko oprócz nabiału a ze jadłam nabiał to skojarzyłam z refluksem alergicznym tzn ze najdłam się za dużo alergenu i po prostu zwracalam więc na początku ciąży miałam sygnały ale nie połączyłam z ciąża przecież to nie możliwe było ponoć bym zaszła w ciążę. później znikł okres ale już kiedyś tak miałam ze okresu nie było przez 2 miesiące bo miałam cykle nieregularne i skakaly jak chciały. więc to też nie skojarzyłam poszłam do ginekologa bo już 2 nie było wtedy no i stwierdziłam że to czas by zobaczyć o co chodzi czemu tak się dzieje a tu wyszło że w ciąży byłam dopiero później ogarnęłam że to wszystko to objawy ciąży.

Ja chyba podświadomie od razu czułam że jestem w ciąży;)

Ja w pierwszej i drugiej ciazy mialam na poczatku mdłości ale przy corce czułam sie gorzej.Nic prawie nie moglam zjesc bo myślałam ze zaraz wszystko wroce.Przy synku mial okropne bóle glowy i meczyla mnie straszna zgaga

Ja mdłości poczułam od 12 tc. Także niezbyt wcześnie i nimi nie mogłam się sugerować. Natomiast towarzyszyły mi bardzo długo.

To prawda że w drugiej ciąży dolegliwości są mniejsze (mdłości itp)?

Każda z nas okres ciąży przechodzi inaczej. Nie ważne czy pierwsza czy kolejna ciążą. Czasami to kolejne ciążę przechodzi się gorzej niż pierwszą.

Evelin u mnie akurat zupełnie odwrotnie :slight_smile: W pierwszej w ogóle, a w drugiej to był istny koszmar cały pierwszy trymestr. Także chyba nie ma reguły. każda ciąża to odrębne zasady :slight_smile:

Też słyszałam, że każda ciąża inne i wcale nie jest powiedziane, że kolejne są lżejsze… niestety :slight_smile:

Mnie pierwsza i tak nie oszczędzala na początku ake z perspektywy czasu wszystko do przeżycia:) chociaż gorzej jakby maluch biegał obok i potrzebował opieki a mama nie do życia:P

Ja w pierwszej ciąży to strasznie się czułam. Miałam wszystkie dolegliwości jakie mogły być.

Dokladnie sa rozne zdania ze w pierwszej czy w drugiej ciazy lepiej, tak jak przy chlopczyku sa objawy ze boli głowa i nie ma mdłości a jak sie ma dziewczynkę to sie ma mdłości, a wedlug mnie to zalezy poprostu od organuzmu matki, czy mamy w ciazy anemie, czy duzo odpoczywamy, przesypiamy, jakie mamy w ciazy cisnienie…itp…kazda ciaze przechodzi sie inaczej. Ja naszczęście przy synku z dolegliwości to mialam tylko bole glowy i pod koniec ciazy, uciazliwa zgage a teraz jestem w drugiej ciazy dop w 10tyg to jedynie czasem z dwa razy bolala mnie glowa i jestem senna i puki co to tylko tyle… Najważniejsze zeby z ciaza bylo wszytko dobrze.

Evelin takie same mam zdanie. Przy 1 ciazy jest latwiej bo nie mamy kolo siebie dziecka ktore potrzebuje opieki.
U mnie 1 objawem byla ochita na chrzan. Ja ne lubie chrzanu. A w piatek kupilam na zakupach kielbase I chrzan. Bo taka mialam ochotę. Bylam pewną ze w ciazy nie jestem bo mimo ze okres sie spoznial to test byl negatywny. ( a mi się często spoznial) . a w niedzielę test wyszedł pozytywny

Prawda, że pierwsza ciąża może być łatwiejsza bo mamy tylko siebie pod opieką. Ale z drugiej strony jakbym już wszystko wiedziała nt. opieki nad noworodkiem, ciążą to miło byłoby gdybym musiała się teraz kimś zająć. Miałabym odskocznię. Też miałam wszystkie możliwe objawy oprócz bólu głowy.

Myślę że szczególnie ciężko jest jak jest bardzo mała różnica wieku między dziećmi tak ok roku. Chyba ciężko ogarnąć dwoje maluchów

wszystko się da jeśli się chxe i ma się organizacje :slight_smile:
ja miałam na początku 1 ciąży wielki ból głowy trwał 4 dni myślałam że oszaleje.

często też zbawieniem są osoby bliskie, a czasem po prostu myśl, że tak jest i trzeba sobie poradzić.