Wasze doświadczenia

Cześć,
chciałam się Was zapytać jak wyglądały u was ostatnie tygodnie ciąży, szczególnie ostatni miesiąc. Na co powinnam zwracać uwagę, jakie były u was pierwsze oznaki porodu. Mam zaplanowany poród za 3 tygodnie. Córeczka daje popalić:), szczególnie w nocy. Czy to normalne, że cieknie mi mleko z piersi, ktore już tak urosły, że czasem ja sama ich nie poznaję;)
Pozdrawiam was wszystkie

Cieknące mleko to normalna rzecz. Możesz też mieć ból bioder, spojenia łonowego. Pierwszym objawem porodu są skurcze jeżeli będziesz mieć regularne co 10 min to szybciutko do szpitala. Moim objawem były też wymioty.

1 polubienie

Ból pleców badz bole krocza takie których dotycząs nie mialas , regularne wtedy od razu albo pogotowie albo szpital jeśli zdarzysz bo to znak ze rodzisz :slight_smile:
Bolace biodra ,spojenie łonowe, nie bedziesz mogła sypiać:)

1 polubienie

Koszmarna zgaga w ostatnich tygodniach ciąży!
U mnie takimi oznakami porodu, że to zaraz był straszny ból spojenia łonowego i bioder, miednicy. No i wiadomo później już skurcze
Mleko w piersiach może się pojawić chyba już nawet ok 16 tygodnia, więc spokojnie :sweat_smile:

1 polubienie

Ból pleców , uczucie w brzuchu jakby mial zacząć się okres plus bardzo spuchnięta twarz . Pamiętam jak poszłam do lekarza na wizytę to przywitał mnie zdaniem „ ojoj widzę że już niedługo bo masz porodową twarz”

1 polubienie

Uczucie lekkości jakby brzuch opadł

Jeśli chodzi o piersi to całkiem normalne. Jestem na półmetku i przy naciśnięciu brodawki również pojawia się już mleko. To akurat bardzo budujacy objaw :smile:
Uważaj, bo piersi jeszcze urosną kilka dni po porodzie. Przygotuj sięna to aby miec większe staniki :wink:
W pierwszej ciąży brak symptomów zwiadujących.
Za to w drugiej bardzo duża opuchlizna (zwlaszcza nogi), ból bioder i problem z leżeniem na boku.

przy pierwszej ciąży - 36.6. tydz. ciąży - krew, oddzielenie się czop, po godzinie, półtorej - pierwsze skurcze,
druga ciąża wstrzymywana od 31 tyg. ciąży, później leżenie do 38 tyg. ciąży i dosłownie “świrowanie”, więc typowych objawów przy drugiej ciąży nie pamiętam.

I faktycznie od jego słów niedługo urodziłaś???

Takie uczucie to mialam jak już wstałam zaraz ale po urodzeniu :grin::grin::grin::grin:

1 polubienie

Po urodzeniu to jeszcze bardziej :sweat_smile:

Ostatnie tygodnie ciąży to miks emocji i fizycznych wyzwań wiele z nas to zna :slight_smile: Mleko (a dokładniej siara) może pojawiać się już pod koniec ciąży i to zupełnie normalne. U mnie pierwsze oznaki porodu to były skurcze i uczucie „ciągnięcia” w dole brzucha. Odpoczywaj, obserwuj ciało i trzymam kciuki! :two_hearts:

1 polubienie

Rzeczywiście, końcówka ciąży to prawdziwa mieszanka radości, niecierpliwości i czasem zmęczenia :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

U mnie zmęczenie przede wszystkim :rofl:

No i jeszcze niezdarność :rofl:już na końcu czułam się jak słoń w składzie porcelany :rofl::sweat_smile:

Cieknace mleko, bol bioder i krocza. Ja pod koniec ledwo sie juz ruszalam. Natomiast nie odeszly mi wody, tez nie do konca wiedzialam jak to rozpoznac. Ostatecznie mialam wywolywanie, najpierw tez kialam skurcze i zastanawialam sie czy to juz te prawidlowe, ale teraz juz wiem, ze nie da sie ich pomylic​:see_no_evil::wink:… Generalnie jak sie juz zacznie to raczej ma sie pewnosc, ze to juz, tak po prostu, intuicyjnie​:wink:

Tak , w piątek się widzieliśmy w poniedziałek byłam na porodówce . Ale poszłam też do mojej babci się spotkać jeszcze przed porodem to też mi powiedziała że niedługo urodzę bo mam bardzo spuchnięta twarz

2 polubienia

O super gratulacje ! Ostatni miesiąc był dla mnie ciężki ale szybko zleciał /)

zawsze się boje ze nie będę wiedziała kiedy to już ten czas, każdy odpowiada mi to samo ze to się czuje . pierwsze było cc tak ze nie wiem jak to jest

Mi najprościej wytłumaczyła to położna, że jeśli nie będę wiedziała kiedy są te właściwe skurcze, to tak naprawdę mam przypomnieć sobie ból miesiączki (u mnie akurat były bolesne) ból jest podobny , tylko przy porodzie tak z 100 razy mocniejszy :rofl::rofl: no i wiadomo odejście wód lub czopa śluzowego