Anabanana dla mnie to nie do pomyślenia żeby zmuszać dziecka do czegoś na co nie jest jeszcze gotowe
Anecxkab a jednak zdarzają się takie matki wariatki, bo syn koleżanki już siedzi... bo sąsiadki to w tym wieku już biegał... I tak w kolko
Tak tylko nie mówią kiedy ma później problemy z kręgosłupem czego to była zasługa ,/
Ja też się nasluchalam jak ze nasze pierwsze dziecko to takie głupoty konsultowaliśmy z lekarzem jak to wyglada;)
Zawsze tam o cos spytałam;)
A ciotki babki to zaraz ze ma siedzieć ale co to da?
Nawet jak by usiadło tak wcześnie?
Najgorzej to wzorować się na innych zapominając o indywidualnym rozwoju naszego dziecka.Zgodzę się ze są Matki ktore ślepo patrzą na inne Matki robiąc krzywdę swoim dzieciom.
Każda matka inaczej uczy. Natomiast matki i babki nas wychowywały zapewne inaczej niż my wychowujemy swoje dzieci. A wieczne pytania a to nie siedzi jeszcze, a kiedy będzie a to a tamto. Czasem mnie już denerwują te pytania
Anabanana dokładnie. Mnie tam nie interesuja kiedy kogo dziecko co opanowało. Cieszę się jak moje we własnym tempie samo opanuje bez żadnej pomocy.
anita, wlasnie najgorzej ze czlowiek sie naslucha i mysli ze moze faktycznie jest takis problem, gdzie go w ogole nie ma ...
anabanana a tu masz racje bo potem człowiek podswiadomie zaczyna porównywac dziecki z innymii
Hehe gdyby kogoś nie interesowały takie rzeczy to jak można wspierać inne osoby na forum? Radzić, poradzą itd?
Moja ciocia na siłę pomagała swojemu synkowi chodzić i już w wieku 9 miesięcy zaczął chodzić sam. Co z tego skoro skutkiem są bardzo krzywe nóżki i nawet lekarz stwierdził że to z tego że za szybko zaczął chodzić. A ona teraz się nie chce przyznać że to po części jej wina. Każde dziecko rozwija się inaczej i nie powinno się do niczego zmuszać bo wszyscy w koło mówią że już powinno siedzieć czy chodzić. Wiadomo, jeśli nie siada lub nie chodzi zbyt długo to należy to skonsultować z lekarzem.
Pewnie, że nie ma co robić z dzieckiem czegoś na siłę. Jest powód, dla którego jeszcze czegoś nie robi - nie jest na to gotowe. Wiadomo, że jeżeli coś odbiega od normy i niepokoi to trzeba to skonsultować.
magda ciezko sie przyznac do błędu-trzeba sie tego nauczyć...
Fajerka zgadzam sie wszystko w swoim czasie
9 miesięcy to jednak jeszcze maleństwo
O jejku to bardzo szybko .... jak dla mnie jak zacznie to zacznie no chyba, że faktycznie jak piszecie odbiega to od normy to wtedy trzeba to skonsultowac, ale jednak nigdy nie zmuszac jesli nei ma takiej potrzeby
No każde dziecko ma czas na naukę pewnych umiejętności. Koleżanka też na siłę próbowała przyspieszyć by córka siadała. Skończyło się tym,że miała zbyt dużo napięcie na szyjce bo jak siedziala to cała się kiwała bo równowagi nie umiała utrzymać,ale ja sadzala
W ogóle nie patrzę na to co moje dziecko w tym momencie powinno według innych .
każde dziecko rozwija się indywidualnie swoim tempem a jeżeli coś zaczyna nas niepokoić najlepiej skonsultować sie z lekarzem i wtedy dowiemy się czy faktycznie jest się czym przejmować czy może coś w kierunku aby pomóc dziecku należy robić ale na pewno nic na siłę i przedwcześnie
To prawda, że nie ma co popędzać dziecka, samo doskonale da sobie radę żeby dojść do wszystkiego, wtedy jak będzie gotowe. I jak to mówią każde dziecko jest inne i w innym tempie nabiera nowych umiejętności czy robi je w różnej kolejności.
Kiedyś wydaje mi się, że bardziej ludzie sadzali dzieci, wkładali do chodzików czy prowadzili za rączki, a teraz jednak jest już większą świadomość i mało kto tak popędza dziecko.
Są te okna rozwojowe które właśnie służą mniej więcej żeby wiedzieć co dziecko może robić w danym wieku ale też uważam że każdy rozwija się w swoim tempie I absolutnie nie należy tego przyśpieszać bo nawet jeżeli nie widać jakiś negatywnych konsekwencji tego przyspieszenia rozwoju teraz, to może być widać w przyszłości
Dokładnie, to nie zawody i każde dziecko ma swoje indywidualne tempo rozwoju. Jeśli nie odbiega ono zbytnio od normy nie ma co przyspieszać na siłę, bo może być z tego więcej szkody niż pożytku
najgorzej ze niektorzy rodzice chca aby ich dziecko bylo naj i pierwsze we wszystkim...