Prawdopodobnie nie ma ciężarnej kobiety, która choć raz nie zastanawiała się nad zmianami swojej wagi i kształtów ciała w ciąży. Przybyło za dużo kilogramów, a może za mało, do tego dochodzi obawa o pojawienie się rozstępów, o powrót po urodzeniu dziecka do wagi i formy sprzed ciąży. Podpowiadamy, ile można przytyć proporcjonalnie do wagi sprzed ciąży i jaki wpływ na przyszłą mamę i dziecko ma przyrost masy.
Oj sporo ;-). Jakieś 19kg Ale tak mniej więcej
Przed ciążą ważyłam 63kg. Miesiąc po porodzie miałam na wadze około 76kg więc sporo mi zostało. Ile dokładnie przytyłam to nie pamiętam, wyparłam to chyba z pamięci
1 ciąza 17 kg
2 ciąża 20 kg
3 ciąża 12 kg
Za dużo +16 kg ale gdybym urodziła w terminie byłoby jeszcze więcej. No i trochę zostało tego bagażu a poćwiczyć nie ma kiedy i ugotować coś zdrowego też ciężko.
Ja przytylam 12kg takze nie wiele a po ciazy szybko schudlam…niestety.
Zaczynam 39 tydzień i narazie przytyłam 15 kg - pierwsza ciąża - chociaż nie widzę tego jakoś mega po sobie. Niestety bardzo zatrzymuje mi sie woda. Staram sie pic w miarę dużo wody i zaczęłam pic herbatę z pokrzywy. A wy jak radzicie lub radziłyście sobie z zatrzymaniem wody?
Moja pierwsza ciąża, obecnie 22 tydzień, około 6 kg na plus mam nadzieję, że zamieszczę się w tym zalecanym przedziale do 12 kg, chociaż ta “cięższa” połowa ciąży przede mną. Zobaczymy, nie jem jakos dużo, na razie nie mam wilczego apetytu. Znajomi mówią, że tylko w brzuszku mi przybyło.
moja pierwsza ciąża 30tc i niestety już 14kg na plusie, nie wiem skąd nie wiem jak, chodzę na spacery, słodyczy nie jadam chyba że już mocno mocno się chce, staram się regularnie jeść a i tak puchnę… taka moja uroda ale chyba tylko puchnę w brzusio, bo rozstępy mam tylko w dolnej części brzuszka a rozmiar spodni się nie zmienił tylko fason na ciążowy
Ja na początku schudłam 6kg. Później zaczęłam przybierać na wadze. W szóstym miejscu ciąży doszłam do wagi z przed schudniecia. Dopiero zaczęłam przybierać na wadze od siódmego miesiąca to niby cztery kilo. Wagę w ciąży liczy się od schudniecia do samego rozwiązania to przytyłam dziesięć kilo.
jestem w 19 tc i jak narazie 4,5 kg na plusie
W 1 ciąży 6kg, a teraz w 2ciazy (23tydz.) jest już prawie 4 kg.
W pierwszej ciąży w najcięższym momencie +11kg, ale podczas przyjmowania na IP przed porodem było to +9kg do wagi przed ciążą
Teraz, w kolejnej 19tc i już plus 4-5kg , więc jak dla mnie strasznie dużo
Moja lekarka śmiała się że przy mojej wadze startowej mogę spokojnie dobijac nawet do 20kg, bo trzeba pamiętać że przy nadwadze taki przyrost masy ciała to o dużo za dużo, nawet te 15kg to już dużo i zalecane jest przybranie max 5-6kg
Dla osób z niedowagą (tak jak ja wg BMI) podobno może być dużo więcej, ale na szczęście moje stawy nie musiały tego doświadczać, zobaczymy jak teraz bo zapowiada się więcej
W ciąży przytylam 15 kg ale szybko schudlam. Miesiac po porodzie mialam juz 10 kg mniej
Ja 14 kg . Moje znajoma przytyła tylko 8 kg nie wiem jak ona to zrobiła
To ja słyszałam że 12 kilo jak się w ciąży przytyje to jest norma.
Ja przytylam 11 kg. Nie bralam tego do siebie bo to przeciez dzidzius rosl. Po porodzie spadlo od razu 7 kg. Minelo pol roku i spadlo 13 kg takze wynik to -2kg sprzed ciazy.
W pierwszej ciąży 18 kg a przed ciążą miałam 45kg. obecnie jestem w 10tc na razie waga się nie podniosła a ważę teraz 49kg
1 ciąża: waga startowa 63 kg, waga na koniec ciąży 78 kg, waga po ciąży (bez żadnych specjalnych zabiegów): 59 kg.
2 ciąża: ws 57 kg, koniec: 68 kg, po ciąży: 55 kg.
3 ciąża: ws: 53 kg, waga w 8 miesiącu: 64kg… na resztę danych czekam
Mam to szczęście, że jestem jedną z tych, którym ciąże służą
Ja stanowczo za duzo… Mam juz 13 kg na plusie. A jeszcze pare tygodni przedemma. Ale wiem ze pozniej dam rade schudnac. .