Waga w ciąży

Prawdopodobnie nie ma ciężarnej kobiety, która choć raz nie zastanawiała się nad zmianami swojej wagi i kształtów ciała w ciąży. Przybyło za dużo kilogramów, a może za mało, do tego dochodzi obawa o pojawienie się rozstępów, o powrót po urodzeniu dziecka do wagi i formy sprzed ciąży. Podpowiadamy, ile można przytyć proporcjonalnie do wagi sprzed ciąży i jaki wpływ na przyszłą mamę i dziecko ma przyrost masy.

Oj sporo ;-). Jakieś 19kg :slight_smile: Ale tak mniej więcej :slight_smile: Przed ciążą ważyłam 63kg. Miesiąc po porodzie miałam na wadze około 76kg więc sporo mi zostało. Ile dokładnie przytyłam to nie pamiętam, wyparłam to chyba z pamięci :slight_smile:

https://lovi.pl/pl/forum/1/296/1

1 ciąza 17 kg
2 ciąża 20 kg
3 ciąża 12 kg

Za dużo :stuck_out_tongue: +16 kg ale gdybym urodziła w terminie byłoby jeszcze więcej. No i trochę zostało tego bagażu a poćwiczyć nie ma kiedy i ugotować coś zdrowego też ciężko.

Ja przytylam 12kg takze nie wiele a po ciazy szybko schudlam…niestety.

Zaczynam 39 tydzień i narazie przytyłam 15 kg - pierwsza ciąża - chociaż nie widzę tego jakoś mega po sobie. Niestety bardzo zatrzymuje mi sie woda. Staram sie pic w miarę dużo wody i zaczęłam pic herbatę z pokrzywy. A wy jak radzicie lub radziłyście sobie z zatrzymaniem wody?

Moja pierwsza ciąża, obecnie 22 tydzień, około 6 kg na plus :slight_smile: mam nadzieję, że zamieszczę się w tym zalecanym przedziale do 12 kg, chociaż ta “cięższa” połowa ciąży przede mną. Zobaczymy, nie jem jakos dużo, na razie nie mam wilczego apetytu. Znajomi mówią, że tylko w brzuszku mi przybyło.

moja pierwsza ciąża 30tc i niestety już 14kg na plusie, nie wiem skąd nie wiem jak, chodzę na spacery, słodyczy nie jadam chyba że już mocno mocno się chce, staram się regularnie jeść a i tak puchnę… taka moja uroda :slight_smile: ale chyba tylko puchnę w brzusio, bo rozstępy mam tylko w dolnej części brzuszka a rozmiar spodni się nie zmienił tylko fason na ciążowy :stuck_out_tongue:

Ja na początku schudłam 6kg. Później zaczęłam przybierać na wadze. W szóstym miejscu ciąży doszłam do wagi z przed schudniecia. Dopiero zaczęłam przybierać na wadze od siódmego miesiąca to niby cztery kilo. Wagę w ciąży liczy się od schudniecia do samego rozwiązania to przytyłam dziesięć kilo.

jestem w 19 tc i jak narazie 4,5 kg na plusie

W 1 ciąży 6kg, a teraz w 2ciazy (23tydz.) jest już prawie 4 kg.

W pierwszej ciąży w najcięższym momencie +11kg, ale podczas przyjmowania na IP przed porodem było to +9kg do wagi przed ciążą

Teraz, w kolejnej 19tc i już plus 4-5kg , więc jak dla mnie strasznie dużo :wink:

Moja lekarka śmiała się że przy mojej wadze startowej mogę spokojnie dobijac nawet do 20kg, bo trzeba pamiętać że przy nadwadze taki przyrost masy ciała to o dużo za dużo, nawet te 15kg to już dużo i zalecane jest przybranie max 5-6kg
Dla osób z niedowagą (tak jak ja wg BMI) podobno może być dużo więcej, ale na szczęście moje stawy nie musiały tego doświadczać, zobaczymy jak teraz bo zapowiada się więcej :wink:

W ciąży przytylam 15 kg ale szybko schudlam. Miesiac po porodzie mialam juz 10 kg mniej

Ja 14 kg . Moje znajoma przytyła tylko 8 kg nie wiem jak ona to zrobiła

To ja słyszałam że 12 kilo jak się w ciąży przytyje to jest norma.

Ja przytylam 11 kg. Nie bralam tego do siebie bo to przeciez dzidzius rosl. Po porodzie spadlo od razu 7 kg. Minelo pol roku i spadlo 13 kg takze wynik to -2kg sprzed ciazy.

W pierwszej ciąży 18 kg a przed ciążą miałam 45kg. obecnie jestem w 10tc na razie waga się nie podniosła a ważę teraz 49kg :smiley:

1 ciąża: waga startowa 63 kg, waga na koniec ciąży 78 kg, waga po ciąży (bez żadnych specjalnych zabiegów): 59 kg.
2 ciąża: ws 57 kg, koniec: 68 kg, po ciąży: 55 kg.
3 ciąża: ws: 53 kg, waga w 8 miesiącu: 64kg… na resztę danych czekam :smiley:
Mam to szczęście, że jestem jedną z tych, którym ciąże służą :slight_smile:

Ja stanowczo za duzo… Mam juz 13 kg na plusie. A jeszcze pare tygodni przedemma. Ale wiem ze pozniej dam rade schudnac. :slight_smile: .