Waga malucha

W okresie 6 miesiąca zycia dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową. Wiec zalezy tez ile dziecko wazy zaraz po urodzeniu. Moja Coreczka wazyła 3370, a przy wyjsciu ze szpitala juz 3150. Teraz bedzie zaczynała 3 miesiac a wazyła 2 tygodnie tenu 5070. Nie jest grubiutka. Ma fałdki, ale nie takie jak wielee dzieci ma, bo jest za to dluga. Nosi rozmiar 68.

Agnieszka to faktycznie jest długa :slight_smile: A ile miała przy urodzeniu? Moja ma teraz rozmiar 62 i właśnie zastanawiam się czy do jesieni wskoczy w 68 :slight_smile: Wagowo za to u nas jest chyba więcej, córa ma 6 tygodni a już do 5kg dobiła :slight_smile:

Moja urodziła się z wagą 2,900 i miała 51 cm. Teraz ma 4,5 miesiąca i waży 6,5 kg i ma ok. 63 cm. Ciuszki rozm. raczej 62 używamy. Nie wygląda jak pulpet :slight_smile: Ale mam znajomą, która ma córkę 7 miesięcy i waży 6,7 kg. Więc wychodzi, że moja sporo waży :smiley:

Moja jest dosyć drobna dziewczynka, bo ma 5 mięsięcy, waży 6 kg, długość 63 cm. Urodziła się 2790 kg, 53 cm. Podejrzewam, że ważyłaby więcej, ale ostatnio tak jakoś przestała przybierać w tym 5 miesiącu, doktor stwierdziła, że jest strasznie ruchliwa i spala dużo, dlatego zaleciła wcześniejsze rozszerzenie diety. Ale mimo tego na jakąś chudzinę nie wygląda na szczęście . :slight_smile:

Moja ma 13 miesięcy i 7 kilo waży, a waga urodzeniowa 3150 gram. Ciuszki rozmiar 74-80 nosi.

Anetka, to Twoja jest drobinka. Moja ma 4,5 m-ca i wazy 7100. Ma spore kitki, ale wzrostu 63 więc nie sprawia wrażenia bardzo pulchnej :slight_smile:

Ja swoją córkę wazylam teraz w niedzielę i już waży 8 kilo. Nadrabia zaległości. Zaczynają się jej wałeczki pojawiać.

Moj synek urodzil sie z waga 3620 i 55 dlugi teraz ma 3 miesiace z hakiem i wazy ok 7kg i sporo ubranek z rozmiaru 68 robi sie juz nam za ciasnych i bardzo opietych wiec za chwilę wskoczymy w 74

Ja nawet nie wiem ile Julek teraz waży ale ciuchy już 86 zaczynam wkładać

Odbije trochę od tematu . Ostatnio kuzynka była w szpitalu z córką 14 MSC i lekarz stwierdził że mała jest za lekka … Waży 7 kg . Dostała skierowanie do gastroenterologa czy któraś mama miała pdoobnie ?

Mamowe - faktycznie to bardzo mało… Moja ma 5 msc i waży ponad 6,5 kg. A córka kuzynki nie choruje przewlekle na coś?

Pchela właśnie do tej pory nikt nic nie zauważył . Rozwija się nieprzeciętnie. . . Fakt że jest dość płaczliwa i często taka jakaś smutna moim zdaniem ale tak poza tym super dziecko . Mają we wrześniu wizytę u tego gastroenterologa i zobaczymy co powie . Chociaż dziś chłopca w wózku na zakupach widziałam i usłyszałam jak babcia mówi że ma 14 MSC a wyglądał może na 8 :slight_smile:

Męża kuzyna córka ma 10 miesięcy i 14 kilo.

Dziś mały mierzony 17 mc 11.400 a myślałam że do 12 już dobił

Mamowe, dość mało jak na moje oko. Pamietam jak byłyśmy z córką ul skarżą i w poczekalni była mana z czteromiesięczną. Moja wtedy dwumiesięczna wyglądała „lepiej”. Może to teź zakeży od genów i budowy rodziców.

Paulina, jeśli chodzi o Twoje Maleństwo w wieku 5 m-cy, to moim zdaniem było duże. Moja córcia nosi teraz 74 rozmiar i ma 8 m-cy. Waży gdzieś ok 9 kg. Jest bardzo drobnej budowy, ale ubranka nosi akurat jak na ten wiek. Do 4 m-ce rosła mi bardzo szybko. Była zawsze rozmiar do przodu. W ciągu 4 m-cy przerobiła 3 rozmiary. Myślałam, że nie wyrobię z ubrankami;)

Jz23 u nas waga się unormowala jak młody zaczął chodzić. Ale nawet teraz jest dużym chłopcem.

Paulina, z siatki centylowej wynika, że wszystko jest w obszarze normy. Po prostu masz dorodne dziecko:)

Moja córa tez nosi 74, ale jyz dłuższy czas. Choć rozmiar rozmiarowi nie jest równy. Tak samo u nas jest różnica czy to bluzeczka czy getry np

My weszliśmy w 86 ale nosi jeszcze 80 a kurtkę ma 68