Waga malucha

Julek zaraz skończy 5 mc i kazdy mówi ze jest wielki …jakie były wasze dzieci w tym czasie .Mały wazy 8 kg i nosi ciuszki na 74 niektóre body na 80

Każde dziecko jest tak na prawdę inne. Karmisz piersią czy mm?
Mój Syn aktualnie ma 14,5 miesiąca i waży 9400 a ubranka nosi w rozmiarze 74.
Jutro sprawdzę jaki był kiedy miał 5 miesięcy. :slight_smile:

Mój 7 miesięczny syn waży niecałe 8 kg i te same rozmiary :slight_smile: ale każde dziecko jest inne :slight_smile: moim zdanie wszystko jest w porządku :slight_smile:

Paulina mój Jasio też należy do tych “większych” dzieci :slight_smile: na 5 miesięcy miał 8,5 kg i też każdy mi mówił, że to mały tłuścioszek. Karmię piersią więc wiedziałam że go nie przekarmiam tylko po prostu taki jest :slight_smile: a teraz ma ponad 7 m-cy i waży 9,5 kg, czyli przybiera już coraz mniej, ubranka ma teraz w rozmiarze 74/80. Dziecko gdy robi się bardziej ruchliwe zaczyna więcej spalać i robi się chudsze :slight_smile: nic się nie martw, twój Julek pięknie się rozwija i rośnie jak na drożdzach :slight_smile: nic tylko się cieszyć :slight_smile:

Paulina nie ma co porównywać dzieci bo każde jest inne. I każde ma swoje tempo rozwoju. Dokładnie nie pamiętam jak to było z moim synkiem, ale w okolicach pół roku nosił jeszcze rozmiar 68.

karmie mm … mi się poprostu wydawało że jest normalny a każdy się wymądrza że on za duży aż zgupiałąm :stuck_out_tongue:

Moja córa w wieku 5 miesięcy ważyła 6700, rozmiaru ubranek już nie pamiętam. Teraz 21 miesięcy nosi rozmiar 86-92 w zależności od sklepu, a wazy niespełna 11kg. Takie porównywanie to chyba nie bardzo ma sens. Bo moja córa od początku niby waży mniej, ale jest wysoka i po niej wcale nie widać, że jest jakaś chudsza czy czy coś. Poza tym jak maluch zacznie raczkować, a potem chodzić to bardzo dużo gubi tego kochanego ciałka :slight_smile:

Mi również każdy mówi ze synek jest za duży a ma 9 miesięcy i waży prawie 11 kg ale każde dziecko rozwija się w swoim tempie a na siłę mu nie wciskam jedzenia wiec chyba tak już musi być :slight_smile: pozdrawiam

Kazde dziecko sie rozni…sa dzieci nizsze, wyzsze jak i chudzinki jak i bardziej grubsi…moj.synek ma 3,5latka i wazy 13a jego kuzyn.w.jego wieku wazy 18wiec i jest wyzszy o glowe :wink: ale co zrobic.kazdy jest inny;-)mamusia drobna to i synek tez…maz do wysokich.tez nie nalezy;-)

Synek 5 miesięcy7430g 69 cm
Córka 6 miesięcy 8840g 70cm

Kasia moja córcia ma 8 miesięcy i 3 tygodnie dokładnie i 9200g i 73 cm ubranka rozmiar 74 i 80 :wink:
Także jak widać dzieci są różne

Synek jak miał 5 miesięcy miał 9.690 kg nosił ciuszki 80 body były na 80 czasem bluza była czy spodnie na 74
Teraz ma 6 i pół miesiąca ma już ponad 11 kg mniej więcej jak byłam z nim na ważeniu miał 6 miesięcy wtedy to miał 10 i pół kg . Teraz nosi ciuszki na 86 w sensie body nieliczne większe 80 a bluzy itd 86 czasem 80 spodnie na 86 albo mniejsze 92 . Spodnie 80 za krótkie są.

Każde dziecko jest inne. Mój syn w wieku 4 miesięcy ważył 10kg i nosił ciuszki 80 86.
Natomiast córka ma 2 latka i nosi rzeczy 92 lub 98, bo jest bardzo wysoka.
Dzieci przybierają w różnym tempie, jest to zależne od genetyki, sposobu karmienia (mm lub kp) i jego aktywności fizycznej.
Moja córka jest bardzo szczupła ale za to wysoka, ciężko mi jej kupić spodnie bo w pasie wszystko luźne a nogawki powyżej kostki…

dzieki dziewczyny :slight_smile:

Nasza jutro skonczy tez 5msc wazy z 7 nawet ponad i nikt nie mowi ze jest jakas wielka .Kazde dziecko rosnie inaczej :slight_smile:

to sporawa :slight_smile: babeczka :slight_smile:

Paulina - każde dziecko jest inne :slight_smile: a jaką była jego waga urodzeniowa??

Nam zawsze pielęgniarka zwracała uwagę, ze nasz mały jest za lekki… ;/ chociaż jak sprawdzałam siatki centylowe to mieścił się w normie. Wydaje mi się, ze mówili tak ponieważ widzieli mnie - mamę XXL a mały taki chudzinek.

Aktualnie ma 13,5 msc a waży niecałe 10 kg… Ubranka zaczynamy ubierać na 80 :slight_smile: chociaż czasami wejdzie jeszcze np. w bluzke 6-9 msc hehehe :slight_smile:

Jeżeli rozwija się prawidłowo to waga jest mniej ważna:) ważne, ze przybiera prawidłowo :slight_smile:

Pewnie że nie ma powodu aby takie komentarze brać sobie do serca. Najważniejsze że jest zdrowy i rozwija się w swoim własnym tempie. Zobaczysz za pół roku przystępuje ż waga6 jak większość dzieci to po pierwsze, teraz ma okres szybkiego wzrostu. Później będzie też bardziej mobilny raczkowanie czy bieganie pójdzie w ruch i wtedy waga magicznie staje w miejscu i rodzice często martwią się że dziecko im już tak nie rośnie;))
U nas 19msc 11kg i ciuszki na górną część tułowia 74/80 a na dół czyli spodnie długie 80/86 .
Ale to też zależy od firmy bo niekiedy ciuszki są tak duże albo tak małe że trzeba kombinować z rozmiarami :wink:

Z rozmiarami trudno trafić, najlepiej mierzyć, bo faktycznie ile firm tyle różnych rozmiarów :slight_smile:

Dokładnie w pierwszych miesiącach życia dzieci rozwijają się szybko. Rosna i przybierają na wadze. Później wszystko się zatrzymuje u już wolniej rosną.

Mój młody skończył 15 miesięcy i ubranka ma jeszcze wszystkie na 74 i już długo w nich chodzi.

Kasiu poważnie? To u mnie już rozmiar 80 a Jaś ma 8 miesięcy???
To faktycznie dziecko, dziecku nierówne i każde rośnie we własnym tempie.