Waga dziecka w 30 tyg ciąży

Jak to jest u was? Czy na wizytach po połowie ciąży podają u Was wagę i wzrost dziecka? Bo mi nowa ginekolog jak zapytałam w 26tc powiedziała że wzrost się podaje tylko w 1 trym, a jak wcześniej chodziłam do innej to mi normalnie podawała cały czas i wagę i wzrost.

Monia co wizytę miałam USG robione, bardzo dokładnie, bo nieraz badanie trwało 15 minut i za każdym razem pani ginekolog, która prowadziła mi ciążę mówiła ile waży i ile mierzy mój synek. Jedynie przestała mówić w ostatnich 4 tygodniach, mówiła tylko, że długi będzie. Ale to zależy od danego lekarza. Każdy ma inne podejście do pacjentki i inaczej przekazuje informacje o badaniach

Witaj! Absolutnie nie masz się czym martwić. Do porodu masz jeszcze trochę czasu! Moje maleństwo ważyło w 30tc 1490g, także nie wiele więcej od Twojego dzidziusia. Lekarz nie kazał się niczym martwić, ponieważ jest to tylko waga szacunkowa i może się różnić w zależności od sprzętu itd.
Nie martw się, ponieważ martwieniem nie pomożesz maleństwu!
POZDRAWIAM!

Monika moja Pani ginekolog co wizytę mówiła mi ile waży mój Synek. Wzrost podawała do pewnego etapu ponieważ później było ciężko zmierzyć jak już Synek był tak pozawijany to przestała w drugim trymestrze podawała jeszcze na pewno ile ma cm moja Kruszynka. Jednak ważyła do samego końca.

Nie martw się, dzidziuś pod koniec ciąży szybciutko narobi swoją wagę.

Mój lekarz do końca podaje szacowaną wagę, Ale ostatnia wizyta tak na 2 tygodnie przed rozwiązaniem była. Na razie się też czasem dopytuje ile pierwsze dziecko miało. I porównuje. Na razie wiem, że moja malutka jest poniżej średniej. Ale synek też tak się trzymał.

Moj gin tez podaje mi tylko wage dziecka jezeli jest w normie to ok nie ma sie czym martwic:)
Ciezko jest teraz zmierzyc malucha bo jyz jest duze i fika koziolki u mnie w szczegolnosci na usg.

Spokojnie, USG nie jest zbyt dokladne. Z reszta z tego co tlumaczyl mi moj lekarz, dzieci sa rozne. Wszystko zalezy od genow. Nasza kruszynka wazyla nie cale 2 kg w 30 tc. Wiec nie martw sie na zapas. Pozdrawiam :*

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny, nie martw się bo USG róznie pokazuje i nie jest dokładne, mój synuś przed porodem miał 3 razy inaczej wagę pokazywaną. Poza tym często jest tak , że dzidziuś najwięcej nabiera w ostatnich tygodniach ciąży:) Będzie dobrze, nie stresuj się:)

Moj synek w dniu porodu wg usg wazyl 3200 -3300 a urodzil sie z waga 3860 takze spora roznica.

Lenka, to tak jak mój Oskar :slight_smile: Identyczna waga - 3860g, a miał mieć 3500 według tego, co mowiła mi ordynator szpitala

Moniko, u mnie podobnie, wzrost podawał mi lekarz na początku, a potem już nie bo potem trudno już zmierzyć malca.
Lenka, faktycznie ponad pół kilo, ale czytałam właśnie, że usg może się mylić -/+ 500 g.

U mnie akurat lekarz w dniu porodu idealnie trafił z szacowaną wagą, Mówił 3700g i było tyle. Córeczka na pewno będzie lżejsza, bo ciąża zakończy się wcześniej, ale też raczej powyżej 3000g.
Ale też słyszałam o tolerancji pomiaru w okolicach 500g. CHyba też dużo zależy od doświadczenia lekarza wykonującego usg.

Niby powinno być maksymalnie 500 g różnicy między szacunkową wagą, a prawdziwą, a prawda jest taka, że lekarze potrafąsię pomylić nawet o 1,5 kg :slight_smile: Córka od mojej mamy znajomej tak miała… Jej synek miał się urodzić 3200g a urodził się 4800g :slight_smile:

500gram można jeszcze zrozumieć i niby tak może pomylić się lekarz ale 1,5kg to już lekka przesada. Ciekawe jak lekarz w takim razie zaznaczył obwody skoro taka duża różnica.

Nie mam pojęcia naprawdę, ale nikt się nie spodziewał, że mały będzie tak duży. Pod koniec sierpnia kończy dwa latka i szczerze Wam powiem, że wygląda na 4. Jest taka opcja, że lekarz pomyli się właśnie nawet o 1,5 kg. Więc jak mi mówili, że synek będzie miał 3500g to nie wierzyłam, choć w moim przypadku dużo się nie pomylili :slight_smile:

W 30 tyg miałam 1,4 kg. Teraz 34 tc 2,5 kg!

W 31 tygodniu moja córka ważyła 1760g.

ja urodziłam w 30tc zdrową dziewczynkę. mała ważyła 2050g i miała 50 cm. na usg waga wskazywała na 1,7kg także waga wadze nie równa.

Jola to Twoja dziewuszka duza wazyla jak na ten tydzien:) pewnie mialo to wplyw ze mimo wczesniactwa wszystko bylo i jest wporzadku?