Waga dziecka w 30 tyg ciąży

Moja malutka, teraz na początku 29 tygodnia warzyła 1050, więc około 35 centyla. Trochę mniej niż synek miał w tym czasie. A co do wagi dziecka przy cukrzycy, różnie może być, Znajoma miała spore dzieci, a inna, też z cukrzycą, ledwie 2800g ważyło maleństwo. Urodziłam synka po skończonym 41 tygodniu ciąży. Waga synka to 3700g i było ok. Córeczka raczej mniejsza będzie, do tego ciąża wcześniej zakończona będzie.

Mnie również lekarze nastraszyli ponieważ dwie godziny przed porodem stwierdzili że z dzieckiem jest coś nie tak bo ma tylko 2 kg. Ja już totalnie przerażona, a to okazało się jak sie urodził, czyli tego samego dnia co badanie usg tylko chwile póznieij że ma 2980 i jest wszystko ok caly i zdrowy, choć lekarz i tak twierdził że to za mało no ale ja sie cieszyłam że jest cały i zdrowy a ile już miał to nieważne, teraz ma 4 miesiące i 2 tygodnie i waży 7 kg prawie także silny chłopak z niego;) Także moim zdaniem nie ma się co martwić na zapas najważniejsze że serduszko bije i nic innego złego nie widać.

Ja staram się zawsze zapamiętać ile mi mówi wagę dziecka i jak później tak rozmawiam z innymi to znajomi mówią że duże dziecko, a lekarz mi mówi że jest w normie.

Ja nie pamiętam, ile miał mój synek w 30 tygodniu ciąży, ale pani doktor, która prowadziła moją ciążę zawsze powtarzała, że synek ma długie nogi i że jest “smokiem” więc pewnie sporo ważył :slight_smile: Przy porodzie 3860g, więc nie był takim “smokiem”, za to długość się sprawdziła. Lekarze również mówią, że pomiar USG może różnić się o około 500-600 gramów. Tylko, że wagę dziecka szacuje się na podstawie innych wymiarów. Więc jeśli dziecko podczas kolejnego USG ułoży się inaczej niż na poprzedniej wizycie możemy mieć inny wynik :slight_smile: Mam taką znajomą, której waga dziecka miała wynosić 3600g maksymalnie, a urodziła synka prawie 5 kilogramowego :slight_smile:

My wczoraj byliśmy na usg. Mała w 30t4d (31t3d wg OM) waży równe 2000g. Czyli dużo… Zaczynam się obawiać, czy urodzi się z wagą ponad 4 kilo. Mam nadzieję, że nie heh. Z wczorajszego usg wyszło jakby była w 32t3d. Ale lekarka powiedziała, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

pani_mamusia to ladnie wazy;)
Ale wiesz ta waga podawana przez lekarzy jest orientacyjna tylko a po porodzie zawsze jest roznica. Lepiej jak rozwija sie o tydz za szybko niz np 3 za pozno;) moja tez wieksza o tydzien.

Ja się już nie mogę doczekać wizyty kiedy dowiem się ile mój malutki waży.

Moja tydz temu 500 gram… Teraz wizyta za 3 tyg …

Mi się wydaje że moje 3 tyg temu ważyło ponad 500g ale nie wiem czy tylko sobie to wymyśliłam po wyjściu z gabinetu czy tak na prawdę było.

Moje tyle wazylo w 22 tyg a ty bylas wtedy w?

wtedy byłam w 22tc to tak samo jak ty więc może się zgadzać że tyle dzieciątko ważyło

Ja mam dziecko 1,4 a jestem w 30 tc. Miałam właśnie prenatalne i pytałam o tą wagę. Lekarz powiedział, że jest w normie.
Nawet się nie spodziewałam, że to może być mało…

Dziecko najwiecej przybiera na wadze w ostatnich miesiacach ciazy.

Elewele i należy pamiętać właśnie, że po pierwsze dziecko właśnie najwięcej “tyje” w ostatnich tygodniach ciąży a po drugie, że waga, którą podaje lekarz wyliczając z obwodów główki, brzuszka i długości kości udowej jest tylko szacunkowy i może się różnić od rzeczywistości. Może być tak, że jeden obwód lekarz zmierzy troszeczkę inaczej i już cała masa malucha jest całkiem inna. :slight_smile: Więc jest to tylko waga szacunkowa i nie bierzmy jej jako pewniak.

Nawet nie w miesiącach, co ostatnich tygodniach ciąży :slight_smile:

Za pewniak może nie, ale jednak rzadko się zdarza żeby waga dziecka różniła się o więcej niż 500-600 g :slight_smile: Więc na czymś trzeba się opierać :slight_smile:

Tak dzieciaczki rosna najszybciej w ostatnim miesiacu. Moja znajoma miala miec coreczke 2800 a urodzila sie prawie 3500 …

Pamela bo ta waga 2800 była na USG właśnie szacunkowa. A rzeczywistość pokazała całkiem co innego. :slight_smile:

Tak tak ja rozumiem ta wage:) dlatego nie ma co sie na tej wadze opierac ale wiadomo jak lekarz ci mowi PANI DZIECKO WAZY JUZ 500GRAM ooo jakie to sa cudowne slowa:) wiadomo ze lepiej za duzo niz za malo hehe.

U nas usg pomyliło się o 300 g, usg zawyżało wagę i to robione dwoma różnymi aparatami w dniu porodu. Kilka tygodni przed porodem lekarz nawet straszył mnie hipotrofią, mówił, że dziecko jest zdecydowanie za małe. Na szczęście pod koniec malutka nabrała tempa i ostatecznie nie urodziła się z przerażająco niską wagą, bo miała całe 2850 g :slight_smile:

Kruszynka ale najwazniejsze ze zdrowa;)