Moja malutka, teraz na początku 29 tygodnia warzyła 1050, więc około 35 centyla. Trochę mniej niż synek miał w tym czasie. A co do wagi dziecka przy cukrzycy, różnie może być, Znajoma miała spore dzieci, a inna, też z cukrzycą, ledwie 2800g ważyło maleństwo. Urodziłam synka po skończonym 41 tygodniu ciąży. Waga synka to 3700g i było ok. Córeczka raczej mniejsza będzie, do tego ciąża wcześniej zakończona będzie.
Mnie również lekarze nastraszyli ponieważ dwie godziny przed porodem stwierdzili że z dzieckiem jest coś nie tak bo ma tylko 2 kg. Ja już totalnie przerażona, a to okazało się jak sie urodził, czyli tego samego dnia co badanie usg tylko chwile póznieij że ma 2980 i jest wszystko ok caly i zdrowy, choć lekarz i tak twierdził że to za mało no ale ja sie cieszyłam że jest cały i zdrowy a ile już miał to nieważne, teraz ma 4 miesiące i 2 tygodnie i waży 7 kg prawie także silny chłopak z niego;) Także moim zdaniem nie ma się co martwić na zapas najważniejsze że serduszko bije i nic innego złego nie widać.
Ja staram się zawsze zapamiętać ile mi mówi wagę dziecka i jak później tak rozmawiam z innymi to znajomi mówią że duże dziecko, a lekarz mi mówi że jest w normie.
Ja nie pamiętam, ile miał mój synek w 30 tygodniu ciąży, ale pani doktor, która prowadziła moją ciążę zawsze powtarzała, że synek ma długie nogi i że jest “smokiem” więc pewnie sporo ważył Przy porodzie 3860g, więc nie był takim “smokiem”, za to długość się sprawdziła. Lekarze również mówią, że pomiar USG może różnić się o około 500-600 gramów. Tylko, że wagę dziecka szacuje się na podstawie innych wymiarów. Więc jeśli dziecko podczas kolejnego USG ułoży się inaczej niż na poprzedniej wizycie możemy mieć inny wynik
Mam taką znajomą, której waga dziecka miała wynosić 3600g maksymalnie, a urodziła synka prawie 5 kilogramowego
My wczoraj byliśmy na usg. Mała w 30t4d (31t3d wg OM) waży równe 2000g. Czyli dużo… Zaczynam się obawiać, czy urodzi się z wagą ponad 4 kilo. Mam nadzieję, że nie heh. Z wczorajszego usg wyszło jakby była w 32t3d. Ale lekarka powiedziała, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.
pani_mamusia to ladnie wazy;)
Ale wiesz ta waga podawana przez lekarzy jest orientacyjna tylko a po porodzie zawsze jest roznica. Lepiej jak rozwija sie o tydz za szybko niz np 3 za pozno;) moja tez wieksza o tydzien.
Ja się już nie mogę doczekać wizyty kiedy dowiem się ile mój malutki waży.
Moja tydz temu 500 gram… Teraz wizyta za 3 tyg …
Mi się wydaje że moje 3 tyg temu ważyło ponad 500g ale nie wiem czy tylko sobie to wymyśliłam po wyjściu z gabinetu czy tak na prawdę było.
Moje tyle wazylo w 22 tyg a ty bylas wtedy w?
wtedy byłam w 22tc to tak samo jak ty więc może się zgadzać że tyle dzieciątko ważyło
Ja mam dziecko 1,4 a jestem w 30 tc. Miałam właśnie prenatalne i pytałam o tą wagę. Lekarz powiedział, że jest w normie.
Nawet się nie spodziewałam, że to może być mało…
Dziecko najwiecej przybiera na wadze w ostatnich miesiacach ciazy.
Elewele i należy pamiętać właśnie, że po pierwsze dziecko właśnie najwięcej “tyje” w ostatnich tygodniach ciąży a po drugie, że waga, którą podaje lekarz wyliczając z obwodów główki, brzuszka i długości kości udowej jest tylko szacunkowy i może się różnić od rzeczywistości. Może być tak, że jeden obwód lekarz zmierzy troszeczkę inaczej i już cała masa malucha jest całkiem inna. Więc jest to tylko waga szacunkowa i nie bierzmy jej jako pewniak.
Nawet nie w miesiącach, co ostatnich tygodniach ciąży
Za pewniak może nie, ale jednak rzadko się zdarza żeby waga dziecka różniła się o więcej niż 500-600 g Więc na czymś trzeba się opierać
Tak dzieciaczki rosna najszybciej w ostatnim miesiacu. Moja znajoma miala miec coreczke 2800 a urodzila sie prawie 3500 …
Pamela bo ta waga 2800 była na USG właśnie szacunkowa. A rzeczywistość pokazała całkiem co innego.
Tak tak ja rozumiem ta wage:) dlatego nie ma co sie na tej wadze opierac ale wiadomo jak lekarz ci mowi PANI DZIECKO WAZY JUZ 500GRAM ooo jakie to sa cudowne slowa:) wiadomo ze lepiej za duzo niz za malo hehe.
U nas usg pomyliło się o 300 g, usg zawyżało wagę i to robione dwoma różnymi aparatami w dniu porodu. Kilka tygodni przed porodem lekarz nawet straszył mnie hipotrofią, mówił, że dziecko jest zdecydowanie za małe. Na szczęście pod koniec malutka nabrała tempa i ostatecznie nie urodziła się z przerażająco niską wagą, bo miała całe 2850 g
Kruszynka ale najwazniejsze ze zdrowa;)