Waga dziecka w 30 tyg ciąży

Moja ważyła w 20 tygodniu 800g, i więcej już jej nie ważono. Nawet przed porodem nie określali mi szacunkowej wagi przez badanie USG. Urodziła się 3340.

Kasjan był ważony tylko do 21 tygodnia… Nawet nie wiedziałam jakiej wagi spodziewać się przy urodzeniu.

Jeżeli np. Ty jesteś drobna, dzidziuś też może być malutki… Nie ma co się tak bardzo przejmować…; ))

Wczoraj miałam USG jestem w 30 tygodniu ciąży i mam cukrzyce. Córeczka waży 1460g i jest w normie :slight_smile:

ja mam podejrzenie cukrzycy ciążowej (w trakcie diagnostyki jestem) no i w tym tygodniu robiliśmy USG 30 t.c. Wynika z niego, że synek ma już ok. 1916 g (to ponad 95 centyl)… także tak… a dodam jeszcze, że z mężem jesteśmy po prostu niscy (160-163 cm) i wcale “niegrubi” ;)…

Monika ja jestem nieduż 1,59 i ok 50kg maż tez nie za wysoki a synek przy cukrzycy ciążowej ponad 4 kg więc jak dla mnie to bardzo dużo

Mój Tobciu własnie osiągnął (też 30 tc) ok 1844

Mój w 30 tygodniu miała jakieś 1,5kg. Ja miałam cukrzycę ciążową, a on wcale nie był taki duży. Gdy przyszedł na śiwat ważył 3300g.

przeważnie około 1400-1700 g

Ja jestem w 26 tygodniu i waga dzidziusia to 900 g :slight_smile: Lekarz powiedział, że w normie :slight_smile:

Anna raczej lekarz wie co mówi ja tak szybko sprawdziłem w 25tc+3dni moje maleństwo według usg miało 881g to myślę że w normie.
Och tylko się cieszyć :slight_smile:

Mój synek w 27 tygodniu ważył ok 1000 -1100 g. W środę kolejna wizyta także zobaczymy ile będzie ważył w 30 tyg

Pomiar usg jest często mylący. W odstępie dwóch dni robiono mi Usg na którym waga wychodziła inna o 300g, teraz jestem w 30 tc i wychodzi że mały waży około 1400, to chyba dobry wynik jeśli Usg się nie pomyliło. Koleżanka rodziła i wszystko wskazywało na to że będzie duży chłopak, około 4kg, a wyszedł ledwie 3300.

Ja miałam USG robione w 32 tyg. i córeczka ważyła 1922 g. także troszkę więcej niż jest norma.
Moja pani doktor mówi, że w 32 tyg. prawidłowa waga to 1800g.
Myślę, że Twoje dzieciątko dobrze waży :wink:

USG w 30 tyg. jeszcze przede mną. Natomiast moja w 20 tyg, ważyła 499 gram, czyli w sumie sporo, jak na dzieciaczka w tym wieku. Ale wszystkie pomiary wyszły prawidłowo i lekarz od usg ani prowadzący nie widzą nic niepokojącego w tej wadze. Jestem ciekawa ile będzie ważyć teraz. Biorę właśnie też pod uwagę to, że te pomiary nie są takie dokładne i przy końcowej wadze mogą się mylić nawet o kilkaset gram.

W moim przypadku wyniki pomiaru maluszka na usg zawsze były wg lekarza za niskie. Jeszcze o godz 7 rano w dniu porodu usłyszałam że dziecko będzie ważyć nieco ponad 2 kg, Gosia była z nami o godzinie 14:28 z waga 3680g więc sporo urosła;-)
Waga w aparaturze usg jest szacowana a nie faktyczna. Na jej wynik ma wpływ dużo czynników np wielo-, malowodzie, ułożenie płodu.

Moje dziecko ważyło zbyt dużo i też odczuwałam niepokój.Lekarz musi nas poinformować o wadze dzidziusia.
W 32 tygodniu ciąży ważyła dokładnie 2080-czyli sporo!A urodziłam córeczkę o wadze 3700g.
Mojej koleżance lekarz też powiedział ,że ma za małe dziecko i urodziła zdrowe dziecko o wadze 2300g.

U mnie maluszek w 29 tygodniu ważył 1600 a w 32 tygodniu 2200 a urodziłam synka o wadze 4000g.
Pamiętajmy, że każdy pomiar wagi za pomocą usg jest przybliżony i nie ma pewności, że taka waga jest faktycznie wagą naszego maluszka - ona jest podana w przybliżeniu. Lekarze mają różne sprzęty jedni nowsze dokładniejsze, drudzy starsze ale wszystko jest tylko orientacyjnie podawane. 100% pewności mamy dopiero jak się urodzi. Głowa do góry kochana wszystko jest dobrze.

Mój Synuś miał w 30 tyg 1700. Urodził się ważąc 3780, a przed porodem miałam różne pomiary od 3500 do 4100.
USg może się do 0,5 kg pomylić. Poza tym każde dziecko inaczej przybiera na wadze. Mi mówili, że jest za mały bo na diecko matki cukrzycowej powinien byc większy. Zresztą na wypisie mam napisane niska waga urodzeniowa(3780), bo był przenoszony i powinien przy mojej cukrzycy być większy:( A znowu mój lekarz powiedział, że dobrze że nie jest za duży bo przy cukrzycy często obawiają się, żeby dziecko nie miało makrosomii czyli ,żeby dziecko nie było zbyt duże do wieku płodowego, bo co prawda jest duże, ale jego układy(nerwowy, oddechowy …) są niedojrzałe do wieku płodowego.
Wszytsko będzie dobrze, poczekaj aż maluszek będzie na świecie i jak wtedy Ci go zważą to będziesz wiedziała na 100 %.

Moja bratowa przy cukrzycy po terminie urodziła synka z wagą 4100 a ja w 38 tygodniu urodziłam synka z wagą 4000 cukrzycy nie miałam. Dziecko przybiera na wadze w swoim tempie i nie wiemy ile tak na prawdę będzie ważyło. Nie ma powodu zamartwiać się na zapas :slight_smile:

Nie masz się czym martwić. Waga dziecka wg pomiarów usg jest szacunkowa i nie jest dokładna. Wystarczy, że lekarz o kilka milimetrów się pomyli zaznaczając obwod główki i waga już wychodzi całkiem inna. Dlatego nie masz się czym martwić a ile waży Twoje malemstwo okaże się tak na prawdę w momencie kiedy już urodzisz Malucha. Głowa do góry i nie stresuj się na zapas.