Ja się strasznie rozczulam, tym bardziej że córka ledwo siadała niedawno, a teraz już sama wstaje i łazi przy meblach
nie wiem kiedy ona tak urosła ![]()
![]()
U synka było tak że dużo gaworzył i przestał…. Po jakimś czasie wróciło…… a teraz jest na etapie pozbawiania języka i plucia ![]()
Spokojnie, to co opisujesz, to klasyczny przykład zasady ‘krok w tył, dwa kroki do przodu’.
Większość mam przechodzi przez to samo – gdy dziecko opanuje nową, trudną umiejętność (jak obracanie się), jego mózg skupia się na tym tak bardzo, że po kilku dniach przychodzi ‘przeładowanie’.
Skok rozwojowy (4-5 miesiąc) to czas, w którym dzieci zaczynają dostrzegać relacje i sekwencje zdarzeń. Często towarzyszy temu regres snu i niechęć do kładzenia się na drzemki, o których wspominasz.
Mózg robi ‘miejsce’ często bywa tak, że dziecko ‘zapomina’ o obrotach, bo w tym czasie intensywnie pracuje nad czymś innym, np. doskonaleniem chwytu lub nowymi dźwiękami.
Ząbkowanie w 5. miesiącu mogą zacząć dokuczać dziąsła. Ból sprawia, że leżenie na brzuszku (które wywołuje nacisk) staje się niekomfortowe, a sen gorszy.
Regres snu
Zazwyczaj wlansie takie coś ma miejsce przy skoku rozwojowym właśnie
no wczoraj to właśnie zauważyłam tak ładnie jadła łyżeczka skok rozwojowy przyszedł i siedzia taka nie obecna na tym krzeselku ![]()
ale uczy się raczkować pupę i ma w górze i rączki wyprostowane i się buja przód i tył ![]()
Nooo to faktycznie przygotowuje się do czworakowania, lada moment będzie wam się przemieszczać
właśnie przeszłam to uwstecznienie umiejętności przy rozszerzeniu diety gdy był skok rozwojowy pięknie jadła lyzeczka skok się skończy to siedziała na krzesełku jak bez sensu życia
próbowałam jej dawać łyżeczkę nie chciała po paru dniach jak wzięła w końcu łyżeczkę to biję jej brawo cieszę się i mówię jak pięknie je sam i je już spowrotem łyżeczka
teraz przy ząbkowaniu nie chce myć ząbków bo ją bóli ale mam nadzieję ze wróci do normy