Co sądzicie na temat profilaktycznych badań USG brzucha i główki?
Czy jest to potrzebne i czy warto z możliwości takiego badania skorzystać?
A może uważacie, że takie badanie powinno być zalecane tak jak USG stawów biodrowych?
Ja teraz zapytam o możliwość wykonania takiego badania u mojego synak ze względu na przepuklinę. Strasznie się boje, że jednak to się nie zrośnie. Zobaczymy co nam w poniedziałek powie pani doktor
Dzieci różnie reagują na różnego rodzaje badania, dla mojego dziecka każda wizyta u lekarza sprawiała jej wiele stresu i tak jest do dzisiaj.
Nawet zwykła kontrola kończyła się płaczem, potem chciałam ją przyzwyczaić do pani dr. i zabierałam ją ilekroć chodziłam po receptę na mleko, tak sobie to pomogło, dlatego uważam że nie ma co stresować dzieci jeśli nie ma takiej koniecznosći.
USG moja mała miała zalecane tak jak u wiekszość bioderek - które pamiętam, ze strasznie płakała podobnie było przy USG brzuszka zalecone przy refluxie.
USG przez ciemiączko można wykonać, tylko do określonego wieku, jakiś czas temu moja bratowa wykonywała takie badanie swojej córeczce i lekarz powiedział, ze to ostatni dzwonek (miała wówczas 3 miesiące) gdyż ciemiączko bardzo szybko zarasta.
USG pomaga wykryć coś czego nie widać gołym okiem, tutaj jest duży plus wykonywania takiego badania moze gdyby było wykonywane obowiazkowo, pewne choroby było by można wykryć dużo wcześniej.
Koszt prywatny USG nie jest mały oczekiwanie na wizytę tez nie zbyt szybkie, w przypadku USG przez ciemię w ubiegłym roku dowiedziałam się, ze można wykonać jedynie prywatnie, chyba ze w szpitalu dostanie skierowanie wówczas jest możliwość na NFZ
Wydaje mi się, że każde dziecko po urodzeniu bez względu na to, czy przyszło na świat przez cc czy naturalnie powinno mieć wykonane przynajmniej usg przezciemiączkowe. Takie badanie wykonane na wczesnym etapie życia dziecka pozwala wykryć zmiany w strukturze mózgu spowodowane np. niedotlenieniem na skutek okręcenia pępowina. I dzięki temu możliwa jest szybka diagnostyka i podjęcie właściwego leczenia jeszcze podczas pobytu dziecka w szpitalu.
Może kiedyś w tej naszej Polsce będzie to jako standard w opiece neonatologicznej l podejrzewam, że nieprędko ![]()
kusia poki co na takie zmiany sie nie zapowiada - wielka szkoda …sami nie wiedza jaka krzywde niektórym dzieciaczkom wyrzadzaja w ten sposob …dopoki w polsce nie ma stanu krytycznego nic robic nie beda bo NIE MA NA TO FUNDUSZY ![]()
Nam lekarz rodzinny zlecił USG jamy brzusznej. Wykryło nam niewielkie zmiany w nerkach, które niby po 6 miesiącu powinny zaniknąć, ale mamy za te parę miesięcy badanie powtórzyć. Uważam że warto takie badania wykonać, bo nigdy nie wiadomo co się dzieje wewnątrz organizmu dziecka. Nie wszystko można zobaczyć gołym okiem.
A to takich badań nie robią w szpitalu bezpośrednio po urodzeniu???
justin1983 niestety nie robią (a przynajmniej nie w każdym szpitalu). Zazwyczaj robi się te badania tylko z jakichś konkretnych wskazań (np. z powodu niedotlenienia, okręcenia pępowina, czy wcześniactwa).
Osobiście uważam, że usg główki i jamy brzusznej powinno być standardem tak jak usg stawów biodrowych.
kusia_ss to jestem bardzo zdziwiona. ponieważ mój syn, który urodził się 6 lat temu usg jamy brzusznej i usg OUN miał wykonywane w szpitalu po urodzeniu, dlatego myślałam że takie badanie jest standardem u noworodków.
justin nie takie badania to nie sa badania przesiewowe wykonywane u każdego noworodka, może akurat szpital w którym rodziłaś miał jakieś finanse na przeprowadzanie takich badań lub lekarz neonatolog który się wami opiekował takie badania zlecił z jakiś przyczyn:)
Być może , ponieważ innych przyczyn wskazujących do wykonania tego badania nie było, w każdym razie jestem nie miło zaskoczona, że takie badania nie są standardem.
justin1983 szara rzeczywistość oni na podstawowe leczenie nie maja do specjalistów trzeba czekać długie miesiece z dziećmi więc na pewno takie badania szybko nie będą standardem.
Moja mała miała robione te oba USG po wyjściu ze szpitala jak miała jakiś miesiąc . Teraz ma prawie rok i neonatolog znów nam zleciła USG brzuszka . Neonatolog to lekarz który jest refundowany tylko do roczku dziecka więc ona stara się dobrze przebadać małą bo niedługo ostatnia wizyta u niej . A jutro USG …
Myślę jednak że każdy maluszek powinien przynajmniej raz mieć robione takie badanie a najlepiej to dwa .U nas w szpitalu przy wypisie jest to normą ze raz się robi ![]()
Drogie mamy
Ostatnio ruszyła akcja “Masz dziecko .Przejmij inicjatywę . Zrób mu badanie usg !”
Plakat przesłała mi znajoma z zaleceniem przesyłania go dalej …
Ostatnio synek moich znajomych trafił do szpitala na jakieś kontrolne badania ,był to maluszek ,już nie pamiętam dokładnie ale miał między 6 - 10 tygodni . W zasadzie przez przypadek pani dr wpisała usg w kartę … na usg wykryto w brzuchu maluszka guz , dziecko musiało jak najszybciej przejść operacje usunięcia guza który jak się póżniej okazało z każdym dniem był większy …Przez takie jedno badanie udało się uratować jego życie …
W załączniku dołączam plakat …“Przeczytajcie go -polecam”
A co do usg tak ode mnie to jak najbardziej jestem za …obie moje córki miały ugs główki . Oba usg były wykonane tylko dlatego że były po cc i lezały w szpitalu dłużej niż dziecko po porodzie naturalnym , Pierwszej córce wyszła torbiel na usg a druga miała lekki krwotok , obie te zmiany z biegiem czasu się wchłonęły i teraz obie córki nic nie mają ale miały 3 razy kontrolne usg , uważam że usg główki powinno mieć każde dziecko po porodzie i jest ono konieczne … nie wiem jak jest teraz ale 5 lat temu po normalnym porodzie usg główki nie robili tylko po cc.

Jeśli tylko ktoś ma możliwość zrobienia usg główki czy brzucha polecam jak najbardziej , człowiek czasami nie jest świadomy ile chorób bądź zmian można wykryć takim badaniem
Poza tym jeśli “odpukać” wyjdą na badaniu jakieś zmiany np. krwawienie do mózgu to z takim dzieckiem trzeba od razu inaczej postępować np. . podczas rehabilitacji , Jeśli z dzieckiem coś się dzieje nie tak to neurolog pierwsze co to się pyta czy dziecko miało usg przez ciemieniowe kiedykolwiek …to badanie jest bardzo ważne
MY musieliśmy robić UKG serduszka i wyszły nam nieprawidłowości. Dzięki temu mały miał zrobione także USG brzucha. Na szczęście teraz już jest wszystko ok.
Wskazania do wykonania USG przezciemiączkowego, refundowanego przez NFZ:
-wcześniaki (noworodki urodzone przed ukończeniem 37 tygodnia trwania ciąży)
-noworodki z niską urodzeniową wagą ciała;
- dzieci z wadami wrodzonymi dotyczącymi mózgu i układu nerwowego
- niedotlenienie dziecka w czasie ciąży, porodu i w okresie noworodkowym
- podejrzenie krwawienia śródczaszkowego;
- zbyt duży przyrost obwodu głowy noworodka po porodzie (podejrzenie wodogłowia)
- nieprawidłowy rozwój niemowlęcia oraz objawy sugerujące nieprawidłowości w układzie nerwowym (np. drgawki)
- zakażenia płodu podczas trwania ciąży oraz infekcje u noworodka
- noworodki i niemowlęta po urazie głowy
jeśli chodzi o tą niską wagę urodzeniową, typ moje dwie koleżanki mamy pociech o wadze urodzeniowej 2650 i 2900, dostały skierowanie. Tego badania nie robi się raczej odrazu, trzeba się zapisać, najlepiej od c razu, bo trochę się czeka, aż najlepiej sos wyrobić przed 6 tygodniem życia.
Gosiu … moja córka jest typowym wcześniakiem która urodziła się z waga 1980 , Badanie usg miała w 1 dobie po urodzeniu …drugi raz w 2 tygodniu zycia , wyszedł jej krwawinie śródczaszkowe 1 stopnia ( najlżejsze ) i póżniej miała jeszcze 2 kontrolne badania po miesiącu i po 3 miesiącach , nie było problemów u nas z zapisaniem się i z terminami
Moja mała miała robione 2 USG brzuszka i 1 x główki 2 x bioderek i w sierpniu 3 x bioderka . U mnie lekarze sami dają skierowania na badania i moim zdanie dobrze lepiej zrobić badanie niż później żałować
I problemów u nas także z terminami nie ma okres oczekiwania nie jest długi , owszem najdłużej musimy czekać na badanie słuchu w CZMP w Łodzi bo aż 3 miesiące ale akurat nam pasuje ponieważ mała ma mieć 6 - 7
My nie mieliśmy USG głowy choć dziecko w 9, 10 miesiącu podczas snu miało jakby odruch moro.