USG 4D warto robić?

Dziewczyny, które robiły USG 4D, warto? W którym tygodniu najlepiej wykonać takie badanie?

Niestety w powyższych linkach nie ma szczegółowej odpowiedzi na moje pytanie, m.in w którym tygodniu jest polecane wykonanie badania.

Sądzę, że jak dzidziuś jest już większy, bo na początku przypomina małego kosmitę i chyba ładniej wszystko wygląda od około 20 tygodnia :slight_smile: ale każdego może co innego zadowalać. Możesz zrobić już nawet na cwiartkowym badaniu jeśli chcesz, :slight_smile:

Wiola szczerze sama musisz zdecydować . Mam argumenty za i przeciw po pierwsze to dosyć sporo kosztuje , oglądałam płytę tylko w czasie ciąży, teraz nawet nie wiem gdzie ona leży , a po drugie to też świetna pamiątka tego momentu już nigdy nie da się wrócić. Decyzja należy do Ciebie

Najlepiej wykonać takie badanie pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży. A czy warto to musisz decyzję podjąć sama. Minusem jest koszt a plusem to że zobaczysz dziecko i będziesz miała pamiątke. No i płeć dziecka można określić z dużo większym prawdopodobieństwem

USG 4D to bardzo dobry pomysl! Jwst to bowiem przewspaniala pamiatka i pierwsza mozliwosc dokladnie zobaczyc swoje dzieciatko w brzuszku. Najlepiej takie USG wykonac w 20 lub po 20tyg. ciazy. Wtedy juz wszystko ladnie widac. :wink:

W pierwszej ciąży nie robiłam ale w drugiej zrobię na 100 %. Fajna pamiątka. UsG 4D trzeba wykonać do około 20 tyg :slight_smile:

Ja mialam robione USG 4 dwa razy w ciazy. Nie mam ani jednego filmiku z niego ponieważ robione to bylo na kasę chorych (nie mieszkam w polsce). Za pierwszym razem koło 20 tygodnia. Naprawdę bylo pięknie widać. Chociaz malutka chowala się i za bardzo nie chciala pokazać . za drugim razem po 30 tygodniu bylo naprawdę mało widać. Ale to tez dlatego ze moja córka była tak ustawiona ze lekarz miał nawet problemy z pomiarami. Mam taka małą akrobatke która wiecznie z nogami na głowie na USG lezy. A jak już udalo się ja zmusić do tego zeby zabrała nogi to zaslonila się raczkami. Osobiscie nawet gdybym miała zaplacic to bym się zdecydowała na USG ale wlasnie w okolicy 20 tygodnia. W 30 moze się okazać ze za duzo nie zobaczysz.

Miałam robione, koło 20 tygodnia ciąży,

Miałam robione w 20 tygodniu i byłam bardzo zadowolona, lekarz który mi je robił wszystko dokładnie zbadał i pokazywał mi na ekranie , mąż był cały czas ze mną . Po Tym badaniu byłam spokojniejsza o zdrowie mojego maleństwa. Lekarz zrobił nam zdjęcie na którym widziałam twarz naszego synka i nagrał całe USG na pendriva dzięki czemu mamy pamiątkę na całe życie. Bardzo polecam zrobić sobie USG w 4D

Jesli chodzi o efekt wizualny calego malca to około polowy ciąży z tego wzgledu ja zdecydowałam sie zrobic 3/4D podczas połowkowych. Świetnie to wszystko widac i bardzo dokładnie mozna wychwycic wszelkie szczegóły. Moj lekarz tez czesto tak dla mnie samej przelączał na chwilkę obraz ze zwyklego 2D rowniez na wczesniejszych i pozniejszych etapach ale to tak chyba dla samego popatrzenia przez pacjentke by bylo jej milo.
4D czyli filmik raczej tylko w tym okresie 18-22 bo pozniej dziecko nie ma miejsca na taką ruchliwosc, przez to ze jest większe i juz nie ma mozliwosci pokazać nam w pelni swoich umiejętnosci fikołków.
Jesli chodzi zas o sam obraz i np chec posaidania zdjec czyli 3D to mozna w zasadzie do konca ciazy i wtedy fajnie widac już buzke dziecka i rysy i mozemy zauwazyc podobienstwo do ktoregos z rodziców :wink: ale wtedy juz raczej tylko glowka bedzie widoczna albo poszczegolne czesci ciala, bo calego cialka aparat nie obejmie.

Ja osobiscie polecam , mamy juz dwa pendrivy z filmikiem z calosci badania starszego synka i tego jeszcze brzuszkowego.
Jesli mozesz sobie na nie pozwolić to zrób połówkowe 3/4D :slight_smile:
Lekarz pomiary i tak przeprowadza sobie na obrazie 2D ale w fajniejszych momentach przerzuca na 4D, moze tez cofnac , zatrzymac , obracac obraz o kilkadziesiat stopni jak rzeźbę niesamowita sprawa :slight_smile: wtedy tez odznacza sobie z ktorego obrazu wydrukuje zdjecia dla Was ale wiadomo dla niego samego najwazniejsze beda pomiary i dokladna analiza wszelkich narzadow , przeplywow itp kwestii :slight_smile:

Wiola i co zadecydowałaś?

Ja zrobiłam to usg 3d i 4d. Jestem bardzo zadowolona. Przy kolejnej ciąży też się na to zdecyduję. Otrzymałam opinie i ocenę innego ginekologa. Dowiedziałam się sporo więcej niż u swojego ginekologa. Wszystko co widział zaraz mówił i tłumaczył co jak gdzie. W dodatku potwierdził tą samą teorie co mój lekarz, że wszystko jest w pożądku, nic się złego nie dzieję i dziecko rozwija się prawidłowo. Naprawdę polecam. Była to dobra decyzja posłuchać zdania innego ginekologa. Nie uważam żebym wydała pieniądze w bloto, bo były to dobrze zainwestowane pieniądze.

ja żałuję że nie robiłam takiego zdjęcia fajna pamiątka jest

aneta to ja np chodzę ciagle do tego samego specjalisty od USG jeden z lepszych w moim miescie i wlasnie robi i takie 3/4D wiec innego lekarza odwiedzac nie musialam i w sumie sie ciesze bo jemu ufam w 100% bo widzi bardzo duzo i bardzo szybko wyłapuje nam nieprawidlowosci w obu ciążach. Ale tez nie jest to moj lekarz prowadzący bo moja ginekolog usg nie robi wiec tak czy inaczej chodze do dwoch lekarzy tylko w innych celach :wink:

Osobiście jeszcze nie zdecydowałam. Jestem w 12 tc, więc jak piszecie to czasu jeszcze trochę mam do namysłu, ale jestem bardziej na tak z Waszych opinii. Narazie jestem przejęta, bo dzisiaj jestem świeżo po prenatalnych.

Wiola i jak wszystko w porządku? :slight_smile:

Tak! Jak najbardziej jest wszystko ok :smiling_face:

Czyli i tak sięgnęłaś opini dwóch lekarzy. Ja mieszkam w małym mieście i też chodziłam w sumie do najlepszego lekarza. Ale mój lekarz nie robił usg 3d i 4d. Mi na tym usg wyszło że córka ma pełny pęcherz jakby się nie wysikała. I od razu lekarz mi powiedział że może tak jest że siku nie zrobiła. Ale też mi powiedział, że jak będę u swojego lekarza prowadzącego ciążę i będzie mi robił usg to niech zwróci na to uwagę.
Wioletta usg 3d i 4d najlepiej zrobić do 25 tygodnia ciąży. Zanim dziecko się przekręci i jest mniejsze. Wtedy wszystko mogą zobaczyć i szybciej wykryć nieprawidłowości.

Akurat do zbadania nieprawidłowości w zupełności wystarczy usg2d. Zresztą mój lekarz zawsze robił mi USG w 2d i później poprostu przyłączał na 4d żebym mogła pooglądać mała jak wygląda.