USG 4D warto robić?

O to pewno masz jeszcze troszkę czasu. A jeśli chodzi o prenatalne to lekarz Cie do tego namówił czy sama chciałaś? Bo to badanie też tanie nie jest. Ja z racji wieku musiałam zrobić tzn później stwierdziłam że lekarz mnie naciągnąć na kasę nie potrzebnie

aneta tak aczkolwiek moja gin opiera sie tylko na opisie, bo sama nie wykonuje wiec tez musi zaufac swojemu koledze :wink:
Z przekrecaniem jest roznie u mnie mlody w 20tc na usg byl juz glówkowo w obecnej ciazy i to w niczym nie przeszkadza, na tym etapie wszelkie ułozenia sie zdarzaja i są ok :slight_smile: moja szwagierka tez coreczke od polowkowego miala glówkowo juz do końca, wiec ulozeniem w ogole nie ma co sie przejmować.

agniejeska dokladnie, jak pisalam wcześniej ogolnie zazwyczaj wiekszosc pomiarow nawet podczas 3/4 D robia na obrazie 2D wiec tez mysle ze nie ma to znaczenia dla dobrego lekarza, wiadomo widac wiecej i mozna wychwycić pewne nieprawidlowosci no w wygladzie twarzyczki, latwiej jest policzyc paluszki itd ale grubsze sprawy z pomiarami na 2D tez zostaja wykryte. U nas wyszły nieprawidlowosci w nerkach w obu ciazach u maluchow, wykryte na polowkowych za kazdym razem ale tylko dlatego ze dzieci juz sa na tyle duże iż mozna zauwazyc takie rzeczy. Zastoje w miedniczkach lekarz mierzyl na obrazie 2D, wiec nawet jakbym poszla na zwykle usg to i tak bym sie o tym dowiedziała.
Ale podczas zwyklego identycznie jak u Was tez nam przelaczal na chwilkę na 3D tak sam z siebie :wink:

lola w zasadzie to nawet samo usg 11-13tc nazywamy prenatalnyni badaniami, wiec nie wiadomo czy Wiola miala Pappa i inne poza samym usg :wink:
Najważniejsze ze wszystko oki :slight_smile:
Mi lekarz powiedział ze przy tak malym prawdopodobienstwie chorob jakie wyszlo z pomiarow usg naniesionych na jakis formularz wyliczajacy właśnie prawdopodobienstwo różnych chorob u dziecka dla kobiet w moim wieku, że wlasnie pozostale moge zrobic ale wg niego nie.ma takiej potrzeby. Pappa tez nie da nam 100%pewności bo moze wyjac ogromne prawdopodobienstwo a dziecko urodzi sie zdrowe badz na odwrot. Jedyna chyba metoda prawdziwie sprawdzalna to pobranie plynu owodniowego a to juz bardzo ryzykowny zabieg.

Ja niepodważam jej czy twoich kompetencji. Każdy robi jak uważa. Skoro twoja ginekolog nie robi usg to dobrze że opiera się na opisach, a usg swoją drogą. Ważne, że jest dobra w tym co robi i jesteś zadowolona jak prowadzi ciążę.

Najważniejsze to aby mieć pełne zaufanie do swojego lekarza. To jest połowa sukcesu

Zaufanie do lekarza oraz świadomość, że jest on osobą kompetentną. Jednak prowadzenie ciąży to nie taką błahostka, jak wszystko idzie książkowo jest ok. Ale gdy pojawiają się komplikacje lepiej wiedzieć, że dany lekarz pewnych objawów nie zignoruje.
Co do badania Usg 4D to wydaje mi się, że jest warte swojej ceny. Cudowna pamiątka. Poza tym widzimy dokładnie dzidziusia, nawet można dojrzeć zarysy twarzy :slight_smile: najlepiej wykonać około 20 tygodnia gdy dziecko jeszcze nie jest takie duże :slight_smile:

Agn mysle ze lepszy od pappy jest test nifty. Nie jest inwezyjny jak pobranie plynu owodniowego. Niestety cena okolo 2 tys zl dla mnie byla za duza. I mysle ze dla wiekszosci osob tez. Nie wiem czy slyszalyscie o tym tescie

Miałam również test Pappa, ale wynik za ponad tydzień.

Osobiście uważam że warto zrobić z kilku prostych powodów .
-spokojniejsza głowa , jeżeli nasze dziecie jest przebadane tak dokładnie ,

• w razie nieprawidłowości jest jeszcze czas i możliwości coś zmienić/ przygotować się ,
  • wspaniałe przeżycie dla kazdej mamusi ale szczególnie polecam wziąć partnera (mój mąż do tej pory jest zachwycony i ciągle to wspomina),
  • film i zdjęcia są pamiątką na całe życie i kiedyś można podarować je jako prezent na np 18 urodziny dziecku.

Wiadomo że koszt jest spory (u nas 300zł) ale jeśli sie ma pieniądze to nie beda wyrzucone one w bloto :slight_smile:

agniejeska a tak tak jasne, nie mogłam sobie przypomniec co bylo alternatywa do aminopunkcji ale of kors Nifty wlasnie :wink: tyle ze wlasnie okropnie drogie i juz raczej zlecaja je wtedy, gdy sa już widoczne duże prawdopodobienstwa nieprawidłowości z tego co zauważyłam. Albo bardzo obciazony wywiad mimo dobrych wyników. Tak samemuod siebie nie slyszalam by ktos robil a pappa juz kilka moich znajomych robilo mimo braku wskazań . Aczkolwiek majac do wyboru amino albo Nifty to z pod ziemii bym wydlubala te pianiazki aby tylko nie robic tak inwazyjnego badania jak to pobieranie. .

Ja mam jedna znajoma która ten test zrobiła. I fajnie bo miala szybko pewność ze to chłopiec. Ja się nad nim zastanawialam ale stwierdziłam ze wyniki mam dobre żadnych predyspozycji tez nie wiec bez sensu wydawać tak duze pieniądze. Ale ja tak jak ty gdybym miala do wyboru te dwa sposoby to bym.stanęła na rzęsach zeby nie robić nic inwazyjnego.

Uważam że USG 4D to fajna pamiątka. My mamy filmiki z dwóch ciąż i zdjęcia wykonane w 3D wisza na ścianie.

Ja przy kolejnej ciąży na pewno się zdecyduje na usg 3d i 4d. Nie tylko ze względu na zdjęcia i filmiki. Ale z tego wzgledu, że zasięgne opini innego ginekologa. W ten sposób sprawdzę czy zdania się pokrywają. A może podczas tego badania wyjdzie coś czego nie widać na zwykłym usg.

Teraz tak myślę, że jeśli z dzieckiem coś by wyszło nie tak to już widać na zwykłym USG. 3Di 4D to dodatkowy bajer, ale istotny dla przyszłych rodziców.

Aneta to prawda, raz że to zawsze dodatkowa konsultacja, a poza tym to usg jest dokładniejsze, sprzęt nowszy, więc myślę, że warto. I przede wszystkim też warto bo to fajna pamiątka. Moja córka ze zdjęcia 3d, po porodzie porównując to zdjęcie jak żywe :slight_smile:

Dziewczyny a nie zwrocilyscie uwage ze wszytskie pomiary wykonywane sa w 2d? Wiec z zdaniem o lepszym sprzecie bym sie nie zgodzila. Chyba ze ktos chodzi do ginekologa ktory ma napraede kiepski sprzet. Natomiast jesli chodzi o konsultacje u innego lekarza to jak najbardziej rozumiem. Ja sama w tej ciazy bylam badana przez 4 roznych lekarzy.