Witam potrzebuję szybkiej odpowiedzi czy można i warto wykonać USG 4D po 33 tyg ciąży? Moje pytanie wynika z tego, że w sobotę jest akcja na której wykonują darmowe badanie USG, a moje koleżanki są jedna w 33 tyg ciąży, a druga w 35. Czy mogą je wykonać i czy warto bo słyszałam opinie, że już nic nie widać:( Będę wdzięczna za odpowiedź
Jak za darmo to można skorzystać - o ile nie będzie trzeba czekać w kilometrowej kolejce
Napewno już nie będzie widać całego maleństwa, ale można zobaczyć buźkę. Ja nie mam tej przyjemności, bo moja córeczka podczas usg zakrywa się rączką;)
Jak za darmo to bym skorzystała, ale tak jak ewca85 pisze, pewnie będzie długa kolejka. Ja mogę powiedzieć, że ostatnie usg miałam w 30 tygodniu ciąży i mała już wtedy mocno przyciskała buźkę do macicy i były problemy z jej dokładnym obejrzeniem. Podejrzewam, że w 33 czy 35 tygodniu może być już za późno, ale przecież mogą iść się przekonać.
teraz to nie pamietam, ale wiem ze juz po ktoryms tygodniu to ciezko bylo dziecko obejrzec w 4D pamietam, ze lekarz wylaczyl bo stwierdzil, ze tak pozwijane, ze nic nie widac… jakos tak bylo ok.35 tyg, ale to chyba wszystko zalezy od wielkosci dziecka… zawsze mozna sprobowac
ja byłam wczoraj na zwykłym usg podczas wizyty (1 dzień 37 tygodnia) i mało co było widać,nosek oglądaliśmy i stopę
Ja miałam robione ugs 4d. maluszka bardzo bylo dobrze widać jak ziewał i jak się krzywił i ruszał rączkami. bardzo fajna pamiątka. usg miałam nagrane na płytę
Ja nie miałam 4D, ale miałam 3D nagrane na płytkę. Kiedyś małemu na pewno pokażę.
Rzeczywiście w 33 tygodniu już prawie nic nie będzie widać, ale zawsze można spróbować.
podobno najlepsze 3D/4D są na połówkowym, czyli kolo 20 tc.
za darmo można spróbować i w 33tc, chociaż te wszystkie akcje darmowe to ciężki temat. Moja koleżanka stała pół dnia kiedyś i się niezałapała, więc warto rozważyć czy warto się męczyć.
Słyszalam niegdyś wypowiedź prof bodajże Dębskiego, ze usg 3d, 4d w III trymestrze cięży jest tylko po to by zadowolić rodziców, że mogą swoje dziecko zobaczyć w taki “stanie” jak ujrzą po narodzinach- że ma taką a taką buźkę itp. natomiast tego typu usg w późnej ciąży nie wnosi nic z punktu widzenia medycznego, gdyż narządów sie nie zbada. ot taka chimera nowoczesnej technologii, by zbić kasiurkę. ale jak to jest za free to nic Ci nie szkodzi. ja tam wolę miec niespodziankę jak mój synuś będzie wyglądał ;p
Ja czytałam że USG 3D/4D w ogóle nie wnosi nic z punktu widzenia medycznego bez względu na to kiedy jest wykonywane…
No to jeszcze lepiej…
jeżeli jest to bezpłatne badanie jak najbardziej zachecam, bedzie dosc ladna pamiatka . Faktycznie dzieciątko w tym czasie może być juz duze i obraz bedzie nieco gorszy niz by zrobic je w 30 tyg. wrazenia sa z pewnoscia niesamowite i mimo wszytsko warto.
Faktycznie jak za darmo to można zrobić nawet tak późno. Ja chyba nie będę w tej ciąży wykonywać tego badania. W pierwszej ciąży się skusiliśmy, bo wiadomo, chcieliśmy mieć wszystko co możliwe przy pierwszym dziecku. Teraz już nawet przy pierwszym badaniu tym takim szczegółowym w 12 tygodniu niewiele było widać - znaczy jedno dziecko było widoczne, a do drugiego ciężko było dojść więc przypuszczam że z 3D też byłby kłopot.
My robiliśmy USG 3D jak by jednocześnie z normalnym. Poprostu na połówkowym po sprawdzeniu wszystkiego dokładnie w 27 , lekarz przełączył się na 3D/4D. Samo badanie w tej formie, mieliśmy wiec bezpłatne. Za nagranie filmu z całości zapłaciliśmy 50 zł. Gdybyśmy nie chcieli płyty, zdjęcia 3D i tak byśmy dostali,razem z resztą tych “medycznie ważnych”
W 33 rzeczywiscie juz malo widac, ciezko zrobic jakas fotke zeby byl na niej widoczny rozpoznawalny fragment. Najlepiej robic kolo 25-27 tygodnia.
Najlepiej takie USG robić najdalej do 27-28 -go tygodnia bo dziecko jeszcze jest odpowiednich rozmiarów by w miarę dużo zobaczyć . Ja miałam robione takie USG w 19 tygodniu i było wtedy idealnie , bo mała była dobrze widoczna i zobaczyłam płeć . Co do twojego pytania to jeśli jest to za darmo to można iść , może coś koleżanki zobaczą ale jeśli byście miały płacić to w tym tygodniu już stanowczo odradzam bo szkoda pieniędzy jak nic nikt sie nie dowie .Często też przy ofercie takich badan jest napisane by zgłaszały się kobiety w ciąży między konkretnymi tygodniami
Gosiu, ja miałam podobnie, po prostu podczas zwykłego usg połówkowego w 22tc lekarz przełączył na 3d i dał nam zdjęcia, nie pobierając dodatkowej kasy. a tak jak nas szwagierka namawiała by zrobić osobno, to facet brał 250zł i to tylko za samą “atrakcję” 3d, nie spoglądając ze strony medycznej.
Spróbować można skoro darmowe ale raczej mało będzie widać
Jak za darmo to czemu nie:)
dziewczyny ja chodziłam na 4 D całą ciążę i szału nie ma ,efekt był tylko w 14 tygodniu jak zrobiła nam i pokazała zdjęcie 4 D dziecka , a póżniej to już nasza dr i tak przełączała na zwykłą jakość bo tak lepiej widziała dziecko , Moim zdaniem ważniejsze jest to do jakiego lekarza trafisz ,jeśli lekarz jest dobry to nawet na zwykłym usg ci powie że coś go niepokoi , a jak lekarz ma wszystko gdzieś i rob na szybko to nawet najlepsze usg nie pomoże