USG 3 trymestru – co nam daje i ile kosztuje?

Oczywiście wykonywałam wszystkie trzy USG. Jestem osobą bardzo martwiącą się i dla spokojniej głowy wolałam zrobić i wiedzieć że dzidziuś jest zdrowy . Bo może to badanie nie daje 100% pewności ale jednak większa nic zwykle badania �

Co nam daje USG III trymestru ? 

Podczas tego badania lekarz ocenia :

-szczegółowo budowę ciała płodu i jego ułożenie,

-ilości płynu owodniowego oraz lokalizację łożyska jak i jego wydolność,

-tempo wzrastania płodu.

Tak naprawdę podczas tego badania najlepiej ocenić tempo wzrastania płodu, a co za tym idzie ryzyko związane z makrosomią (zbyt duża masa ciała) lub hipotrofią płodu (zbyt mała masa ciała) . Makrosomia jak i hipotrofia mogą wiązać się z problemami w dalszym etapie ciąży. Dzięki wcześniejszemu rozpoznaniu można zaplanować dalsze postępowanie w trakcie ciąży. Warto wspomnieć, że USG trzeciego trymestru jest wykonywane pomiędzy 28, a 32 tygodniem ciąży.

Cena takiego badania to koszt mniej więcej 300zł. Podczas USG 3D często można zobaczyć piękne ujęcia maluszka. Za dodatkową opłatą można również wydrukować takie zdjęcie na papierze 10*15.

Warto tutaj napomnieć, że USG 3 trymestru nie jest obowiązkowe. Najczęściej lekarz decyduje czy należy wykonać to badanie. Jeśli w poprzednich USG wyszły jakieś nieprawidłowości lekarz z pewnością zaleci wykonanie tego badania.

A Wy wykonywałyście USG 3 trymestru ? Miałyście te badanie wykonane za pomocą aparatu 3D czy 2D?

Zawsze to jednak większa pewność bo tu mogą zostać wykryte wady,których nie da się dostrzec wcześniej. A miałaś je robione w. 3d czy 2d?

Oczywiście, że robiłam, tak jak dwa poprzednie. Uważam to za dobrze wydane pieniądze, ponieważ wiele wad można leczyć już w okresie płodowym, albo zawczasu podjąć odpowiednie działania, żeby jakimś nieprawidłowościom zapobiec. Badanie miałam w 2D, ale lekarz zrobił rekonstrukcję 3D twarzy dziecka i dostałam 2 zdjęcia bez dodatkowych opłat (zapłaciłam 300 zł). Warto wspomnieć, że badanie 3D nic nie wnosi pod względem diagnostycznym, to tylko takie efekciarstwo, żeby pamiątka była lepsza ;)

Kaero loo to super,że nie musiałaś nic płacić dodatkowo za zdjęcie. Ja mam badanie jutro 300zl w 2d,a w 3d jakbym chciała to 400zl więc duża przebitka

Mazia, serio 100 zł więcej za to, że zdjęcie w 3D dostaniesz? Bo nie sądzę, że całe badanie jest robione w 3D, pomiary i ocenę wykonuje się raczej w 2D w różnych płaszczyznach (tak samo robi się w tomografii, czy rezonansie) i ewentualnie się rekonstruuje obraz 3D. No chyba, że nie mam racji, to możecie mnie wyprowadzić z błędu :)

Nie miałam, robiłam tylko pierwsze i drugie. Szczerze mówiąc mój ginekolog też ma dobry sprzęt a robił USG na każdej wizycie i te wizyty u specjalistów na badaniach prenatalnych niewiele się różniły od wizyty u mojego lekarza.

Przy pierwszej ciąży prosiłam o nagranie i mam filmik, płaciłam chyba 50 zł za płytkę a samo badanie miałam za darmo z programu unijnego. Przy drugiej ciąży mam tylko zdjęcia usg wydrukowane na kartce, nie dopytałam o nagranie. 

Mój ginekolog czasem pod koniec ciąży się przełączał na 3D i kilka takich zdjęć też mi wydrukował a na ostatniej wizycie dostałam od niego płytę ze wszystkimi zdjęciami jakie zrobił przez całą ciążę. Ale szału nie ma :D

My robiliśmy USG prenatalne I i II u certyfikowanego ginekologa. Natomiast III trymestru wykonywała mi ginekolog prowadząca na takim samym dobrym sprzęcie USG, też że zdjęciami i wizualizacja malucha w wymiarze 3d w ramach normalnych wizyt. 

Kaero szczerze nie wiem. Pani w rejestracji mnie poinformowała,że wykonują w 2d za 300zl,a jakbym chciała w 3d je mieć to 400. Myślę,że zdjęcie takie 10*15 mają dodatkowo płatne bo widzę,że tam się cenią. Wcześniejsze badania robiłam w tej placowce na NFZ więc teraz też się tam udałam bo lekarka jest bardzo dobra,a do mój lekarz wykonuje to badanie w jednym miejscu tylko i tam już nie było miejsc

Mazia, dobrze byłoby jakiegoś ginekologa zapytać, czy takie USG 3D daje coś więcej, poza efektami wizualnymi, możliwe, że jednak warto :)

ja pamietam ze byłam na wszystkich badaniach penatralnych, teraz również robie dodatkowe badania jak np. test peppa w najblizszym czasie

Co do 3d to faktycznie fajnie jest zobaczyć w takim obrazie maluszka, ale czy warto płacić aż tyle kasy?

ja byłam na 2d ale lekarz i tak pokazał mi obraz w 3D 

Przecież żadne z badań prenatalnych nie jest obowiązkowe. 

Ja zawsze robię wyłącznie drugie badanie prenatalne czyli to tzw. połówkowe. 

Mama_córeczki no w zasadzie masz rację,ale na to badanie lekarze każą iść,a na trzecie USG już nie każdy każe raczej mówią,że można na nie pójść,ale nie jest to konieczne jeśli nic złego się nie dzieje. Jest ono wskazane jak coś się złego działo w poprzednich badaniach lub chorobach mamy takich jak np cukrzyca.

Osobiście wezmę badanie w 2d. Lekarz mi jak się uda robi w 3d zdjęcia,a  jednak dla mnie 400zl to duzo

U nas cena takiego badania jest w różnych cenach :) 

U mojego gin akurat w granicach 400-450 zł 

Byłam na takim badaniu w 3D:)

badania prenatalne w ogóle są drogie ale piszecie o 2d, 3 d a teraz patrze na przychodnie gdzie mam sie zgłosić na test peppa a tam jest usg 4D ;) u nas niby 300zł ale test już 400zł wiec 700zł;/ 

Anita na całe Twoje szczęście masz to refundowane od 36 roku życia więc weźmiesz sobie skierowanie i będziesz miała te dwa pierwsze USG za darmo i test pappa też. Niestety normalnie wykonać te badania to ogromne pieniądze

Anita, tylko skoro robisz test PAPPA, to rozumiem, że to jest to pierwsze badanie? To nawet nie wiem czy się robi takiemu maluszkowi 3D, chyba lepiej jak już trochę podrośnie i wszystkie struktury będą wyraźne :) To 4D to jeszcze większy bajer, bo masz dziecko w 3D, ale dodatkowo widzisz jak się rusza;)

Ja miałam badanie 3d płaciłam 300 zł ale zdjęcie dostałam czarno białe . Aczkolwiek za darmoszke już.