Upławy po porodzie?

jak dlugo trwaja jestem 3 tydzien po porodzie i nadal mam krew na podpasce … czy jeszcze dlugo to bedzie trwalo???

U mnie w 3 tygodniu po porodzie już zanikały, ale trwało to tak z miesiąc :frowning:

ps. Też już miałam tego dosyć i myślałam, że zwariuję… ale czas szybko leci i jakoś wytrzymałam :slight_smile:

Odchody połogowe zanikają między 4 a 6 tygodniem, mniej więcej wygląda to tak:
1-3 dni po porodzie wydzielina jest krwista i dość obfita
5-6 dnia wydzielina przybiera kolor różowawo-brązowy
10-14 dnia pojawia się biaława wydzielina,
Po 4 tygodniu wydzielina jest bardziej skąpa i wodnista, może być wtedy żółtawa lub bezbarwna.

Jak ja pamiętam to po 3-4 tygodniach już zapomniałam o tym że krwawiłam i tylko na początku było to bardzo obfite krwawienie a po ok 2 tyg tylko raczej plamienie .

Daryska ja miałam tak około 3 tygodni, ale żeby nie było mi za wesoło to w 5 tygodniu dostałam okres. A w międzyczasie to znaczy między 3 a 5 tygodniem musiałam często wkładki zmieniać bo jeszcze miałam śluz taki jak przed porodem lekko brunatny. Powiem Ci, że to indywidualna sprawa jest jednak, bo każdy organizm dochodzi do siebie w różnym tempie. macica się jednej szybciej obkurcza innej kobiecie wolniej. Stąd się wzięło te 6 tygodni połogu, bo taki czas dają lekarze na oczyszczenie macicy i na jej obkurczenie. Ja Cię świetnie rozumiem, nie dość że masa pracy przy maleństwie to jeszcze trzeba pamiętać o zmianie podpaski i jednak jest to pewien dyskomfort, ale niestety musimy to cierpliwie znosić.

Ja jeszcze tego nie doświadczyłam,ale moja siostra po porodzie plamiła całe 6 tygodni…(piszę plamiła,bo tak,jak Kikacu-najpierw po plamiła,potem okres,potem znowu coś),ale jest to chyba sprawa indywidualna-jak z porodem i innymi sprawami :slight_smile:

Z tego co pamiętam u mnie trwało to ok. 4tygodnie ale tylko początkowo były obfite później to raczej plamienie.

No do 6 tygodni można delikatnie plamić. Ja po dwóch miałam już słabe odchody, po 3 tygodniach się skończyły krwiste i były śluzowate, po 4 ustąpiły zupełnie.

no ja jestem 3 tydzien po porodzie i te uplawy sa jak przy koncowce okresu …

No to nie masz się czym martwić. Zwłaszcza, że po porodzie naturalnym dłużej można plamić. Po cc to brzuch jest (przynajmniej u nas w szpitalu) trochę ugniatany, lekarz jak przychodził sprawdzić czy wszystko ok to jak nacisnął na brzuch to leciałoooo.

No po naturalnym też czyszczą poprzez naciskanie na brzuch bezpośrednio po porodzie :slight_smile: U mnie odchody występowały 6 tygodni. A do teraz mam ciemniejszą, kleistą wydzielinę ( córka ma 3 m-ce). Okresu do dziś nie mam. Za to jak przypomnę sobie odchody poporodowe to szczerze mówiąc miesiączki zawsze miałam bardziej obfite.

Ja miałam CC i u mnie trwało to jakieś przeszło 4 tygodnie ,oczywiście tylko na początku było dużo a potem już coraz mniej aż wreszcie zniknęło :slight_smile: Okres potem dostałam dopiero jak mała miała 8 miesięcy i od tej pory był już regularnie co 33 dni :slight_smile: Oczywiście dalej karmie piersią bo to ma akurat trochę wspólnego z okresem :stuck_out_tongue:

Ja krwawiłam chyba około 2 tygodni a potem do maks 6 tyg miałam dokładnie takie upławy jak napisała Anna :slight_smile: także idealnie w ciągu 6 tyg trwania połogu wszystko się skończyło. To zależy jak obkurcza Ci się macica, bo wiem od koleżanek, że u niektórych trwa to szybciej a u innych czasem i dłużej. Jeśli jestem pod opieką lekarza czy położnej to oni gdyby zauważyli coś niepokojącego dali by znać :slight_smile:

no masakra jak nie ustajaca miesiaczka wrrr…

Ja krwawiłam 3,5 tygodnia ale krwawienie może trwać do 6 tygodni.

Daryska jeśli karmisz piersią to być może prędko nie dostaniesz miesiączki :wink: To znów odpoczniesz od tych krwawień:)

no karmie karmie:)

Daryska jeśli cię to pocieszy to ja urodziłam w czerwcu, i okres dostałam dopiero w marcu :smiley: Dokładnie było to dwudniowe plamienie :slight_smile: W kwietniu znów takie byle co, ale już dłużej, zobaczymy co będzie teraz :slight_smile:

no to nie dlugo koniec z uplawami i tymi okropnymi podpaskami ;D

Niedługo koniec :slight_smile: Będziesz się cieszyła czasem bez krwawień, bólów brzucha.